Naar een wereldwijd quantuminternet via de ruimte

Thema:
Laser-satellietcommunicatie

Naar verwachting zal quantumcomputing de oplossing leveren voor enkele van de grootste uitdagingen van deze tijd. Van voorspellende analyse tot materiaalontwerp, van de ontwikkeling van geneesmiddelen tot de verwerking van enorme datasets. Maar het bouwen van een voldoende krachtige quantumcomputer is een enorme uitdaging. Een veelbelovende oplossing is om de capaciteit van kleinere quantumcomputers te combineren door ze met elkaar te verbinden via een netwerk waarin quantuminformatie wordt gedeeld. TNO heeft een ambitieuze roadmap opgesteld om zo’n wereldwijd quantuminternet mogelijk te maken – en hiervoor zijn hoogstwaarschijnlijk satellieten in de ruimte nodig.

tno_edv5705

“Door TNO’s expertise op het gebied van free-space optics (FSO), klassieke netwerken en quantumtechnologie te combineren, kunnen we de ruimtetechnologie ontwikkelen die een constellatie van quantum-satellieten mogelijk maakt. Daar zijn we van overtuigd.”

Kees Buijsrogge

Directeur TNO Space

De puntjes met elkaar verbinden

Voor quantuminternet is afstand een probleem. Twee quantumcomputers op meer dan 100 km afstand met elkaar verbinden lukt niet met klassieke glasvezels. Het signaalverlies in de vezel wordt dan te groot en zonder quantumrepeater kan de quantuminformatie niet worden gedeeld. Daarom komen satellieten steeds meer in beeld als een betere oplossing. Over lange afstanden kan quantuminformatie beter doorgegeven worden via de lege ruimte dan door vezels. Maar wanneer is een glasvezelnetwerk, met of zonder quantumrepeaters, beter voor quantumcommunicatie? En wanneer moet er worden overgeschakeld op satellieten?

En hoe ziet een efficiënt en flexibel quantumnetwerk eruit waarin componenten op de grond en in de ruimte worden gecombineerd? Welke afwegingen moeten er worden gemaakt tussen communicatieverbindingen in de ruimte en op de grond, zodat quantumtechnologie haar volledige potentieel kan waarmaken? Stuk voor stuk vragen die op een antwoord wachten.

Een grote uitdaging, een collectieve oplossing

Een dergelijke uitdaging kun je het beste samen aangaan. TNO is dan ook actief op zoek naar technologische, wetenschappelijke, commerciële en overheidspartners die samen een oplossing willen vinden. Een gezamenlijke aanpak zorgt voor betere resultaten en bevordert vanzelfsprekend de acceptatie van de conclusies. Dat is de sleutel tot succes, juist omdat het quantuminternet wereldomspannend moet worden.

Quantum internet enabled by space

TNO collega’s hebben een paper gepubliceerd over de mogelijkheid om quantuminternet via de ruimte mogelijk te maken.

Een ambitieus plan

TNO is niet alleen bezig met het bepalen van de meest veelbelovende grond/ruimte-architectuur voor een wereldwijd quantuminternet, maar werkt inmiddels ook aan de technische bouwstenen die voor zo’n netwerk nodig zijn. We brengen de technologie tot wasdom, maken haar geschikt voor gebruik in de ruimte en testen de integratie van verschillende componenten onder laboratorium- en praktijkomstandigheden.

In september 2023 heeft TNO een eerste samenwerkingsverband aangekondigd op dit terrein, maar we zijn ook actief op zoek naar meer samenwerkingen om sneller vooruitgang te boeken en verder te komen met deze bouwstenen. Wil je vooroplopen in de ontwikkeling van het wereldwijde quantuminternet? Neem dan vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe je deel kunt uitmaken van deze revolutionaire ontwikkelingen.

Quantum communication 5 steps (2)
De 5 stappen van quantumcommunicatie en de bouwstenen daarvan

Wat TNO in huis heeft op het gebied van quantumcommunicatie

TNO ondersteunt grote bedrijven en kleine start-ups die zich bezighouden met quantumcommunicatie. Wij bieden:

  • Testfaciliteiten voor quantum communicatie: een volledig uitgerust quantumcommunicatie-laboratorium en voorzieningen voor het testen van systemen via free-space quantumcommunicatieverbindingen van 150 m en 2,5 km;
  • Ontwerp, ontwikkeling en prototypen van nieuwe kwantumapparaten zoals bulkkristallen en fotonisch geïntegreerde circuit-gebaseerde bronnen van verstrengelde fotonen;
  • Ontwerp, ontwikkeling en prototypen van FSO-systemen voor kwantum- (en klassieke) communicatie;
  • Schattingen van veilige sleutelsnelheden en extractie van veilige sleutels voor kwantumsleuteldistributiesystemen (QKD);
  • Karakterisering van quantum communicatieapparaten (bv. fotonbronnen);
    onderzoek naar quantumgeheugens;
  • Diepgaande technische expertise op het gebied van quantum- en satelliettechnologie;
  • Toegang tot vakgenoten, netwerkmogelijkheden, matchmaking.

Nu al actief, in samenwerking met anderen

TNO maakt deel uit van vele samenwerkingsverbanden op quantumgebied binnen en buiten Nederland. Onze deskundigen spelen nu al een belangrijke rol in het vormgeven van de ontwikkeling en toepassing van quantumtechnologieën:

Wij dragen bij aan EuroQCI, een EU-brede infrastructuur voor veilige kwantumcommunicatie, met de ontwikkeling van het optische grondstation voor Europa’s eerste ruimtegebaseerde quantummissie: EAGLE-1.

Samen met de Technische Universiteit Delft hebben we QuTech opgericht, een missiegedreven onderzoeksinstituut voor quantumcomputing en quantuminternet.

We bepalen de koers en hebben een senior adviserende rol in Quantum Delta NL, het Nederlandse nationale groeifonds voor quantumtechnologie.

Samen met onze partners hebben we Quantum Inspire gelanceerd, het eerste Europese open access (cloud) quantumcomputingplatform.

We coördineren het Europese netwerk Qu-Test voor het testen en valideren van kwantumapparaten voor industrieel gebruik.

Wij zijn voorzitter van het gezamenlijke technisch comité voor normalisatie JTC22 van het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) en het Europees Comité voor elektrotechnische normalisatie (Cenelec), ter definiëring van quantumnormen voor een snellere acceptatie van de technologie.

TNO, het Institute of Communication and Computer Systems (ICCS) en een consortium van andere Europese partners hebben hun krachten gebundeld in het LaiQa-project.

Laat je verder inspireren

16 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO’s lasercommunicatieterminal behaalt prestigieuze overwinning bij EARTO Innovation Awards

Informatietype:
Nieuws
23 oktober 2024
Vandaag heeft TNO de tweede prijs in de categorie ‘Impact Delivered’ gewonnen bij de 16e EARTO Innovation Awards voor de CubeCAT lasercommunicatieterminal.

TNO legt met Qu-STAR basis voor quantuminternet via de ruimte

Informatietype:
Nieuws
16 september 2024

Dit is onze tijd: Ondernemen met TNO's laser-satellietcommunicatie technologie

Informatietype:
Insight
15 juli 2024

Dit is onze tijd: Werken aan doorbraken in laser-satellietcommunicatie

Informatietype:
Insight
15 juli 2024

AAC Clyde Space brengt TNO’s laserterminal voor satellietcommunicatie op de markt

Informatietype:
Nieuws
22 mei 2024