Onze kijk op digitalisering

Thema:
Digitale samenleving

Nederland als digitale koploper in Europa. Daar willen we bij TNO aantoonbaar aan bijdragen. Want digitale technologie ondersteunt en versnelt alle grote innovatie-uitdagingen. Daarnaast heeft digitalisering een ingrijpend effect op de hele maatschappij.

Digitalisering biedt kansen en uitdagingen

Thuis online lessen volgen, een robot als collega en de weg op in een zelfsturende auto. Door digitalisering verandert onze manier van wonen, werken en leren. Maar het beïnvloedt ook maatschappelijke vraagstukken zoals sociale ongelijkheid en veiligheid.

Bij TNO ondersteunen we onze partners en klanten bij digitaliseringsuitdagingen. Dit doen we door generieke methoden, technieken en tools te ontwikkelen die in meerdere domeinen en sectoren inzetbaar zijn. Denk hierbij aan het realiseren van 'smart industry', de digitalisering van het mkb, 'smart mobility' en 'digital health technologies'. Maar ook ondersteuning bij de ontwikkeling van de volgende generatie halfgeleiders en quantumcomputers. Onze ambitie is dat wij en anderen data en systemen verwantwoord gebruiken. En daarbij altijd rekening houden met privacy en digitale veiligheid. Ook moet iedereen mee kunnen doen.

5 hoofdthema’s binnen een digitale samenleving

We ontwikkelen en integreren de belangrijkste ondersteunende ICT-technologieën uit de Nederlandse en Europese digitaliseringsagenda’s. Want juist de combinatie van ICT-technologieën zorgt voor innovatie. We richten ons daarbij op 5 hoofdthema’s.

1. Snelle open infrastructuren

De Nederlandse ICT-infrastructuur is sterk en wordt intensief gebruikt. Verdere integratie van ICT-infrastructuren en verbindingen tussen en over domeinen zullen toenemen. Daarom werken we aan een open en veilige infrastructuur. Zo kunnen bijvoorbeeld clouddiensten op een veilige manier samenwerken.

2. Data delen

Data delen moet een veilig en autonoom proces zijn. Maar het is ook noodzakelijk dat iedereen controle kan houden over zijn of haar data. Daarom richten we ons op meervoudige inzet van data, de datakwaliteit, databetrouwbaarheid en dataveiligheid.

3. Betrouwbare ICT

We dragen bij aan ICT-diensten en een infrastructuur die automatisch, zonder menselijk handelen, veilig en betrouwbaar zijn. Denk aan systemen die tegen cyberaanvallen kunnen, maar die ook rekening houden met privacy.

4. Systeemengineering

We leveren gestructureerde methodologieën en technologie. Zo kunnen onze klanten in hightech- en IT-systeemontwikkeling op een efficiënte en effectieve manier steeds complexere systemen ontwerpen en gebruiken.

5. Artificiële intelligentie (AI)

Ons doel is om AI in te zetten voor maatschappelijke en economische uitdagingen. AI is het vermogen van machines om intelligent gedrag te vertonen. Daarbij houden we rekening met wetgeving (zoals privacy) en ethiek. De grote uitdaging is het samenbrengen van AI-expertise en domeinkennis. En dat is onze kracht. Wij combineren verschillende AI-technologieën met expertises uit verschillende vakgebieden.

Zo werken wij aan een digitale samenleving

347 resultaten, getoond 1 t/m 5

Digitaal Product Paspoort

Informatietype:
Artikel
Ontdek hoe Digitale Product Paspoorten (DPP's) organisaties helpen de herkomst, CO2-impact en herbruikbaarheid van producten te verantwoorden.

Tijdmakers in beeld: Anna Tchebotareva

Informatietype:
Insight
21 november 2024

Tijdmakers in beeld: Belma Turkovic

Informatietype:
Insight
21 november 2024

Tijdmakers in beeld: Karim El Assal

Informatietype:
Insight
21 november 2024

Tijdmakers in beeld: Annemieke Kips

Informatietype:
Insight
21 november 2024