Het blije baby onderzoek

Thema:
Eerste 1000 dagen

Hoe gaat het met baby's en hun ouders in de eerste zes maanden? Hoe groeit en ontwikkelt de baby zich? Hoe vinden ouders het ouderschap? Welke steun krijgen ouders van het consultatiebureau? Deze vragen willen we beantwoorden in het Blije Baby Onderzoek. Op deze pagina vind je meer informatie over het onderzoek.

Informatie over het onderzoek

In het Blije Baby Onderzoek volgen wij een groep jonge baby's en hun ouders tijdens het eerste half jaar. We verzamelen op verschillende manieren gegevens om zo meer te weten te komen over hoe het met de baby's en ouders gaat. Ook vergelijken we verschillende manieren waarop het consultatiebureau jonge gezinnen steunt. Dit geeft ons informatie over hoe de beste zorg gegeven kan worden aan jonge baby's en hun ouders.

Wie kunnen meedoen?

Ouders van jonge baby's tussen zes weken en drie maanden oud, van wie het consultatiebureau meewerkt aan dit onderzoek (CJG Rijnmond, JGZ Kennemerland en GGD Amsterdam).

Hoe werkt het?

Lijkt het je leuk om mee te doen? Laat het weten aan jouw jeugdverpleegkundige. Wij nemen dan snel contact met je op! Je ontvangt dan een informatiebrief over het onderzoek: wat betekent het als je meedoet en wat gebeurt er met jouw gegevens? Je vindt alle informatie in deze video's op YouTube:

  1. Video: Waar gaat het onderzoek over?
  2. Video: Wat houdt deelname in?
  3. Video: Beslissen of je mee wilt doen

Als je meedoet krijg je een e-mail van ons. Hierin staat een link naar een toestemmingsformulier en naar de eerste vragenlijst. Het onderzoek is dan begonnen.

Vragenlijsten

We vragen je om 3 keer een vragenlijst in te vullen:

  1. bij de start van het onderzoek
  2. ongeveer 4 weken later
  3. als jouw baby 5 maanden oud is

Deze vragenlijsten gaan over jouw baby, jezelf en jullie gezin. Het duurt per keer ongeveer 15 minuten om de vragenlijst in te vullen.

Plukje haar

Als jouw baby 5 maanden oud is, wordt een klein plukje haar van jouw achterhoofd geknipt. Dit wordt gedaan tijdens het bezoek aan het consultatiebureau of bij je thuis. Dit verschilt per consultatiebureau.
Het afknippen van het haar is veilig, niet pijnlijk en je ziet er niets van. Er worden net zoveel haren afgeknipt als je normaal op een dag verliest. Het plukje haar wordt gebruikt om stresshormonen te meten (het bevat geen DNA!). Dit geeft ons informatie over de hoeveelheid stress in jouw lichaam de afgelopen maanden.

Gegevens van het consultatiebureau

Wij vragen het consultatiebureau om een aantal gegevens. Jij geeft hiervoor toestemming op het toestemmingsformulier. Het gaat om lengte, gewicht en ontwikkeling van jouw baby van de geboorte tot en met 6 maanden.

Hierna is jouw deelname aan het onderzoek afgelopen. Je ontvangt als bedankje een bol.com cadeaubon van 15 euro.

Cursus of programma bij het consultatiebureau

Het kan zijn dat jij over dit onderzoek hoort omdat je een cursus of een programma volgt bij het consultatiebureau, bijvoorbeeld een cursus babymassage. In dat geval:

  • Vragen we je eerst de vragenlijst in te vullen vóór de start van de cursus of het programma.
  • Willen we graag wat extra informatie opvragen bij het consultatiebureau, over hoe de cursus of het programma gegaan is. Bijvoorbeeld: welke onderdelen heb je geleerd? Dit wordt verder uitgelegd in de informatiebrief.

Meedoen of meer weten?

Meer informatie over deelname vind je in de informatiebrief. Als je vragen hebt kun je contact met ons opnemen via [email protected]. Of bel, sms of whatsapp naar het 06-nummer van Dafna Windhorst onderaan vermeld op deze pagina.

Privacy

Meer informatie over jouw rechten als deelnemer kun je vinden in het privacy statement van TNO.

Klachten?

Als je een klacht hebt over het onderzoek kun je contact opnemen met onderzoeker Dafna Windhorst via het contact formulier of met de hoofdonderzoekers Carolina de Weerth en Mariska Klein Velderman. Als je klachten hebt over je privacy kun je terecht bij de Functionaris Gegevensbescherming van TNO of de Autoriteit persoonsgegevens via [email protected].

Over het onderzoeksteam

Het Blije Baby Onderzoek wordt uitgevoerd door TNO, het Radboudumc, CJG Rijnmond, JGZ Kennemerland en GGD Amsterdam.

Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.

Laat je verder inspireren

20 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO stimuleert groepszorg gedurende de eerste 1000 dagen wereldwijd

Informatietype:
Nieuws
9 juli 2024
Het op Centering gebaseerde Groepszorgmodel tijdens de eerste 1000 dagen leidt tot betere gezondheidsresultaten, meer tevredenheid onder zwangere vrouwen en zorgverleners, en kan toekomstige zorgkosten voorkomen.

D-score biedt in één oogopslag inzicht in de ontwikkeling van jonge kinderen

Informatietype:
Insight
16 oktober 2023

Centering groepszorg bestaat tien jaar

Informatietype:
Nieuws
18 november 2022

40 jaar POPS: Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn

Informatietype:
Insight
17 november 2022

1,5 jaar

Informatietype:
Artikel