Privacy in de zorg: AI met aandacht voor privacy en veiligheid

Thema:
Artificiële intelligentie

Technisch is het al mogelijk om met behulp van artificial intelligence (AI) de overlevingskansen van kankerpatiënten te bepalen. Om dat te kunnen doen, moet het AI-systeem wel toegang krijgen tot de databases van verschillende zorgorganisaties. Het gaat om databases die zeer persoonlijke informatie bevatten. TNO ontwikkelt momenteel een technologische oplossing die het mogelijk maakt om relevante data uit meerdere bronnen veilig te analyseren, zonder daarbij privacygevoelige informatie te delen.

Om kankerpatiënten beter te kunnen behandelen is het essentieel om beter inzicht te krijgen in de factoren die de impact van behandelingen en de overlevingskansen van kankerpatiënten beïnvloeden. Zowel patiënten als artsen zijn dus geholpen met een oplossing die op basis van data-analyses deze inzichten met cijfers onderbouwd kan verkrijgen.

Ondertussen zijn er nog wel privacy-issues. Die moeten eerst aangepakt worden voor AI-algoritmes daadwerkelijk toegang krijgen tot databases die zeer persoonlijke informatie bevatten.

Data delen in de zorg, zonder privacyschending

TNO heeft een manier gevonden om data van verschillende zorgorganisaties te analyseren zonder deze data bij elkaar te brengen. En zonder de privacy van patiënten te schenden. Door middel van Multi-Party Computation is het mogelijk om AI-analyses te laten uitvoeren op specifieke data binnen verschillende databases. Die informatie wordt alleen cryptografisch versleuteld (onleesbaar) geanalyseerd om ervan te leren. Daarbij wordt er geen persoonlijke informatie van individuele patiënten gedeeld. De privacy blijft dus gewaarborgd.

AI in de leermodus

In samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft TNO de methode ontwikkeld, en is deze aan het testen. Hierbij wordt in eerste instantie fictieve data gebruikt. De focus ligt niet alleen op het tackelen van privacy-issues.

Ook werken TNO en IKNL met andere partners samen om zo nog meer AI-algoritmes op een privacyvriendelijke manier te kunnen inzetten, en zonder te lang te moeten wachten op de uitkomst van de berekeningen. Om zo nieuwe inzichten te verkrijgen, betere behandelingen mogelijk te maken en de impact van kanker te helpen reduceren.

Dat zijn de grote thema’s waar de door TNO ontwikkelde oplossing in de nabije toekomst voor moet worden kunnen ingezet Zonder daarbij privacygevoelige informatie te delen. Dat biedt perspectieven. Want ook binnen andere vakgebieden is er vraag naar inzet van AI zonder privacygevoelige informatie te delen.

Laat je verder inspireren

56 resultaten, getoond 1 t/m 5

AI-systeem voor persoonlijk advies gezonde leefstijl

Informatietype:
Insight
7 november 2024
Je leefstijl verbeteren met gerichte persoonlijke adviezen. In het project F.A.T.E werken we aan een AI-systeem die dit mogelijk gaat maken.

Nieuw consortium ontwikkelt geavanceerde AI voor bewakingsrobots

Informatietype:
Nieuws
4 september 2024

Human-AI, want samen kunnen mens en machine grotere uitdagingen aan

Informatietype:
Insight
1 juli 2024

Steeds meer kunstmatige intelligentie ingezet door overheid

Informatietype:
Nieuws
25 juni 2024

AI in opleiding: FATE ontwikkelt digitale doktersassistent

Informatietype:
Insight
21 mei 2024