Niet-destructieve inspectie met Direct Velocity Mapping

Thema:
Smart manufacturing
18 juli 2024

Niet-destructieve inspectie (NDI) is een belangrijk aspect van productkwaliteitsborging en draagt bij aan het streven naar een productie zonder defecten. De technologie is onderdeel van mechatronica en optomechatronica, die op hun beurt deel uitmaken van de sleuteltechnologiecluster Engineering and fabrication technologies van de Nationale Technologiestrategie.

Wat is niet-destructieve inspectie met Direct velocity mapping?

De NDI-technologie Direct Velocity Mapping (DVM) is een snel, contactloos, schaalbaar, schoon proces en is daarom bij uitstek geschikt om op geautomatiseerde wijze grote oppervlakken te inspecteren, een combinatie die bestaande benchmark-NDI-technologieën niet bieden. Bij DVM worden Lamb-golven in een constructie opgewekt, waarna met behulp van een Micro-Electrical Mechanical System (MEMS)-array onregelmatigheden worden gedetecteerd in de snelheid en/of amplitude van de Lamb-golf, die worden veroorzaakt door schade. De verschillende voordelen van DVM maken deze NDI-technologie uiterst geschikt voor in-line productie en het uitvoeren van in-service inspecties met behulp van robots.

Niet-destructieve inspectie in de maakindustrie

NDI wordt momenteel veel gebruikt in de productie- en onderhoudssector van de lucht- en ruimtevaart, maar is ook toepasbaar in andere sectoren, met name wanneer er strenge eisen worden gesteld aan de kwaliteitsborging. In Europa bestaat de lucht- en ruimtevaartsector uit verschillende 'tiers', met Tier 0-bedrijven zoals Airbus, Dassault Aviation, Leonardo en Saab, en Tier 1-leveranciers zoals GKN-Fokker, Daher, AERRNOVA en Premium AEROTEC. De lijst van volgende tiers is tamelijk lang; binnen Nederland staat er bijvoorbeeld een lijst van leden op de website van de Netherlands Aerospace Group.

Onderzoek naar NDI-DVM-technologie

Het onderzoek heeft veelbelovende resultaten opgeleverd, in het bijzonder voor defecten die het patroon van de Lamb-golf beïnvloeden door een verandering in dikte of loslatingen/delaminaties. De huidige onderzoeksactiviteiten behelzen het bepalen van het operationele ontwerpdomein en het verbeteren van de voornaamste procesvariabelen, zoals degelijkheid, meting en verwerkingssnelheden.

Paper over contactloze inspecties met Lamb-golven

Dit paper presenteert een contactloze inspectiemethode voor composieten en metalen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van MEMS-sensorarrays en Lamb-golven.

Laat je verder inspireren

16 resultaten, getoond 1 t/m 5

Nieuwe TNO spin-off Scenexus haalt investering van 1,6 miljoen euro op

Informatietype:
Nieuws
15 januari 2025
TNO kondigt vandaag de lancering aan van Scenexus, een nieuw spin-off bedrijf gespecialiseerd in software voor stedelijke planning.

Scale up: manufacturing throughput and quality

Informatietype:
Artikel
26 november 2024

Strategic autonomy: digitalization & value chain integration

Informatietype:
Artikel
30 april 2024

Digital Twins in de praktijk: er kan veel, maar wat heb je écht nodig?

Informatietype:
Insight
10 januari 2024

De invloed van technologie op werk

Informatietype:
Podcast
3 juli 2023
2 afleveringen