
Klimaatadaptieve steden en transport
Hoe kunnen we voorkomen dat zware buien, overstromingen of extreme hitte de stad helemaal ontregelen? Specifiek in steden zien we dat effecten van klimaatverandering enorm disruptief kunnen zijn. Hoe houden we steden leefbaar en bereikbaar, ook als er onverwachte incidenten zijn? Wat is daarvoor nodig en hoe kan een gemeente zich voorbereiden?
Mobiliteit en klimaatverandering
Hoe kunnen we er voor zorgen dat transportnetwerken (weg, rail en water) beter bestand zijn tegen negatieve effecten van klimaatverandering? En hoe kunnen we de 'hersteltijd' na zware regenval of extreme hitte beperken?
Klimaatverandering leidde in de afgelopen periode regelmatig tot flinke verstoringen in ons wegennet. Ook op het spoor en op de rivieren kampen geregeld met vertragingen (of erger) wat de noodzaak tot het aanleggen van een van klimaatrobuuste infrastructuur onderstreept. De uitdaging is om te bepalen welke maatregelen effectief en efficiënt zijn. TNO kijkt daarbij onder meer naar effectiviteit van natuurinclusieve ontwerpen en ‘nature based solutions’.
Waarom TNO?
- TNO ondersteunt bedrijven die producten en diensten ontwikkelen om Nederland klimaatadaptiever te maken. Dat doen we met data, inzichten, slimme modellen. Door gezamenlijk op te trekken worden innovaties sneller op grote schaal beschikbaar voor de maatschappij.
- Ook ondersteunt TNO overheden om zich goed voor te bereiden: door inzichten en innovatieve aanpakken helpen wij schade te beperken en wordt overheidsgeld zo efficiënt mogelijk ingezet.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Spring niet op elke innovatietrein: TNO's afwegingskader helpt steden bij slimmere mobiliteitskeuzes


Stedelijke ruimte


Zero emissie stedelijke mobiliteit


Hoe overheden MaaS kunnen inzetten om maatschappelijke doelen te bereiken


Met Urban Strategy vindt TNO in San Diego aansluiting bij innovatieve Amerikaanse westkust

