Flexibele productie van medicatie op maat

Thema:
Future electronics
Gepersonaliseerde voeding en medicatie

Medicijnen die qua dosering, afgifteprofiel en vorm precies op de gebruiker zijn afgestemd. Geproduceerd met 3D-printers, on demand én op locatie. Klinkt dit als toekomstmuziek? TNO maakt het mogelijk.

Nauwkeurige en efficiënte doseringen

Medicijnen worden meestal in standaarddoseringen en vormen geproduceerd. Dit terwijl elke patiënt anders is. Kinderen hebben bijvoorbeeld vaak een lagere dosering nodig dan volwassenen. En niet iedereen kan de standaardafmetingen makkelijk doorslikken. In de praktijk worden tabletten in ziekenhuizen en in bereidingsapotheken daarom vaak met de hand gebroken of vermalen. Dit kost veel tijd en het is bijna onmogelijk om de exact juiste dosering te verkrijgen.

Een innovatieve oplossing van TNO lost dit probleem op. Ons team heeft veel ervaring met 3D-printen voor de farmaceutische industrie, waarbij we ons de laatste jaren hebben toegelegd op het printen van medicatie. Dankzij innovatieve printtechnieken is het ons nu gelukt om nauwkeurig en snel gepersonaliseerde medicijnen te printen, aan de hand van het profiel en de voorkeuren van de gebruiker.

We kunnen niet alleen de dosering, maar ook de vorm exact op de patiënt afstemmen. Daarnaast kunnen we verschillende medicijnen en afgifteprofielen combineren in één tablet. In de toekomst is het waarschijnlijk ook mogelijk om de smaak van medicijnen te personaliseren.

Close-up van de TNO Powder Based Printer-opstelling in actie.
Een voorbeeld van een TNO 3D-printer is de Powder Based Printer.

Minder bijwerkingen en betere inname

Dit biedt veel kansen en voordelen. Als de dosering precies op de patiënt is afgestemd, is de kans op bijwerkingen kleiner. En als patiënten de tabletten makkelijker kunnen doorslikken en straks ook zelf de smaak kunnen kiezen, is de kans groter dat ze deze daadwerkelijk nemen. Dit is niet alleen prettig voor de patiënt, ouders en mantelzorgers, maar kan ook de maatschappij veel zorgkosten schelen.

Ook de mogelijkheid om meerdere medicaties en afgifteprofielen te combineren biedt kansen. Veel ouderen moeten wel tien tot vijftien medicijnen per dag slikken. Als deze worden gecombineerd tot één of twee tabletten (‘polypillen’) worden de bijwerkingen geminimaliseerd en is er minder kans dat ze hun medicatie vergeten.

Decentrale productie in ziekenhuis of apotheek

Bij 3D-printen worden de medicijnen van begin tot eind door slechts één machine geproduceerd. Hierdoor is decentrale productie mogelijk. Stel je voor dat straks elke apotheek en elk ziekenhuis een eigen 3D-printer heeft staan. Het recept van de arts kan dan direct op locatie worden geprint. Geen gedoe met levertijden meer, en geen voorraden meer die moeten worden weggegooid. Bovendien maakt 3D-printen handmatige bereidingen van medicijnen overbodig, zoals het breken of pletten van tabletten. Door deze processen te automatiseren, krijgen apothekers meer tijd om zich op andere essentiële taken te richten.

Dit is geen toekomstmuziek: de technologie wordt al ingezet in de praktijk. Het Erasmus ziekenhuis MC gaat nu de eerste patiënten voorzien van geprinte medicatie op maat. Intussen zijn we bij TNO de technologie verder aan het ontwikkelen. Binnenkort wordt het mogelijk om veel verschillende typen medicijnen te printen, waaronder ook de zogenaamde ‘potent drugs’ (medicijnen met een zeer sterke werking) die voorzichtig moeten worden behandeld vanwege giftige materialen die nu handmatig worden gehanteerd. Dit creëert een veiligere werkplek voor apotheekmedewerkers. We voorzien dat in 2030 een groot deel van de apotheken en ziekenhuizen een eigen 3D-printer heeft staan.

Printen van slimme wondpleisters

Onze innovatie is ook breder toepasbaar. Zo kan het 3D-printen van medicatie voordelen bieden voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Doordat de medicijnen direct, op locatie en in kleine hoeveelheden kunnen worden geprint, zijn aanpassingen relatief simpel en snel te realiseren. En kan er in een vroeger stadium worden getest. Dit kan veel kosten schelen.

Ook maakt de nauwkeurige technologie het mogelijk om andere medische hulpmiddelen te printen. Denk aan implantaten of op maat geprinte ‘slimme’ wondpleisters, die dankzij sensoren de benodigde hoeveelheid medicatie afgeven. Tot slot biedt gepersonaliseerde medicatie kansen om gezondheidsdata op een nieuwe manier in te zetten. Zo kunnen de data van 'wearables' worden gebruikt om medicijnen exact af te stemmen op iemands behoeften.

Waarom TNO?

We hebben bij TNO ruim dertig jaar ervaring met 3D-printen en kunnen daardoor zeer geavanceerde en nauwkeurige machines ontwikkelen. Dankzij onze uitgebreide kennis kunnen we bedrijven ook helpen om machines te bouwen op bestaande 3D-platforms.

We werken intensief samen met de farmaceutische industrie en met zorgpartijen als het Erasmus MC en maken gebruik van hun kennis op het gebied van patiëntervaringen en medische vereisten. Hierdoor kunnen we garanderen dat onze innovatie veilig is en voldoet aan alle medische regelgeving.

We hebben oog voor zowel de commerciële kansen van onze innovaties als voor de voordelen voor de patiënt, zorgsector en maatschappij. Hierdoor kunnen we meedenken over oplossingen waar iedereen van profiteert.

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

3D-geprinte voeding: de toekomst van gepersonaliseerd eten

Informatietype:
Insight
21 november 2024
Gepersonaliseerde voeding kan mensen helpen bij gezonder leven, prestatieverbetering of herstel. Om te onderzoeken hoe, ontwikkelde TNO & Wageningen University & Research samen met partners een innovatieve mobiele mini-fabriek voor het 3D-printen van eten.

TNO ontwikkelt eerste methode voor volledig circulaire elektronica

Informatietype:
Nieuws
25 april 2024

TNO lanceert spin-off AIKON Health voor draagbare monitoring gezondheid

Informatietype:
Nieuws
13 september 2023

Komen plantaardige eiwitten straks gewoon uit de 3D printer?

Informatietype:
Insight
22 februari 2023

Hybride geprinte electronica

Informatietype:
Artikel