Soort project:
Project
Thema:
Ubiquitous digital infrastructure

Future Network Services: communicatienetwerken voor en door Nederland

Status project

Fase 1 nationaal programma gestart op 1 januari 2024

In samenwerking met

Ministerie van Economische Zaken, TU/e, TU Delft, Topsector ICT, NXP, Ampleon, VTEC, NVIDEA, Nokia, Ericsson, KPN, Odido en nog 48 andere partners

Digitale infrastructuur is van vitaal belang voor Nederland. Het is daarom noodzakelijk dat toekomstige communicatienetwerken nog sneller, betrouwbaarder en veiliger zijn. Om dat te realiseren is verregaande samenwerking nodig tussen publieke en private partijen, gericht op onderzoek en ontwikkeling van de volgende generatie communicatienetwerken, met name 6G. Samen met 60 partners zijn we op 1 januari 2024 gestart met de realisatie van het Nationaal Groeifondsprogramma Future Network Services (FNS) om in de komende jaren te bouwen aan 6G.

6G Future Network Services

Het Future Network Services consortium bestaat uit 60 partners, waaronder de belangrijkste Nederlandse telecom- en halfgeleiderfabrikanten, mobiele operators, ICT-bedrijven en onderzoeksinstellingen. Samen ontwikkelen deze partners de 6G-technologie door zich te richten op belangrijke componenten zoals softwareantennes, AI-gestuurde netwerksoftware en geavanceerde toepassingen. Daarnaast wordt er een landelijk 6G-testbed ontwikkeld om deze technologieën en toepassingen te testen en te verfijnen.

Door koploper te worden in deze delen van 6G wordt het toekomstige verdienvermogen van de BV Nederland versterkt. Centraal staan daarbij de volgende kernwaarden: digitale autonomie, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Samenwerken aan 6G in het FNS-Programma

TNO leidt het FNS-programma en is trekker van de programmalijn “leidende toepassingen”. Het doel van dit programma is de opbouw van een toonaangevende Nederlandse en daarmee ook Europese positie door R&D&I in specifieke en onderling verbonden onderdelen van 6G: intelligente componenten, intelligente netwerken en leidende toepassingen in belangrijke sectoren.

Het kernteam bestaat verder uit: TU/e (trekker “intelligente componenten”) en TU Delft (trekker “intelligente netwerken” en trekker “versterking ecosysteem”). Het ministerie van EZK is betrokken vanwege de publieke waarden en raakvlakken met overheidsbeleid. Het werk zal zich concentreren in de netwerktechnologie-hubs rond Eindhoven, Delft-Den Haag en Groningen.

Ongeveer 60 grote en kleine partijen hebben zich inmiddels aangesloten en dragen bij aan de verdere uitwerking van investeringsvoorstellen in specifieke technologie-, toepassing- of ecosysteemontwikkeling.

Grote partijen zijn o.a. NXP en Ampleon (semiconductor oplossingen 6G), SURF (testbed infrastructuur), Ericsson en Nokia (intelligente componenten en netwerken), KPN en Odido (netwerken en toepassingen), Cordis Suite en ASML (Next Gen Remote Support), Vialis (draadloze detectie) en Gomibo (E-Commerce).

Kleinere partijen zijn o.a. AntenneX, ALTRUM RF, Antenna Company en Future Mobility Network.

Bekijk de video en ontdek hoe wij met meer dan 60 partners werken aan de ontwikkeling van 6G

Samenwerking in de Topsector ICT

De ontwikkeling van netwerktechnologieën is een systeemuitdaging, zonder eenduidige probleemeigenaar en met enorm veel belanghebbenden. Samenwerking in consortia is nodig van organisaties uit de sectoren energie, zorg, mobiliteit, logistiek, industrie en de universiteiten, kennisinstituten, ICT- en netwerkindustrie en de overheid.

TNO draagt daarom actief bij aan het werk aan Future Network Services in de Topsector ICT, die FNS als sleuteltechnologie heeft geadopteerd. Daarbij zal een focus liggen op de volgende doelen:

  • Economische groei in sectoren door digitalisering en innovatie in communicatienetwerken versnellen.
  • Innovatie in netwerken zelf versnellen. Economische waarde creëren door in te zetten op specifieke Nederlandse sterktes in netwerktechnologie.
  • Actieve opbouw van kennis en ervaring voor soevereiniteit en betrouwbaarheid waarborgen.

Positieve beoordeling door Nationaal Groeifonds commissie

Wij zijn zeer trots dat ons project in 2023 een positieve beoordeling van de Nationaal Groeifonds (NGF) adviescommissie heeft gekregen en dat het kabinet dit advies heeft overgenomen.

Het FNS-programma kan voor een eerste fase rekenen op een NGF-subsidie van € 61 miljoen om zo de structurele en duurzame economische groei in Nederland te stimuleren. Bij een positieve evaluatie van de resultaten van deze eerste fase en een geaccordeerd voorstel voor de tweede fase, kan de reservering van € 142 miljoen voor deze tweede fase beschikbaar komen

Blijf op de hoogte van het FNS-programma

Wil je op de hoogte gehouden worden over het FNS-programma? Schrijf je in voor de nieuwsbrief op de FNS website.

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO onderzoekt 5G-technologie op de Noordzee

Informatietype:
Nieuws
19 juni 2024
TNO gaat samen met Rijkswaterstaat (RWS) onderzoek doen naar de toepassing van nieuwe 5G-technologie op de Noordzee. In dit project zal TNO specifiek onderzoek doen op basis van kennisvragen naar noodzakelijke innovaties van 5G-technologie op zee met de bijbehorende uitdagingen.

Ontwikkeling Nationaal Groeifonds project 6G Nederland van start

Informatietype:
Nieuws
9 oktober 2023

Future Network Services ontvangt financiering uit Nationaal Groeifonds voor ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
3 juli 2023

10 dingen die je moet weten over 6G

Informatietype:
Artikel

Consortium Future Network Services wil grotere rol voor Nederland in ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022