Circulair en industrieel bouwen

Er moet heel veel worden gebouwd en verbouwd in de komende jaren. Alleen door circulair en industrieel te bouwen kunnen we dat op een verantwoorde manier doen. Een volledig circulaire bouweconomie is echter nog ver weg. En de toenemende complexiteit en onbekendheid met gerecyclede en biobased grondstoffen staan de gewenste transitie in de weg.

Daarom werkt TNO samen met leveranciers, aannemers, vastgoedeigenaren en advies –en ingenieurbureaus aan slimme innovaties om zo de transitie te versnellen. Onze kracht zit in het ontwikkelen, opschalen en in praktijk bruikbaar maken van circulaire en industriele innovaties. Met voortdurend de belangrijke uitdaging om iedere oplossing veilig, duurzaam en bovendien betaalbaar te krijgen.

Sparren over dit onderwerp?

Wouter Moorlag gaat graag met je in gesprek.

Waarom TNO?

Alle expertises onder 1 dak

Allereerst werken ruim 3.500 experts verdeeld over een groot aantal vakgebieden onder één dak samen aan uitstekende en bruikbare oplossingen. Deze multidisciplinaire samenwerking gaat bovendien gepaard met een schat aan ervaring en diepgaande wetenschappelijke kennis. En tenslotte heeft TNO state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten beschikbaar om innovatieve oplossingen in praktijk te brengen en te testen.

Voor bedrijven en ondernemers

Dat doen we graag, zowel voor grote bedrijven als voor het midden –en kleinbedrijf. Daarbij is iedere opdracht even waardevol: van een project van enkele weken voor een producent van isolatiematerialen tot grote meerjarige internationale onderzoekstrajecten met tientallen partners.

Met complexe vraagstukken

Heel complexe en grensverleggende innovatievraagstukken zijn bij TNO in goede handen: specialisten uit de volgende kennisgebieden werken hiertoe dagelijks met elkaar samen: kunstmatige intelligentie, BIM, bouwregelgeving, system engineering, constructieve veiligheid, brandveiligheid, parametisch ontwerpen, verduurzamen van zorggebouwen, monumenten, predictive twins, lijmen en binders, vastgoedportfoliomanagement, binnenklimaat, biobased grondstoffen en bodemdaling.

Voorbeelden van innovatieprojecten zijn:

  • Slimmer (constructief) ontwerpen met minder grondstoffen via resource based engineering;
  • Strategische vastgoedoptimalisatie voor onderwijs en zorg;
  • Optimalisatie van industrialisatie en prefabricage via automatisering en digitalisering;
  • Ontwikkeling van nieuwe rekenregels en normen waardoor sterkte van bestaande constructies beter benut kunnen worden (denk aan optoppen);
  • Ontwikkeling van nieuwe technieken voor levensduurverlenging van bestaande constructies;
  • Verbeterde methoden om de prestatie van bestaande elementen zoals liggers en vloeren te beoordelen;
  • Alternatieve bindmiddelen voor beton en steenachtige materialen;
  • Economische optimalisatie van biobased vloer –en wandelementen.

De bouwsector bestaat traditioneel uit een groot aantal spelers. Niets nieuws, samenwerken in de keten is een must. Daarom werkt TNO ook aan digitaliseringsvraagstukken die juist de keten verbinden, zoals open data, open standaarden, BIM, predictive twins en Asset Life Cycle Information Management.

Volg de laatste ontwikkelingen

46 resultaten, getoond 1 t/m 5

Bouwmaterialen

Informatietype:
Artikel
TNO heeft brede kennis over milieueffecten van bouwmaterialen. Wij werken aan het verhogen van de circulariteit van bouwmaterialen.

Building Materials and Structures

Informatietype:
Artikel

TNO en The Urban Woods zetten met primeur belangrijke stap richting bouwen met circulaire bouwmaterialen

Informatietype:
Insight
27 juni 2024

Natuurinclusief bouwen: kansrijk van nature

Informatietype:
Insight
29 mei 2024

Betaalbaar en emissieloos bouwen

Informatietype:
Insight
29 mei 2024