Connected mobility bevordert verkeersveiligheid, efficiëntie en duurzaamheid

Thema:
Connected Mobility

Connectiviteit is overal aanwezig in de huidige samenleving. Connected mobility benut deze transformatie door weggebruikers, weginfrastructuur, wegbeheerders en dienstverleners met elkaar te verbinden, waardoor de uitwisseling van informatie tussen hen mogelijk wordt. Dit heeft de potentie om de verkeersveiligheid, efficiëntie en duurzaamheid aanzienlijk te verbeteren. Om het volledige potentieel te realiseren, is afstemming en samenwerking tussen diverse belanghebbenden essentieel.

TNO combineert diepgaande expertise in voertuig- en communicatietechnologieën met het vermogen om innovatie te orkestreren, waardoor de samenwerking wordt bevorderd die nodig is om het volledige potentieel van connected mobility te ontsluiten en een positieve maatschappelijke impact te creëren.

Mobiliteitstransities

Naarmate de uitdagingen op het gebied van huisvesting, klimaat en toegankelijkheid toenemen, speelt mobiliteit een sleutelrol in het creëren van een leefbare toekomst. TNO’s Three Zero-missie richt zich op het bereiken van Zero Calamities, Zero Loss en Zero Emissions. Vier belangrijke mobiliteitstrends—geautomatiseerd rijden, connectiviteit van weggebruikers en digitalisering, elektrificatie en nieuwe mobiliteitsconcepten—zijn met elkaar verbonden en van vitaal belang voor dit doel.

Connected mobility kan de verkeersveiligheid verbeteren door real-time informatie aan te bieden over gevaarlijke situaties en geldende snelheidslimieten op de weg. Dit stelt zowel reguliere bestuurders als geautomatiseerde voertuigen in staat om tijdig te reageren op uitdagende omstandigheden en verkeersregels. Het kan ook verkeersstromen optimaliseren, emissies verminderen en het gebruik van stedelijke wegen verbeteren door gebruik te maken van de informatie die beschikbaar komt via connectiviteit.

Door de toegevoegde waarde van Connected mobility in het hele mobiliteitssysteem te beoordelen, streeft TNO ernaar een impact te maken op verkeersveiligheid, duurzaamheid en efficiëntie. Daarbij identificeren we gebieden die ontwikkeling nodig hebben en helpen we de kloof te overbruggen tussen industrie, overheden en weggebruikers.

Onze visie

TNO gelooft dat connected mobility ten goede zal komen op maatschappelijk, verkeers-, voertuig- en weggebruikersniveau. Een voertuig opereert immers niet geïsoleerd, maar interacteert met andere weggebruikers en voertuigen, die zowel handmatig of automatisch kunnen worden bestuurd, met verschillende niveaus van automatisering. Het is essentieel om de prestaties van het voertuig binnen het bredere verkeerssysteem te begrijpen.

Connectiviteit is cruciaal voor voertuigautomatisering. Aanvullende informatie van buiten het voertuig stelt voertuigen in staat hun horizon te verbreden en risico’s beter in te schatten. Alle weggebruikers, niet alleen geautomatiseerde voertuigen, zullen profiteren van connectiviteit. Geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS), die nu in veel voertuigen gebruikelijk zijn, lopen tegen beperkingen aan die connectiviteit kan helpen verminderen.

TNO streeft naar verbeterde verkeersveiligheid, duurzaamheid en efficiëntie door connectiviteit. We ontwikkelen een veilige digitale infrastructuur, onderzoeken de impact van connected ADAS/ADS in gemengd verkeer en beoordelen maatschappelijke voordelen zoals veiligheid, leefbaarheid en toegankelijkheid. TNO onderzoekt ook mogelijkheden voor CCAM-diensten, bevordert publiek-private samenwerking en begeleidt de overgang naar digitale wegbeheerders.

Unieke bouwstenen

Om een geleidelijke en veilige overgang naar connected mobility te faciliteren, biedt TNO interdisciplinaire expertise aan voor zowel industriële belanghebbenden als beleidsmakers. Onze expertise wordt aangevuld met state-of-the-art proof-of-concept bouwblokken die kunnen worden gebruikt om de toekomstige digitale weginfrastructuur te ontwerpen, te ontwikkelen en te valideren. Deze omvatten veilige hybride communicatie-systemen, 5G-radio en -corenetwerken, een data-space, C-ITS/CCAM-diensten, misbehaviour detection en een technisch validatieplatform dat in staat is om de datakwaliteit en “trust” te beoordelen.

Samenwerken aan technologie en implementatie

Connected mobility en een toekomstbestendige digitale infrastructuur vragen om innovatie in technologie, regelgeving en beoordelingskaders. Een veilige en schaalbare digitale infrastructuur, die voor iedereen toegankelijk is en naast de fysieke infrastructuur bestaat, is essentieel. TNO werkt hiervoor samen met:

  • Industrie (bijv. automotive, telecom, dienstverleners): We onderzoeken en ontwikkelen demonstrators voor technologieën zoals 5G/6G en veilige data-spaces, met en voor industriële partners die technologie en diensten naar het voertuig brengen;
  • Overheidsinstanties (bijv. nationale en lokale overheden, wegbeheerders, typegoedkeuringsinstanties): We adviseren over digitale weginfrastructuur en mobiliteitsbeleid;
  • Nationale en internationale onderzoeksinstituten (bijv. universiteiten, andere RTO’s).

Dit realiseren we met nationale en Europese projecten

TNO werkt samen in EU-projecten (bijv. ENVELOPE, 5G-MOBIX, MODI, 5G-Blueprint, SHOW), nationale projecten (zoals het Nederlandse project DITM (Digitale Infrastructuur voor Toekomstbestendige Mobiliteit), platforms en organisaties (5GAA, C-Roads, C2C-CC) om inzichten uit te wisselen, proof-of-concepts te ontwikkelen en de implementatie te harmoniseren.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Hoe sturen we automatisch rijden in de juiste richting?

Informatietype:
Artikel
Levert automatisch rijden een bijdrage aan schonere, veiligere, efficiëntere mobiliteit? Met kennis en modellen helpen wij om de juiste keuzes te maken.