Adviesgroep Economische Zaken (AGE)

Thema:
Duurzame ondergrond

Hoe kan Nederland de diepe ondergrond duurzaam en effectief gebruiken? Met deze vraag houdt de TNO Adviesgroep Economische Zaken (TNO AGE), expertisegroep van TNO Geologische Dienst Nederland, zich dagelijks bezig. Wij zijn er voor beleidsmakers, toezichthouders en stakeholders. We brengen wetenschappelijk inzicht en advies over verantwoord en efficiënt gebruik van de diepe ondergrond (>500m).

Advies en ondersteuning diepe ondergrond

De adviesgroep biedt met ruim 40 experts al meer dan 30 jaar waardevolle inzichten en data aan overheden en lokale gemeentes.

We helpen bij het nemen van beslissingen over mijnbouwactiviteiten, geothermie en de realisatie van energietransitie en klimaatbeleid met koolstofdioxide-opslag en waterstofwinning en -opslag. Onze adviezen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en data.

Mijnbouwvergunningen en -plannen

Een belangrijke en wettelijke taak is het adviseren van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over mijnbouwvergunningen en -plannen die door operators worden ingediend. Wij adviseren niet over het wel of niet vergunnen van mijnbouwactiviteiten, maar leveren belangrijke informatie voor de besluitvorming hiervan.

Dit omvat het beoordelen van plannen voor opsporing en winning van delfstoffen en aardwarmte. Maar ook maken we inschattingen van de impact door de opslag van stoffen in de diepe ondergrond (op zowel de ondergrond als de bovengrond).

De adviezen van TNO-AGE worden onderbouwd met onafhankelijke analyses en de beschikbare informatie en kennis over de ondergrond. De adviezen en beoordelingen worden door de minister van KGG, samen met de adviezen van andere adviseurs, gebruikt om tot een besluit te komen.

De evaluaties richten zich daarbij o.a. op:

  • de ligging en aard van het voorkomen;
  • de hoeveelheid winbare delfstof of aardwarmte;
  • het benutbare opslagvolume;
  • de technische realiseerbaarheid;
  • de doelmatigheid van geplande winning of opslag;
  • interferenties met andere activiteiten in de ondergrond;
  • de kans op en omvang van verwachte bodemdaling en bodemtrilling en de effecten hiervan van op mens en milieu.

Decentrale overheden en publieke stakeholders

Naast KGG ondersteunen we ook decentrale overheden en publieke stakeholders door inzichtelijk te maken wat de impact is van het gebruik van de diepe ondergrond. De informatie wordt verzameld van de industrie over hun (geplande) activiteiten en data uit onderzoeken, zoals seismiek, bodemdaling en boringen, maar we werken niet voor de industrie.

Kennisbank NLOG

Al onze openbare rapporten en laatste data uit onderzoeken vind je terug op de website van Nederlandse Olie- en Gasportaal (NLOG). Een website voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat door TNO Geologische Dienst Nederland.

Zo dragen we bij aan de kennisontwikkeling die nodig is om het gebruik van de ondergrond voor de huidige en toekomstige energievoorziening van Nederland te stimuleren. Ook informeren wij burgers over de ondergrond en het gebruik ervan tijdens regionale informatiebijeenkomsten.

Cruciale rol ondergrond in de energietransitie

De energietransitie vraagt om innovatieve en duurzame oplossingen, en de diepe ondergrond speelt hierin een cruciale rol. Daarom ondersteunen we overheden bij het slim en duurzaam gebruik van de ondergrond voor energiewinning en opslag.

Denk hierbij aan:

Daarvoor optimaliseren we thermisch gebruik van de ondergrond, voeren we technische evaluaties uit en adviseren we de overheid hier in.

Highlights jaaronderzoek

Elk jaar brengt TNO AGE de laatste stand van zaken omtrent ondergrondse opslag en opsporings- en winningsactiviteiten in kaart, voor het ministerie van Klimaat en Groene Groei.

