Testomgeving voor Gaia-X clouddiensten: Structura-X
In samenwerking met
De Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, SURF, AMS-IX
De Nederlandse Gaia-X hub (inmiddels onderdeel van het Centre of Excellence for Data Sharing & Cloud, CoE-DSC), TNO, BIT, Intermax, Info Support, SURF en AMS-IX werken samen aan het opzetten van een nationale Gaia-X testomgeving. Clouddienstverleners kunnen er onderzoeken hoe ze kunnen voldoen aan de Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van Gaia-X. Het uiteindelijke doel is om gebruikers in de EU beter grip te laten krijgen op hun eigen data. De eerste versie van de testomgeving was in mei 2023 operationeel.
Op weg naar een federatieve data- en cloudinfrastructuur
Niet-Europese partijen beheren grotendeels de Europese digitale infrastructuur en data. De VS host inmiddels zelfs al meer dan 90 procent van de Westerse data. Om die afhankelijkheid tegen te gaan is Gaia-X in 2020 opgericht met als doel een federatieve data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen. Met deze testomgeving sluiten de Nederlandse partijen aan bij een zo genoemd lighthouseproject binnen Gaia-X, genaamd Structura-X.
Digitale soevereiniteit in cloudlandschap via Structura-X
Structura-X is een initiatief van 38 organisaties die in volledige overeenstemming met de Gaia-X richtlijnen hun clouddiensten willen inrichten. Het Structura-X consortium bestaat vooral uit Europese Cloud Service providers en Internet Exchanges. Binnen Structura-X wordt een gefedereerd ecosysteem van onafhankelijke Cloud Service Providers opgebouwd die gemeenschappelijke certificering en keurmerken dragen om uitwisselbaarheid van clouddiensten te bewerkstelligen. Op deze manier ontstaat voor afnemers van infrastructuur en platformdiensten meer keuzevrijheid en ontstaat meer digitale soevereiniteit in het cloudlandschap.
Realisatie van een nationale testomgeving
Met steun van de Nederlandse Gaia-X hub, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, realiseerden de Nederlandse partijen een nationale testomgeving. Deze testomgeving is in eerste instantie opgezet op basis van de open-source technologie Kubernetes. BIT, Intermax en SURF koppelen hun onafhankelijk beheerde Kubernetes-clusters in combinatie met het open-source project Liqo met elkaar via private VLAN van de Amsterdam Internet exchange (AMS-IX). Info Support verzorgt de monitoring van deze cloudfederatietestomgeving. TNO verzorgt de technische integratie en validatie van een aantal technische use cases binnen deze federatieve omgeving. Andere cloudfederatietechnieken zullen in latere fases toegevoegd worden.
Gefaseerde uitrol: van testopstelling naar Europese testinfrastructuur
In een eerste fase beproefden betrokken partijen in de testopstelling of data en berekeningen (workload) van cloudprovider naar cloudprovider kunnen verhuizen (cloudportabiliteit). Daarnaast testte men in hoeverre capaciteiten van verschillende cloudproviders met elkaar te combineren zijn (scale out).
In latere fases werd de Nederlandse testomgeving gekoppeld aan Italiaanse en Spaanse testomgevingen om cloudfederatieprincipes over de landsgrenzen heen te bewerkstelligen. Met het opzetten van deze Europese testinfrastructuur kunnen cloudproviders uiteindelijk verdere stappen zetten om Gaia-X compliant clouddiensten aan te bieden in een open ecosysteem.
Interesse om aan te sluiten?
Ben je als bedrijf geïnteresseerd om aan te sluiten in de vervolgfases? Neem contact op via [email protected]. Sluit je aan en word één van de koplopers in de volgende generatie Europese clouddiensten!