Veilige chemische innovaties
In sommige beroepen hebben medewerkers te maken met gevaarlijke stoffen, zoals chemicaliën, asbest en lasrook. Het is aan werkgevers om voor een veilige werksituatie te zorgen, zodat medewerkers geen beroepsziekten krijgen. Bij TNO ontwikkelen we samen met partners innovatieve oplossingen om mensen gezond aan het werk te houden.
Wouter Fransman, Senior Scientist Gezond werken met gevaarlijke stoffen: “In Nederland overlijden per jaar zo’n 3500 mensen aan beroepsziekten. Dat aantal moet absoluut omlaag. Preventie is de sleutel; voorkomen is letterlijk beter dan genezen.”
Blootstelling aan stoffen beheersen
Samen met partners werken wij aan manieren om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te beheersen. Zo hebben wij met innovatieplatform iTanks en ontwikkelaar Translas een extractor-lastoorts ontwikkeld die lasrook tijdens het werk wegzuigt. Ook werken we bijvoorbeeld aan innovatieve methoden om asbest veilig te verwijderen en ontwikkelen we sensoren die asbest detecteren. Een andere belangrijke ontwikkeling is sensoring op de werkplek. In de toekomst moet het voor medewerkers mogelijk zijn om met een smartphone zelf verontreiniging te meten.
Voorspellende modellen
Metingen verrichten op de werkplek is kostbaar. Daarom hebben we op basis van meetdata uit het verleden modellen ontwikkeld die de blootstelling aan chemische stoffen voorspellen. Voorbeelden hiervan zijn onze eigen Stoffenmanager en Advanced Reach Tool, ontwikkeld met een internationaal consortium. Bedrijven kunnen hiervan gratis gebruikmaken, waardoor veilig werken met gevaarlijke stoffen ook binnen het bereik van het midden- en kleinbedrijf komt.
Effectiviteit van beheersmaatregelen
Ook kunnen bedrijven ons online platform Stofvrijwerken raadplegen. Dat is een platform waarop de effectiviteit van beheersmaatregelen staat. Bedrijven kunnen daar bijvoorbeeld zien hoe ze blootstelling aan gevaarlijke stoffen kunnen reduceren en hoe ze verantwoord kunnen werken met een bepaalde installatie. Zij kunnen hun huidige situatie in kaart brengen en goed onderbouwde beslissingen nemen over investeringen in veiligheid.
Samenwerking
TNO werkt samen met overheid en bedrijfsleven. Eén van onze grote troeven is multidisciplinariteit. Wilt u ook met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op.
Lees meer
Wegwijzer Gevaarlijke Stoffen (pdf) - Hulpmiddel om op een gestructureerde wijze maatregelen te treffen om gezond en veilig te werken met gevaarlijke stoffen.
Whitepaper ‘Werkgerelateerde kanker uitbannen’
Wilt u meer informatie over het uitbannen van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen? Lees dan onze whitepaper.