De juiste mensen voor de juiste job: Een eerlijke matchmaker op basis van AI

Thema:
Artificiële intelligentie

Een diploma zegt lang niet alles. Welke skills iemand bezit, is vandaag de dag een veel belangrijkere vraag. En in hoeverre sluiten die skills aan bij wat er in een vacature wordt gevraagd? Samen met experts van UWV, CBS en het Centraal Planbureau heeft TNO in 2020 laten zien dat artificiële intelligence kan bijdragen aan eerlijke matchmaking.

Kennis, vaardigheden en eigenschappen. Dat is wat er onder skills wordt verstaan. Een betere focus op skills kan helpen om de arbeidsmarkt meer in balans te krijgen. Er zijn nu nog teveel vacatures die onvervuld blijven terwijl er wel degelijk geschikte kandidaten zijn. Dat is voor een groot deel te wijten aan ruis in de communicatie. In vacatures vragen werkgevers namelijk vaak dingen waar geschikte kandidaten zich niet meteen in herkennen. Dat ontmoedigt om te solliciteren. Een gemiste kans, zowel voor werkgevers als werknemers.

De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie

Kunnen we niet een AI-systeem ontwikkelen dat een vacaturetekst kan vertalen? AI die uit zo’n tekst precies de relevante skills kan filteren? En dat vooroordelen kan herkennen en met verbeteringen komt? En die bovendien in staat is om kandidaten met de juiste skills aan zo’n vacature te koppelen? Die vragen waren het uitgangspunt van een onderzoeksproject in 2020, waar TNO nauw samenwerkte met UWV, CBS en het Centraal Planbureau.

Veelbelovende demonstratietool

Gaandeweg het project werden de onderzoeksvragen steeds specifieker en technischer. Want er is nogal wat nodig om een systeem te bouwen dat op de arbeidsmarkt als matchmaker ingezet kan worden. En die bovendien ook nog eens goed en eerlijk is. Aan het eind van 2020 kon het projectteam toch een demonstratietool opleveren. Die tool laat goed zien wat er momenteel met de combinatie van kunstmatige intelligentie en ontologie al mogelijk is als het gaat om het koppelen van de juiste mensen aan de juiste job.

Op naar de 2.0-versie!

De toepasselijke naam van de demonstratietool: Skills Matching. Inmiddels richten TNO en de overige projectpartners zich op het vervolgproject, Skills Matching 2.0. Hierin wordt het innovatieonderzoek van vorig jaar voortgezet met de bestaande partners, maar ook met nieuwe partners zoals Inspectie SZW, HCA Roadmap Topsectoren en de O&O-fondsen. Het onderzoek moet leiden tot nog meer belangrijke AI-innovaties voor de arbeidsmarktpraktijk.

Laat je verder inspireren

56 resultaten, getoond 1 t/m 5

AI-systeem voor persoonlijk advies gezonde leefstijl

Informatietype:
Insight
7 november 2024
Je leefstijl verbeteren met gerichte persoonlijke adviezen. In het project F.A.T.E werken we aan een AI-systeem die dit mogelijk gaat maken.

Nieuw consortium ontwikkelt geavanceerde AI voor bewakingsrobots

Informatietype:
Nieuws
4 september 2024

Human-AI, want samen kunnen mens en machine grotere uitdagingen aan

Informatietype:
Insight
1 juli 2024

Steeds meer kunstmatige intelligentie ingezet door overheid

Informatietype:
Nieuws
25 juni 2024

AI in opleiding: FATE ontwikkelt digitale doktersassistent

Informatietype:
Insight
21 mei 2024