10 dingen die je moet weten over 6G

Thema:
Ubiquitous digital infrastructure

De volgende generatie van ons mobiele netwerk belooft opnieuw een forse stap vooruit, in capaciteit, betrouwbaarheid en datasnelheden. Daarmee gaat 6G ons helpen bij de verdere digitalisering en verduurzaming van onze samenleving. Maar welke nieuwe toepassingen biedt 6G? Hoe kunnen Nederlandse bedrijven hierop inspelen? En welke kansen biedt 6G voor de Europese digitale autonomie?

Paul Wijngaard, Senior Alliance Manager, Pieter Nooren, Senior Scientist, en Toon Norp, senior business consultant bij TNO, geven antwoord op 10 prangende vragen over 6G:

6G is de opvolger van 5G, waarbij de "G" staat voor generatie. 6G is dus de zesde generatie van dit draadloze netwerk.

Smartphones en andere draadloze apparaten hebben een netwerk nodig om data te kunnen versturen en ontvangen. 6G is deels een evolutie van 5G: nog hogere snelheden, en een nog grotere capaciteit .

Daarnaast gaat 6G niet alleen voor communicatie gebruikt worden, maar ook voor lokalisatie met behulp van radarwaarneming. Dat biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om verkeersstromen beter te sturen. Daarvoor moet het 6G-netwerk naast communicatiedata ook ‘sensing’-data kunnen versturen.

Het 6G-netwerk belooft nog hogere snelheden dan 5G. Het doel is om downloadsnelheden van liefst 100Gbps te halen: 10 keer sneller dan de (theoretische) downloadsnelheid van 5G, en zelfs 300 keer sneller dan de meest geavanceerde 4G-netwerken.

Maar minstens zo belangrijk is een hogere betrouwbaarheid, waardoor bijvoorbeeld autonoom rijden realistischer wordt. Ook wordt de dekking nog beter dankzij nieuwe radiotechnologie en de mogelijkheid om satellietnetwerken te combineren met mobiele netwerken. Tot slot wordt het 6G-netwerk ook een stuk duurzamer, door zuiniger met energie en materialen om te gaan.

Nu 5G gestaag wordt uitgerold, begint het nadenken over de volgende generatie mobiele netwerktechnologie. De overgang van 4G naar 5G en 6G is een geleidelijk proces. Ongeveer elke tien jaar werken we toe naar een grote technologische stap. Voor 6G is dat naar verwachting rond 2030.

Ja, de capaciteit van 6G heeft de potentie om veel meer draadloze apparaten van internet te voorzien, zonder dat de snelheid daaronder lijdt. Dat is ook nodig, want met de verdere digitalisering van onze samenleving zal ons dataverbruik nog eens fors toenemen.

Om dat mogelijk te maken ziet de architectuur van 6G er flink anders uit dan bij 5G. Niet alleen is 6G ‘cloud-based’, dat is 5G ook al grotendeels. Echt nieuw is de inzet van AI om het 6G-netwerk optimaal te benutten en real-time te laten reageren op verstoringen of een snel toenemende vraag naar capaciteit.

6G wordt met veel aandacht voor maatschappelijke uitdagingen ontwikkeld. Duurzaamheid was al belangrijk voor 5G, maar krijgt bij 6G nog meer aandacht.

In de eerste plaats door minder energie en materiaal te gebruiken in de 6G- netwerken. Indirect draagt 6G ook bij aan een verdere digitalisering en verduurzaming van onze energievoorziening, industrie en mobiliteit.

Juist omdat 6G en digitalisering zo’n grote rol gaat spelen in onze economie en maatschappij, is het belangrijk dat we in Nederland en Europa grip houden op de ontwikkeling en architectuur van 6G.

Met 5G hebben Europese bedrijven een sterke positie opgebouwd in radiocomponenten voor antennes en netwerktechnologie. Maar met de komst van 6G worden de kaarten volledig opnieuw geschud, waarbij een wedloop ontstaat tussen de wereldregio’s, China, Europa, en de Verenigde Staten.

