Toekomstbestendige toeleveringsketens creëren met zelforganiserende logistiek

Thema:
Intelligent verkeer en vervoer
Zelforganiserende logistiek

Als een vooraanstaande logistieke hub in Europa wordt Nederland geconfronteerd met toenemende uitdagingen die haar sterke positie onder druk zetten. TNO’s visie op zelforganiserende logistiek richt zich op ‘meer doen met minder’ en onderzoekt het concept van grootschalige asset sharing in systemen van verbonden logistieke netwerken om efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid te verbeteren.

Wist je dat zelforganisatie de fleetefficiëntie met maar liefst 25% kan verhogen? En dat samenwerking tussen Europese wegtransportbedrijven het aantal lege kilometers met 16% kan verminderen? TNO’s Future-proof smart logistics programma heeft tot doel de logistiek te transformeren door het delen van middelen en ‘meer doen met minder’. Zelforganiserende logistiek is dichterbij dan je denkt.

Kritieke uitdagingen logistiek

Nederland, een belangrijke Europese logistieke hub, draagt €65 miljard bij aan de economie en biedt werk aan 673.000 mensen, maar staat voor aanzienlijke uitdagingen. Het vrachtvervoer zal naar verwachting met 20% groeien tegen 2030, maar de uitstoot blijft hoog, waardoor het de enige sector is met stijgende broeikasgassen. Uit een TNO-studie blijkt dat onder het huidige systeem slechts 50% van de klimaatdoelstellingen tegen 2030 zal worden gehaald.

Klimaatverstoringen en geopolitieke spanningen bedreigen ook de bevoorradingszekerheid, terwijl infrastructuurbeperkingen, personeelstekorten en energiebehoeften voor emissievrije vrachtwagens de vooruitgang verder compliceren. Ondanks inspanningen belemmeren complexiteit en fragmentatie duurzaamheid en efficiëntie.

Toekomstbestendige slimme logistiek

TNO gelooft dat een systeemverandering in de logistiek zal leiden tot efficiënter gebruik van middelen. Studies tonen aan dat zelforganisatie en samenwerking tussen wagenparken de vlootefficiëntie met 25% kunnen verhogen en het aantal lege kilometers met 16% kunnen verminderen. Deze hogere efficiëntie vermindert het gebruik van middelen, energieverbruik en uitstoot, door duurzame alternatieven te integreren.

Het Future-proof smart logistics programma bevordert gedeelde middelen en gezamenlijke planning binnen open logistieke netwerken om efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid te vergroten. Het European Technology Platform ALICE schat een vermindering van 30% in uitstoot en congestie.

Aangezien logistiek alle sectoren ondersteunt, zullen verbeterde diensten het verdienvermogen van de Nederlandse industrie vergroten. De samenleving zal ook profiteren van aanzienlijke bijdragen aan de duurzaamheids- en toegankelijkheidsdoelen die door de Nederlandse en Europese overheden zijn gesteld.

Waarom TNO

Interdisciplinaire expertise

TNO heeft het potentieel om deze complexe systeemverandering te stimuleren met een aanzienlijke economische en maatschappelijke impact, dankzij haar uitgebreide sectorkennis, diepgaande expertise in technologische en organisatorische oplossingen, bouwstenen uit recente projecten en haar onafhankelijke positie.

De interdisciplinaire expertise van TNO omvat samenwerkingsmodellen, veilige data-uitwisselingssystemen (cryptografie en datasoevereiniteit), autonome systemen en zelforganiserende algoritmen, die allemaal samenkomen in een geïntegreerde oplossing.

Hoewel nog in ontwikkeling, streeft TNO ernaar om:

  • een zelfevaluatietool te ontwikkelen om individuele of collectieve transportbedrijven inzicht te geven in de potentiële effecten van de overgang naar zelforganiserende logistiek.
  • …verladers, vervoerders, logistieke dienstverleners en logistieke IT-leveranciers te ondersteunen met inzichten over de impact van het toepassen van innovatieve technologieën.
  • …te onderzoeken welke algoritmische methoden en technologische oplossingen het meest geschikt zijn voor een effectieve implementatie van zelforganiserende logistieke systemen.

(Inter)nationale samenwerkingen

Samen met industriële en academische partners bevordert TNO kennis over zelforganiserende logistiek en biedt technische oplossingen om vervolgonderzoek uit te voeren en zelforganisatie te integreren in zowel huidige als toekomstige logistieke systemen, zoals het Fysieke Internet.

Onze gezamenlijke onderzoeksprojecten omvatten:

TNO heeft Talking Trucks ontwikkeld om een vrachtwagenvloot zelforganiserend te maken, samen met DHL Express, Van Berkel Logistics, Smartport en TU Delft.

TNO maakt deel uit van het BrightSky-consortium en werkt samen met JetSupport, Royal Schiphol Group, KLM, Vanderlande, t-hive en de Hogeschool van Amsterdam aan onderzoek naar zelforganiserende, autonome, luchtzijdige vloten.

TNO is betrokken bij Next Level Logistics, een grootschalig onderzoeksinitiatief van Logistics Community Brabant en Midpoint Brabant, gericht op het verminderen van emissies en het bevorderen van een schoner milieu in Brabant.

In het TNO Early Research Programme future-proof smart logistics, samen met de Universiteit Twente, CWI en Nyenrode Business School, onderzoeken en ontwerpen we de bouwstenen voor een overgang naar een zelforganiserend logistiek systeem.

Ook samenwerken?

TNO zoekt samenwerking met academische partners om zelforganisatie in de logistiek te onderzoeken, met IT-leveranciers om zelforganisatie in hun logistieke portfolio te integreren, en met transportbedrijven om slimme logistieke oplossingen te testen, valideren en implementeren.

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nauwe samenwerking en al doende leren is de weg voorwaarts in Connected Automated Transport

Informatietype:
Insight
1 juli 2024
Connected Automated Transport (CAT) biedt aanzienlijke maatschappelijke en economische voordelen door logistiek veiliger, duurzamer, efficiënter, betrouwbaarder en mogelijk ook winstgevender te maken.

Havenbedrijf Rotterdam en TNO verlengen en verdiepen samenwerking

Informatietype:
Nieuws
5 december 2023

Connected Automated Transport: van theorie naar wielen op de weg

Informatietype:
Insight
7 juni 2023

Geautomatiseerde logistiek

Informatietype:
Artikel

Data Driven Logistics: de toekomst van logistiek

Informatietype:
Artikel