Soort project:
Project
Thema:
Geautomatiseerde logistiek

CAT4Yards: de ontwikkeling van geautomatiseerd transport in Nederland

In samenwerking met

HAN Hogeschool en Hogeschool Rotterdam, DPD, DHL en meer

Connected and Automated Transport (CAT) wordt verwacht veilig, efficiënt en duurzaam transport mogelijk te maken. Het CAT4Yards-project heeft als doel belangrijke bijdragen te leveren aan de onderbouwing van deze verwachte voordelen. We ontwikkelen een methodologie die logistieke organisaties en andere belanghebbenden helpt om de vereisten en bijbehorende effecten van de integratie van Connected Automated Transport op logistieke terreinen te beoordelen.

CAT4Yards: verder dan technische perspectief

Momenteel zijn de meeste (inter)nationale onderzoeksprojecten en pilots op het gebied van Connected Automated Transport gericht op de technische functionaliteiten van geautomatiseerde of autonome vrachtvoertuigen. In het CAT4Yards-project kijken we verder dan het technische perspectief door een multidisciplinair en logistiek perspectief te hanteren. We onderzoeken – gezien de opkomst van CAT – of en hoe deze innovatie kan bijdragen aan een veilig, efficiënt en duurzaam transportsysteem.

Dit doen we door een beoordelingsmethodologie te ontwikkelen die besluitvormers bij logistieke organisaties helpt om te bepalen of en onder welke voorwaarden Connected Automated Transport interessant is om op hun terreinen te implementeren. Binnen drie verschillende logistieke terreinen verkennen we hoe CAT kan worden geïntegreerd in logistieke processen en hoe autonoom transport kan worden afgestemd op onder andere coördinatie en controle, mensen, processen en verantwoordelijkheden.

Bij TNO Sustainable Transport and Logistics richten we ons op hoe logistiek kan innoveren en innovaties in andere sectoren kan faciliteren om bij te dragen aan een duurzame en concurrerende samenleving. Door de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van Connected Automated Transport in het CAT4Yards-project, opereren we op ons sterke punt: het samenbrengen van een breed scala aan belanghebbenden – zowel buiten als binnen TNO – om nieuwe kennis te ontwikkelen die zowel de industrie als beleidsmakers ondersteunt bij het bouwen van een concurrerende en duurzame transportsector.

Doelen

De resultaten van het CAT4Yards-project zullen een belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van Connected Automated Transport, omdat het zowel autofabrikanten als logistieke organisaties inzichten biedt voor het nemen van goed onderbouwde beslissingen over het vormgeven van praktische demonstraties op terreinen richting grootschalige inzet van CAT. Dit draagt op zijn beurt bij aan het verminderen van uitdagingen met betrekking tot personeelstekorten en een toenemende behoefte aan veilig, efficiënt en duurzaam transport.

Bovendien banen deze stappen op terreinen de weg voor minder gecontroleerde toepassingsgebieden op openbare wegen, zoals transport tussen distributiecentra in industriële (lucht)havengebieden en langeafstandstransport op corridors.

Jaarlijks brengen we belanghebbenden uit het hele ecosysteem samen op de Connected Automated Transport-top. Dit draagt bij aan kennisdeling en het opstarten en versterken van samenwerkingen

Partners

CAT4Yards bestaat uit een sterk consortium van koplopers in Nederland. TNO is projectcoördinator en brengt zijn onderzoeksgroepen op het gebied van duurzaam transport en logistiek, geïntegreerde voertuigveiligheid en netwerken samen. · Het CAT4Yards-project wordt mogelijk gemaakt door de Topsector Holland High Tech (High Tech Systemen en Materialen – HTSM). TNO werkt samen met kennispartners van HZ, HAN Hogeschool en Hogeschool Rotterdam. Gezamenlijk zijn deze kennisinstellingen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de methodologie.

Industrieorganisaties waar we de methodologie toepassen, valideren en verbeteren, zijn een mix van logistieke organisaties zoals Elopak, Verbrugge, DPD en autofabrikant Terberg.

De ontwikkeling en integratie van Connected Automated Transport in de logistiek is inherent een multidisciplinaire uitdaging. Significante vooruitgang kan alleen worden geboekt door samenwerking tussen disciplines en organisaties. In het CAT4Yards-project brengen we daarom logistieke organisaties zoals transporteurs, verladers en havenautoriteiten, autofabrikanten, kennisinstellingen en beleidsmakers samen.

Andere organisaties die bij dit project betrokken zijn: DHL, Provincie Noord-Brabant, Provincie Zuid-Holland, Haven van Rotterdam, North Sea Port, SmartPort, SPS InnoQon B.V., Veiligheidsregio Zeeland, International Transport & Logistics Attorneys Netherlands.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Nauwe samenwerking en al doende leren is de weg voorwaarts in Connected Automated Transport

Informatietype:
Insight
1 juli 2024
Connected Automated Transport (CAT) biedt aanzienlijke maatschappelijke en economische voordelen door logistiek veiliger, duurzamer, efficiënter, betrouwbaarder en mogelijk ook winstgevender te maken.

Geautomatiseerde logistiek

Informatietype:
Artikel