Biobased bouwen; NEXT level
De noodzaak om biobased en circulair te gaan bouwen is groot, maar de bouwsector staat voor flinke uitdagingen. TNO helpt de sector om de transitie naar duurzame bouw te versnellen.
Duurzaam bouwen: de uitdagingen
- Een duurzame toekomstbestendige bouwsector vraagt om een andere manier van bouwen.
- Er is een groot woningtekort, we moeten flink gaan bouwen en dit kan door bouwactiviteiten te verduurzamen.
- Om die transitie te versnellen is nieuwe bouwregelgeving nodig die innovatie stimuleert.
- Er is een noodzaak om biobased/circulair te gaan bouwen, maar de beschikbare materialen zijn onvoldoende uitontwikkeld.
Tijd voor actie!
- Tijd voor een versnelling van de woningbouw door toepassing duurzame bouwmaterialen en -methoden.
- Tijd om goede biobased materialen beschikbaar te stellen die voldoen aan alle eisen zoals levensduur, brandveiligheid en akoestiek.
Meet the expert | Geïndustrialiseerd en productmatig werken in de gebouwde omgeving
Personeelstekorten, fluctuerende prijzen en veranderende regelgeving: een aantal van de vele uitdagingen waar we mee te maken hebben bij sneller en beter bouwen. Toch moeten we deze uitdagingen samen het hoofd te bieden en daarvoor moeten we met het hele systeem in beweging komen.
Tijdens de Dutch Green Building Week nemen TNO'experts je op 2 oktober 2024 in een gratis online sessie mee in deze transitie van een projectmatige naar een product- en procesmatige bouwindustrie.
Productontwikkeling
Daarom TNO: Innovatieve (door-) ontwikkeling van biobased materialen
TNO richt op productontwikkeling van biobased materialen voor producenten van isolatie/plaatmaterialen die voldoen aan alle eisen.
Procesoptimalisatie
Daarom TNO
TNO richt zich op procesoptimalisatie teneinde het bouwproces (ketenbreed) te versnellen.
Beoordelen KPI's en producten of schades
Daarom TNO
TNO richt zich op het stellen/ toetsen van eisen aan biobased bouwmaterialen voor toezichthouders en sector en beoordelen van schades voortkomend uit biobased bouwproces.
Biobased Prefab gevels
Biobased gevelelementen die off-site geproduceerd kunnen worden, versnellen de nieuwbouw- en renovatieopgave en dragen bij aan de emissiereductie. Technisch en kwalitatief zijn we al zover, nu is het aan de markt en de beleidsmakers.
Hergebruik van afvalhout door integrale ketensamenwerking
De vraag naar circulaire, biobased grondstoffen voor de bouw neemt sterk toe. Om voldoende aanbod te houden, vormt hout uit reststromen een interessante bron. Maar hoe organiseer je dat met alle partijen binnen de keten?
Van land tot wand: Stro, bouwmateriaal van de toekomst?
"Bij biobased bouwen wordt vaak alleen gedacht aan hout. Maar hout is relatief schaars en tijdrovend om te verbouwen. Stro daarentegen is een snelgroeier die op veel plekken hout kan vervangen", vertelt Rob van Nistelrooij aan.