Met het oog op de Europese digitale autonomie en ons Nederlandse verdienvermogen is het dus zaak om bij de ontwikkeling van 6G aan de bal blijven. Door veel aandacht te houden voor nieuwe ketens die ontstaan, kunnen we in Europa een stevige basis leggen voor onze digitale autonomie.

Met 6G kunnen we niet alleen bestaande oplossingen verbeteren, er ontstaan ook nieuwe mogelijkheden. Een paar voorbeelden:

  • In de industrie wordt het mogelijk om (complexe) machines net zo snel te verbeteren en te updaten als we nu gewend zijn van de apps op onze telefoons.
  • Verkeersstromen kunnen bij (onbewaakte) kruispunten veel efficiënter en veiliger worden gestuurd, doordat 6G privacy-veilig verkeersdeelnemers kan detecteren.
  • Bij invasieve operaties biedt 6G optimale visuele ondersteuning met ‘image guided systemen’ en een eenvoudigere IT-omgeving voor ziekenhuizen, waardoor zorg beter en betaalbaarder wordt.

Veel van deze nieuwe toepassingen zullen gebruik maken van AI-applicaties die draaien in de 6G-cloud. 6G zorgt er daarbij ook voor dat verschillende applicaties op een betrouwbare manier met elkaar kunnen samenwerken.

Op dit moment start het wereldwijde standaardisatieproces van 6G. Een sterke nationale visie en samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen is nodig om ons Nederlandse verdienvermogen voor 6G veilig te stellen.

Daarvoor hebben we in Nederland het Future Networks Services consortium in het leven geroepen. Meer dan 60 partners werken hierin samen met TNO aan het ontwikkelen van componenten, netwerken, en toepassingen voor 6G.

Het Future Networks Services consortium wil voortbouwen op de sterke posities die Nederland al heeft opgebouwd met 5G. Dat zijn:

  • Intelligente radiocomponenten en antennes: de Nederlandse bedrijven NXP en Ampleon zijn wereldmarktleiders in belangrijke radiocomponenten voor de huidige 4G- en 5G-mobiele netwerken.
  • Intelligente netwerken: ons land heeft hoogstaande kennis over (netwerk)software bij universiteiten, bij SURF en bij jonge bedrijven als Solvinity. De netwerken van KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo scoren altijd hoog in internationale benchmarks over mobiele netwerkkwaliteit.
  • Nederland scoort onveranderd heel hoog op de Europese DESI-ranglijst voor connectiviteit. Daarnaast hebben we ook een hoge positie op de DESI ranglijst voor integratie van digitale technologie in maatschappelijke en economische sectoren.

Rondom deze sterktes heeft het 6G Future Network Services consortium een voorstel opgesteld voor de derde ronde van het nationaal groeifonds.

In het voorgestelde 6G Future Network Services programma zijn ook ‘open calls’ opgenomen. Deze subsidieregelingen (via RVO) bieden bedrijven en organisaties de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen bij nieuwe research- en innovatieprojecten op het gebied van 6G.

We verwachten dat deze innovaties vooral zullen plaatsvinden in de transportwereld, de zorg, de energiesector, verkeer, smartindustrie, e-commerce en sport.

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO onderzoekt 5G-technologie op de Noordzee

Informatietype:
Nieuws
19 juni 2024
TNO gaat samen met Rijkswaterstaat (RWS) onderzoek doen naar de toepassing van nieuwe 5G-technologie op de Noordzee. In dit project zal TNO specifiek onderzoek doen op basis van kennisvragen naar noodzakelijke innovaties van 5G-technologie op zee met de bijbehorende uitdagingen.

Ontwikkeling Nationaal Groeifonds project 6G Nederland van start

Informatietype:
Nieuws
9 oktober 2023

Future Network Services ontvangt financiering uit Nationaal Groeifonds voor ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
3 juli 2023

Consortium Future Network Services wil grotere rol voor Nederland in ontwikkeling 6G

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

Trends & ontwikkelingen in de digitale samenleving: 5G

Informatietype:
Artikel