Energiebeheer en ondergrondse opslag activiteiten

De diepe ondergrond van Nederland is cruciaal voor energiebeheer en duurzame oplossingen. TNO AGE helpt overheden en stakeholders bij het efficiënt benutten van olie, gas, geothermie en het opslaan van CO2 en waterstof. Ontdek hoe we bijdragen aan een duurzame toekomst met:

Olie- en gaswinning, opslag en transitie

Voor het ministerie van KGG voeren we een aantal ‘vaste’ taken uit bij de exploratie en productie van olie en gas. We verzamelen gegevens over Nederlandse gasvelden, zowel on- als offshore, en controleren de kwaliteit van die informatie. Verder volgen we nieuwe ontwikkelingen en activiteiten van de olie- en gasindustrie.

De Nederlandse ondergrond bevat circa 500 gasvelden en zo’n 210 daarvan zijn in productie. Jaarlijks maken we prognoses voor de Nederlandse aardgasproductie, inclusief het ‘exploratiepotentieel’. Ook actualiseren we de nationale gasreserve. Daartoe verzamelen en publiceren we de prognoses van de aardolie- en aardgasreserves van alle operators die in Nederland actief zijn in bestaande velden.

Van de nog niet ontdekte velden maken we prognoses op basis van de gegevens over verwachte volumes die operators aanleveren.

Lees op de website van NLOG meer over de winning van olie en gas.

De diepe ondergrond speelt een grote rol als Nederland op grote schaal duurzame energie wil gaan gebruiken. Door wind- en zonne-energie op te slaan in energiedragers als waterstof en perslucht, hebben we ook op windstille en bewolkte dagen genoeg energie beschikbaar.

De ondergrond biedt ruimte in lege gasvelden, zoutcavernes en aquifers (poreuze, watervoerende gesteentelagen in de ondergrond) om energiedragers in grote hoeveelheden op te slaan. Op dit moment slaan we al grote hoeveelheden aardgas op voor warmte tijdens de winter.

Lees op de website van NLOG meer over ondergrondse energieopslag.

Een groot aantal van de leeggeproduceerde gasvelden op zee is technisch geschikt voor de opslag van kooldioxide (CO2). Daarmee kunnen we een significante bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelen.

Naast portfoliostudies van de geschiktheid van deze velden voor CO2 opslag, adviseren we KGG over complexe vergunningaanvragen en assisteren we bij de evaluatie van SDE++ aanvragen.

Lees op de website van NLOG meer over CO2-opslag.

Geothermie

Aardwarmte (geothermie) is een hernieuwbare energiebron met grote leveringszekerheid: het is er altijd. Om geothermie veilig in te zetten, moeten we het gebruik ervan afstemmen met andere activiteiten in de ondergrond. Denk aan de winning van aardgas en zout en de opslag van energie. Wij adviseren de landelijke overheid, maar ook regionale en lokale overheden hierin.

In aardlagen tussen 1,5 en 4 kilometer diepte bevindt zich water met een temperatuur van 45 tot 120 graden Celsius. Dat warme water kan dienen als energiebron die niet afhankelijk is van seizoenen of het weer. Nu al gebruiken we geothermie voor de verwarming van kassen en woningen. Maar op termijn is het ook in te zetten voor industriële processen en om elektriciteit op te wekken.

Met gedetailleerde kennis van de diepe ondergrond bieden we inzicht in de lokale mogelijkheden van geothermie. Daarbij kijken we ook naar locaties buiten het gebied van exploratie en winning van aardgas. We nemen deel aan programma’s om de kennis over het potentieel van nieuwe geothermielocaties te vergroten.

In steeds meer gemeenten in Nederland zijn partijen bezig met het opstarten van geothermie-projecten: al ongeveer een derde van de ruim 350 gemeenten heeft te maken gehad met vergunningaanvragen onder de Mijnbouwwet. Wij adviseren de lokale en regionale overheden en het ministerie van KGG bij het verstrekken van deze mijnbouwvergunningen.

