Nederland onmisbaar maken in laser-satellietcommunicatie

Door de enorme opmars van AI-chatbots, 4K-streaming en cloud computing stijgt ons dataverbruik exponentieel. Het zet onze huidige netwerken onder druk en dat leidt direct tot een van de grootste uitdagingen van deze tijd: hoe kunnen we veiliger en sneller communiceren? TNO werkt aan een baanbrekende oplossing in de vorm van laser-satellietcommunicatie. En zo ligt er een mondiaal leidende rol voor Nederlandse bedrijven in het vooruitzicht.

Licht in plaats van radiogolven

In onze digitale wereld hebben we meer dan ooit behoefte aan snellere en veiligere communicatie. Dit komt vooral door de connectiviteit van allerlei slimme technologieën. Het huidige radiofrequentiespectrum schiet tekort om al deze data in de toekomst aan te kunnen.

Hier komt laser-satellietcommunicatie in beeld als een veelbelovende oplossing. Deze technologie maakt gebruik van lichtgolven in plaats van radiogolven, wat zorgt voor een veel hogere bandbreedte en snellere verbindingen. Bovendien is optische communicatie minder gevoelig voor verstoringen, waardoor het betrouwbaarder en veiliger is voor belangrijke toepassingen, bijvoorbeeld in het militaire domein. Laser-satellietcommunicatie kan dus een cruciale rol spelen in het ondersteunen van onze steeds data-hongerige wereld.

Kees Buijsrogge quote

“Een sterk gepositioneerde Nederlandse industrie in optische satellietcommunicatie is van cruciaal belang voor de technologische soevereiniteit van Europa binnen een sterke NAVO.”

Kees Buijsrogge

Directeur Ruimtevaart bij TNO

Kees Buijsrogge, Directeur Ruimtevaart bij TNO: “TNO is al 60 jaar actief in de ruimtevaart en ontwikkelt geavanceerde instrumenten voor telescopen en satellieten. Die technische kennis en ervaring in astronomie en aardobservatie gebruiken we nu om doorbraken te forceren in laser-satellietcommunicatie.”

“Dat is nodig want de rest van de wereld staat niet stil en de concurrentie is enorm. Maar we hebben in Nederland, met onze hightech bedrijven en kennisinstellingen, alle kaarten in handen om een voor de wereld onmisbare schakel te worden in deze opkomende technologie.”

“Een sterk gepositioneerde Nederlandse industrie in optische satellietcommunicatie is van cruciaal belang voor de technologische soevereiniteit van Europa binnen een sterke NAVO. Het bevordert veiligere connectiviteit met een hogere bandbreedte, zowel voor civiele als militaire toepassingen.”

CubeCAT

Latica Pletikapić Exle werkt aan de ontwikkeling van compacte optische terminals die in kleine satellieten kunnen worden geplaatst. Zoals TNO’s CubeCAT: een krachtige terminal van 10x10x10cm die bi-directionele ruimte-naar-grond communicatieverbindingen mogelijk maakt tussen de satelliet en een optisch grondstation.

Kees: “Hoe moeilijk dit is? Stel je voor dat je een laser bevestigt aan een vuurtoren op Texel en die laser precies richt op een envelop op de Eiffeltoren in Parijs. Terwijl die vuurtoren ook nog eens beweegt met een snelheid van 28 duizend kilometer per uur. Maar het is wel precies wat ons is gelukt.”

Will Crowcombe quote

“De samenwerking met TNO helpt ons sneller een internationale positie op te bouwen als leverancier van optische modules en subsystemen voor laser-satellietcommunicatie.”

Will Crowcombe

Managing Director bij FSO Instruments

FSO Instruments

Kees: “Met onze technologische innovaties willen we de positie van Nederland en Europa versterken in deze snel opkomende en zeer competitieve wereldwijde waardeketen. Daarom gaan we actief partnerships aan met Nederlandse technologiebedrijven.”

Een voorbeeld van zo’n samenwerking heeft TNO met het in Delft gevestigde FSO Instruments, een joint venture van Demcon en VDL Group. Door dit partnership kan FSO Instruments gebruik maken van de technologie en expertise van TNO op gebied van optische modules en subsystemen en onderdelen voor precisie uitlijning.

Will Crowcombe werkte bij TNO 10 jaar lang aan de ontwikkeling van optische technologie en is inmiddels managing director van FSO Instruments: “De samenwerking met TNO helpt ons sneller een internationale positie op te bouwen als leverancier van optische modules en subsystemen voor laser-satellietcommunicatie.” Bekijk het interview met Will Crowcombe.

Latica Pletikapić Exle quote

“Het feit dat de optische terminal die ons team in ons lab in Delft heeft ontwikkeld nu in een baan rond de aarde succesvolle resultaten aflevert, is toch gaaf!”

Latica Pletikapić Exle

Project Manager TNO Optics

De ruimte om je carrière in te richten

Latica werkt bij TNO aan de technologie die laser satellietcommunicatie mogelijk maakt: “Het feit dat de optische terminal die ons team in ons lab in Delft heeft ontwikkeld nu in een baan rond de aarde succesvolle resultaten aflevert, is toch gaaf!”

Kees: “Bij TNO werken we aan maatschappelijke doelen; daarvoor komen we ’s ochtends ons bed uit. Bovendien krijg je hier veel vrijheid om je carrière zo in te richten dat je alle kansen kunt benutten.”

Tijdmaker worden?

Bij TNO verleggen we grenzen en drukken we een stempel op onze tijd. Onze gedreven professionals zijn de pioniers die elke dag het verschil maken.

Dit is onze tijd #2 | Nederland onmisbaar maken in laser-satellietcommunicatie

Door de enorme opmars van AI-chatbots, 4K-streaming en cloud computing stijgt ons dataverbruik exponentieel. TNO werkt aan een baanbrekende oplossing in de vorm van laser-satellietcommunicatie. En zo ligt er een mondiaal leidende rol voor Nederlandse bedrijven in het vooruitzicht.

Tijdmaker Latica Pletikapić Exle

Ondernemen met laser-satellietcommunicatie