Leefbare steden en regio's

Een prettige en veilige leefomgeving waar we wonen, werken, reizen en recreëren. Beslissers staan voor een complexe uitdaging om zo’n leefomgeving te waarborgen. Hoe kom je tot duurzame steden en dorpen, toegankelijk voor iedereen, en weerbaar voor klimaatverandering? Hoe doe je dat als ruimte schaars is? Waar vind je betrouwbare data en hoe maak je die complexe afwegingen? Met onze innovaties ondersteunen wij overheden, gebiedsontwikkelaars en bouwbedrijven om steden en regio’s leefbaar en veerkrachtig te houden.

Sparren over dit onderwerp?

Marianne Aalbersberg gaat graag met je in gesprek.

Waarom TNO?

Hoe zorgen we voor bedrijvigheid en werkgelegenheid én bouwen we voldoende woningen in deze overvolle regio? Hoe maken we de stad schoner, beter bereikbaar én weerbaar tegen klimaatverandering?

Het energiesysteem, luchtkwaliteit, woningnood, mobiliteit en klimaat. Allemaal zaken met een grote impact op de schaarse ruimte in Nederland. Om tot een leefbare en veerkrachtige omgeving te komen voor iedereen, zijn data en inzichten nodig. Slimme, vernieuwende oplossingen zoals digital twins en AI kunnen inzicht geven in de effecten van beleids- en investeringskeuzes. In combinatie met diepgaande kennis op een groot aantal vakgebieden ‘onder één dak’ biedt TNO betrouwbare, onafhankelijke ondersteuning en innovatieve oplossingen.

Zo mocht TNO al veel gemeenten, provincies, regionale samenwerkingsverbanden en bedrijven assisteren bij het nemen van datagedreven beslissingen met oog voor de toekomst. TNO heeft daarbij een unieke positie in het innovatie ecosysteem, tussen markt, overheid en universiteiten. TNO is in staat om innovaties voor het eerst op grotere schaal te demonstreren en toepasbaar te maken, klaar voor verdere opschaling.

Drie elementen geven TNO een unieke positie:

  1. Integraliteit: diepgaande kennis van het mobiliteitssysteem vanuit verschillende invalshoeken geeft integrale inzichten. TNO specialisten op het gebied van menselijk gedrag (wie reist wanneer, waarom), netwerk (wat betekent dat voor verkeersstromen, knelpunten, files) en maatschappelijke effecten (zoals negatieve milieueffecten, ruimtegebrek) werken nauw met elkaar samen.
  2. Modelleer-kracht: wij modelleren snel. Daardoor kunnen we interactief en iteratief werken met opdrachtgevers en belanghebbenden. Maanden werk kunnen wij terugbrengen naar weken of zelfs uren, waarbij we scenario’s optimaliseren over meerdere doelen.
  3. Onze faciliteiten: de Urban Data Facility (Den Haag), het Predictive Twin Lab (Delft) en het Mobility Applied Research Quarter (Helmond). Hier doen wij onderzoek, vaak samen met opdrachtgevers en andere kennisinstellingen. Veelal eerst kleinschalig experimenteren voordat innovatieve oplossingen grootschalig worden ingevoerd.

Volg de laatste ontwikkelingen

17 resultaten, getoond 11 t/m 15

Overheden moeten samen werken aan samenwerking rond mobiliteitsinnovatie

Informatietype:
Insight
8 november 2022
Nederland heeft te maken met ontzettend complexe vraagstukken op het gebied van energie, mobiliteit, woningbouw en bereikbaarheid.

Provincie Noord-Brabant innoveert met langetermijnvisie en open blik

Informatietype:
Insight
8 november 2022

Leefbare stad: Hoe zet je stedelijke mobiliteit in voor brede welvaart?

Informatietype:
Insight
8 november 2022

Leefbare stad: Hoe laat je de platformeconomie voor je stad werken?

Informatietype:
Insight
8 november 2022

Leefbare stad: Hoe geef je optimaal ruimte aan alle stedelijke ambities?

Informatietype:
Insight
8 november 2022