Informatietype:
Project
Thema:
Trusted ICT
Unit:
ICT, Strategy & Policy

PCSI: partnerschap voor innovatie op het gebied van cyberbeveiliging

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder; de impact, op zowel organisaties als individuen, kan verwoestend zijn. Daarom werkt TNO samen met partners in het Partnership for Cybersecurity Innovation (PCSI) - een toonaangevend publiek-privaat samenwerkingsverband dat zich richt op innovatie binnen de cybersecuritysector.

Verschillende actoren binnen de cybersecuritysector

PCSI speelt een rol in het ontwikkelen van de technologieën en strategieën die nodig zijn om deze dreigingen te identificeren, af te weren en te voorkomen. De aanpak is gebaseerd op samenwerking, kennisdeling en innovatie. Door het samenbrengen van verschillende actoren binnen de cybersecuritysector, wordt een ruimte gecreëerd waar ideeën groeien, technologieën en methodieken worden ontwikkeld en getest en waar nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan.

Het samenwerkingsverband richt zich niet alleen op de technische aspecten van cybersecurity, maar ook op de menselijke en organisatorische factoren die een rol spelen in het creëren van een veilig digitaal ecosysteem.

Innovatie en samenwerking

PCSI gelooft dat toegepaste innovatie de sleutel is tot effectieve cybersecurity. PCSI ontwikkelen geavanceerde technologieën en methodieken die de veiligheid en privacy van digitale systemen verbeteren. Dit gebeurt door het faciliteren van een omgeving waarin samenwerking centraal staat en door een kort-cyclisch innovatieproces met een ritme van 4 maanden waarmee gericht gestuurd wordt op resultaat. Het PCSI-ecosysteem bestaat uit partners variërend van startups tot gevestigde bedrijven en kennisinstellingen, die allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve cybersecurityoplossingen.

Een belangrijk aspect van de werkwijze is het daadwerkelijk bouwen van prototypes (‘Proof of Concepts') en deze valideren in pilots. Deze initiatieven bieden de PCSI-partners de mogelijkheid om die nieuw ontwikkelde technologieën en methodieken in de praktijk te testen en te valideren. Door deze testen krijgen de partners waardevolle inzichten in hoe effectief de technieken en methodieken zijn en of ze in hun eigen organisatie ingepast kunnen Een laatste stap in het proces is het vinden van een ‘landingsplaats’ voor de PCSI resultaten. Dit noemen we de ‘Exploit fase’.

In deze fase wordt ervoor gezorgd dat een resultaat wordt geïmplementeerd bij onze partners, of overgedragen naar een (commerciële) security vendor of bijvoorbeeld beschikbaar gesteldn als Open Source. Er wordt expliciet gekeken naar samenwerking met startups. Startups brengen vaak nieuwe ideeën in de mix, die traditionele spelers in de industrie uitdagen om hun denkwijzen en werkwijzen te herzien.

Het kort-cyclische innovatieproces van iteratieve verbetering is essentieel voor het ontwikkelen van robuuste en betrouwbare cybersecurityoplossingen.

Kennisdeling binnen ons netwerk is van grote waarde. Door de nieuwste bevindingen en best practices te delen, profiteren PCSI-partnersen ook niet-PCSI partners van de meest actuele inzichten. Dit helpt hen niet alleen om hun eigen technologieën en methodieken te verbeteren, maar draagt ook bij aan de algehele weerbaarheid van het digitale ecosysteem in de BV Nederland.

Neem contact op

Ben je geïnteresseerd in samenwerking of wil je meer weten over PCSI en de projecten? We zijn altijd op zoek naar nieuwe partners die onze visie delen en willen bijdragen aan het versterken van de cybersecuritysector. Voor meer informatie ga naar Partnership for Cyber Security Innovation.

Laat je verder inspireren

24 resultaten, getoond 1 t/m 5

Zonder inventarisatie geen migratie: bescherming tegen de quantumcomputer begint met inzicht

Informatietype:
Insight
22 oktober 2024
Het staat vast: de ​quantumcomputer komt eraan. Organisaties moeten inventariseren wat voor cryptografie ze gebruiken en daar wil TNO bij helpen.

Goed geteste communicatie tussen applicaties: ​zo makkelijk kan het zijn

Informatietype:
Insight
15 oktober 2024

SOARCA-tool: geautomatiseerde security tegen cyberaanvallen

Informatietype:
Insight
8 oktober 2024

Cyberaanval voorkomen? Formele hardware verificatie cruciaal.

Informatietype:
Insight
1 oktober 2024

TNO-blik op 2030: Digitale privacy en veiligheid voor iedereen

Informatietype:
Insight
20 september 2024