Soort project:
Project
Thema:
Zelforganiserende logistiek

Toekomstbestendige slimme logistiek

In samenwerking met

logistieke partijen, verladers, IT partijen en overheden.

In het programma Toekomstbestendige Slimme Logistiek ontwikkelen we oplossingen voor het grootschalig delen van middelen in systemen van verbonden logistieke netwerken op basis van een combinatie van organisatorische en technologische innovaties om de dringend benodigde verbeteringen in efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid in goederenvervoer, logistiek en toeleveringsketens te realiseren.

Grote uitdagingen in de logistiek

De logistieke sector wordt geconfronteerd met een toenemend aantal uitdagingen die worden verergerd door de verwachte groei van het goederenvervoer tot 20% in 2030:

  1. Een snelle en sterke vermindering van de uitstoot in de logistiek is dringend nodig, aangezien de transportsector de enige sector is met groeiende broeikasgasemissies.
  2. De leveringszekerheid wordt bedreigd door verstoringen, zoals klimaatgerelateerde gebeurtenissen en geopolitieke spanningen.
  3. Het huidige logistieke systeem moet omgaan met toenemende schaarste aan transportinfrastructuur, energie en arbeidskrachten.

Individuele bedrijven zijn niet in staat om deze uitdagingen aan te pakken, wat wordt erkend door de logistieke sector zelf, maar effectieve en haalbare oplossingen zijn niet beschikbaar.

Middelen delen in systemen van verbonden logistieke netwerken

Om deze uitdagingen aan te pakken en de logistieke sector het benodigde handelingsperspectief te bieden, is een systeemverandering in de logistiek nodig door "meer te doen met minder" door het delen van middelen in systemen van verbonden logistieke netwerken (in lijn met de concepten van het Fysieke Internet ondersteund door ETP-ALICE).

Om dit te realiseren, moet de sector verschuiven van individuele planning van eigen middelen binnen afzonderlijke netwerken naar gezamenlijke planning van gedeelde middelen in open verbonden logistieke netwerken.

Potentiële voordelen voor logistieke bedrijven, Nederlandse industrie en overheden

Verschillende onderzoeksstudies hebben aangetoond dat met deze oplossing efficiëntiewinst van meer dan 25% kan worden bereikt. Bovendien kunnen logistieke bedrijven de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de logistieke diensten die ze aan hun klanten aanbieden verbeteren.

Alles bij elkaar kunnen logistieke bedrijven hun concurrentiepositie en verdienvermogen versterken en tegelijkertijd de genoemde grote uitdagingen aanpakken. Aangezien de logistieke sector alle andere sectoren ondersteunt, zullen bedrijven in alle industrieën profiteren van verbeterde logistieke diensten, wat leidt tot een beter verdienvermogen van de Nederlandse industrie.

IT-dienstverleners zullen profiteren door de kennis in hun producten op te nemen en betere diensten aan te bieden. Bovendien profiteert de samenleving door een substantiële bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen (verminderde uitstoot) en toegankelijkheidsdoelen (minder congestie) die zijn gesteld door de Nederlandse en Europese overheden.

Activiteiten en beoogd resultaat

Uit bestaand onderzoek is bekend dat horizontale (en verticale) samenwerking in de logistieke sector behoorlijk moeilijk is. Gezien de urgentie van de genoemde uitdagingen, die ook worden versterkt door aankomende wetgeving (zoals rekeningrijden), is het echter niet langer een luxe, maar een noodzaak voor logistieke bedrijven, wat door een steeds groter aantal logistieke bedrijven wordt erkend.

Vertrouwen tussen samenwerkende bedrijven is een zeer belangrijke factor voor het succes van de voorgestelde oplossing. Daarom worden zowel vanuit organisatorisch als technologisch perspectief innovaties ontwikkeld en toegepast om vertrouwen te winnen, te bevestigen en te waarborgen.

Activiteiten zullen zich richten op de volgende innovaties op meerdere niveaus:

  1. Organisatie (multilaterale schaalbare horizontale (en verticale) samenwerking),
  2. Digitale technologieën (betrouwbare, gemakkelijk toegankelijke oplossingen voor gegevensdeling),
  3. Logistiek (datagestuurde decentrale planningsalgoritmen),
  4. Systeem-van-systemen integratie en afstemming (passendheid van subsystemen in een ecosysteem).

In het programma Toekomstbestendige Slimme Logistiek werkt TNO samen met logistieke bedrijven, kennisinstituten en overheden aan een werkende geïntegreerde en schaalbare oplossing.

Deze referentieoplossing zal worden gebruikt om de waarde en de impact ervan te tonen en om verdere opschaling naar een groter aantal betrokken bedrijven en opschaling naar andere domeinen voor te bereiden. In samenwerking met strategische partners voorzien we de verdere ontwikkeling en uitrol van de oplossing in bedrijfsvoering.

Gezamenlijke actie van bedrijven, kennisinstituten en overheden

Aangezien de beoogde oplossing een andere manier van werken vereist met een grote potentiële impact op de logistieke sector, is een overgang naar een nieuw systeem nodig van de huidige manier van werken naar een nieuwe manier van werken onder een groot aantal bedrijven.

Om dit te ondersteunen, zal een transitieorganisatie worden opgericht om de benodigde samenwerking tussen bedrijven, kennisinstituten en overheden als gezamenlijke inspanning te organiseren.

Ook samenwerken?

We zijn actief op zoek naar verladers, logistieke dienstverleners en partners voor logistieke planningssoftware om met ons samen te werken in het programma. Daarnaast zoeken we strategische partners om de technologie verder te ontwikkelen en te ondersteunen bij de bovengenoemde systeemtransitie.

We kijken ernaar uit om samenwerkingsmogelijkheden met jou te bespreken.

Laat je verder inspireren

3 resultaten, getoond 1 t/m 3

Data Driven Logistics: de toekomst van logistiek

Informatietype:
Artikel
Data delen in de logistieke sector biedt grote voordelen. We ontwikkelen instrumenten om nut en noodzaak van Data Driven Logistics te benadrukken.

Zelforganiserende logistiek

Informatietype:
Artikel

ATO: de ontwikkelingen en mogelijkheden van automatische treinbesturing

Informatietype:
Nieuws
19 januari 2021