BIOTTEK: Gezamenlijke kennisontwikkeling over bioplastics
Status project
1 september 2023 - 31 augustus 2026
In samenwerking met
Senbis Sustainable Products B.V., Senbis Polymer Innovations B.V., Wageningen University & Research (WUR), NHL Stenden (NHLS), en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG)
In het BIOTTEK-project werken we met kennis- en onderzoek partners aan oplossingen voor (micro)plasticvervuiling. Tot nu toe ontbrak fundamentele en industriële kennis om biologisch afbreekbare polymeren (plastics) en producten te ontwikkelen met de juiste thermische en mechanische eigenschappen, zoals technische vezel of in de textielindustrie. Door deze kennis systematisch te ontwikkelen, werken we aan een duurzame toekomst met plastics.
Samenwerken aan bioplastics
In samenwerking met Senbis Sustainable Products B.V., Senbis Polymer Innovations B.V. en onderzoeksinstellingen Wageningen University & Research (WUR), NHL Stenden (NHLS), en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zullen nieuwe polymeren gesynthetiseerd, geanalyseerd en getest worden in verschillende toepassingsgebieden. Ook zal de mechanische en chemische recycling van biopolymeren onderzocht worden.
Om gericht biologisch afbreekbare polymeren te kunnen ontwikkelen, zal meer kennis verzameld worden over de mechanismen achter biodegradatie. Wageningen University & Research (WUR) zal als expert op dit gebied aansluiten en een methode ontwikkelen om biodegradatie reproduceerbaar en sneller te kunnen meten en zo meer inzicht te krijgen in de achterliggende processen.
TNO’s rol in het project
Daarnaast wil dit consortium een fundamenteel nieuwe aanpak voor polymeerchemie ontwikkelen door kunstmatige intelligentie te gebruiken. TNO zal met behulp van omvangrijke datasets van de andere partners machine learning modellen onderzoeken. Deze modellen moeten in staat zijn om gericht nieuwe polymeren te ontwerpen met specifieke eigenschappen voor textiel.
Bundeling kennis en onderzoeksinfrastructuur kunststoffen
Naast een unieke bundeling van kennis, beschikt het consortium samen over relevante onderzoeksinfrastructuur op het gebied van duurzame kunststoffen. Dit maakt het mogelijk om het kennisontwikkelingsproject op de juiste wijze uit te voeren.
Samen investeren ze 6.6 miljoen euro in onderzoek naar duurzame kunststoffen via het project BIOTTEK. Het consortium ontvangt daarbij een ondersteuning van 3.3 miljoen euro vanuit het Just Transition Fund (JTF).
Praktische toepassingen voor bioplastic in de industrie
Aan het einde van het project wil het BIOTTEK-consortium de volgende resultaten bereiken:
- Inzicht en kennis over de relatie tussen de biodegradeerbaarheid en de chemische, fysische en toepassingseigenschap-pen van biopolymeren;
- Een gevalideerd AI-model dat de eigenschappen van biopolymeren kan voorspellen en nieuwe biopolymeren met specifieke eigenschappen kan ontwerpen.
- Een gevalideerde high through-put methode om biodegradatie te meten;
- Gevalideerde methodes voor mechanische en chemische recycling van biopolymeren;
- Proof-of-concepts van een in grond en/of afvalwater afbreekbaar polyester met de juiste thermische en mechanische eigenschappen voor gebruik als technische vezel of in de textielindustrie.