TNO AGE adviseert over en doet onderzoek naar geothermie, waarbij warmte uit de ondergrond wordt gehaald op een diepte van ongeveer 3 km.

Lees op de website van NLOG meer over geothermie.

Illustratie van de ondergrond die het verschil laat zien tussen geothermie, EGS en WKO.

Illustratie van de ondergrond die het verschil laat zien tussen geothermie, EGS en WKO.

Mijnbouweffecten

Onze onderzoekers hebben gedegen kennis van geomechanica en structuren in de (diepe) ondergrond van Nederland. We zijn gespecialiseerd om modellen te maken die het ‘gedrag’ voorspellen van de ondergrond. We ontwikkelen ook modellen en het risico op geïnduceerde seismiciteit en bodemdaling als gevolg van mijnbouwactiviteiten.

Voor het ministerie van KGG modelleren we de bovengrondse impact van een potentiële aardbeving als gevolg van de winning van aardgas. Onder andere op basis van die informatie beslist het ministerie van KGG over de toekenning van vergunningen. Ook dragen we bij aan de ontwikkeling van kennis en protocollen om het seismisch risico (kans op een aardbeving) als gevolg van geothermie inzichtelijk te maken en te beheersen.

Hoewel gasproductie uit het Groningen gasveld is gestopt, voeren wij (jaarlijks) een Seismische Dreigings- en Risicoanalyse (SDRA) uit. Hieruit volgt onder andere of het verwachte aantal bevingen overeenkomt met het aantal geobserveerde bevingen

Lees op de website van NLOG meer over geïnduceerde seismiciteit (aardbevingen veroorzaakt door menselijk handelen in de ondergrond).

Aardgaswinning en andere extracties uit de ondergrond veroorzaakt enige bodemdaling. Dit komt doordat diepe gesteentelagen langzaam en over een groot oppervlak tot enkele tientallen centimeters inklinken.

Volgens onze berekeningen levert bodemdaling als gevolg van mijnbouwactiviteiten in de diepe ondergrond, zoals aardgaswinning, geen directe bovengrondse schade op.

Lees op de website van NLOG meer over bodemdaling door mijnbouwactiviteiten.

Zoutwinning en risico op bodemdaling

Zoutwinning gebeurt in Nederland vooral op dieptes tussen 350 en 500 meter. Dit brengt risico’s op bodemdaling met zich mee. We volgen de winning van zout nauwlettend en adviseren het ministerie van KGG bij het verlenen van vergunningen voor de opsporing en winning van zout en het veilig afsluiten van cavernes.

Lees op de website van NLOG meer over zoutwinning.

Naast TNO-AGE doen ook de expertisegroepen Geomodelling en Applied Geosciences van TNO Geologische Dienst Nederland onderzoek naar de oorzaken van bodemdaling.

TNO'er laat met een model zien hoe de ondergrond eruitziet.
TNO'er laat met een model zien hoe de ondergrond eruitziet.

Heb je vragen over het gebruik van de diepe ondergrond voor energiebeheer en duurzame oplossingen? We bieden wetenschappelijk onderbouwde inzichten en ondersteuning voor geothermie, CO2-opslag, waterstofopslag en mijnbouwactiviteiten.

Laat je verder inspireren

46 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers in beeld: Wilfred Visser over data uit de ondergrond

Informatietype:
Insight
20 december 2024
Tijdmaker Wilfred Visser, software engineer bij TNO Geologische Dienst Nederland (TNO-GDN), brengt samen met 300 collega’s de ondergrond van Nederland in kaart.

Tijdmakers in beeld: Romée Kars

Informatietype:
Insight
28 november 2024

Innovaties in geo-energietechnologieën voor de energietransitie

Informatietype:
Insight
28 november 2024

Groei aardwarmteproductie in 2023 zeer beperkt maar wel record aantal boringen

Informatietype:
Nieuws
26 november 2024

Nieuwe boortechnologieën om de warmtetransitie te versnellen

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Online webinar