De R&D Hub: samenwerken aan een circulaire plasticeconomie
Status project
1 maart 2023 - 1 maart 2028
In samenwerking met
BASF, Covestro, Dow, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Group, SABIC, and Syensqo
Plastics spelen een essentiële rol in onze samenleving: maar de productie van plastic is verantwoordelijk voor ongeveer 6% van wereldwijde olieproductie. De recyclingtechnologieën van vandaag schieten echter tekort om aan de groeiende vraag naar duurzaamheid te voldoen. De R&D Hub voor plasticrecycling, onder leiding van TNO, brengt hier verandering in. Met innovatieve oplossingen en samenwerking binnen de sector zetten we belangrijke stappen richting een circulaire plasticeconomie. Minder afval, lagere emissies, meer duurzaamheid.
Uitdagingen aanpakken door samenwerking
TNO leidt de R&D Hub voor plasticrecycling, die werd opgericht door de Global Impact Coalition (GIC) voorheen onderdeel van het World Economic Forum. De Hub richt zich op het ontwikkelen van innovatieve, CO₂-arme technologieën voor plasticrecycling.
In de Hub werken zeven vooraanstaande bedrijven samen – BASF, Covestro, Dow, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Group, SABIC en Syensqo. Door kennis en middelen te bundelen, kunnen zij samen kosten verlagen, resultaten versnellen en oplossingen ontwikkelen die de hele industrie vooruithelpen.
De pre-competitieve opzet van de Hub maakt het mogelijk dat zelfs concurrenten samenwerken aan gedeelde uitdagingen. Dit versnelt doorbraken op het gebied van recyclingtechnologie, van efficiëntere processen tot een aanzienlijke vermindering van CO₂-uitstoot.
Projecten die recyclingtechnologie vooruithelpen
De R&D Hub richt zich op vier concrete projecten die cruciale knelpunten in plasticrecycling aanpakken:
- Slim sorteren met sensoren: geavanceerde sensortechnologieën voor betere afvalscheiding en hogere kwaliteit van gerecyclede materialen.
- Scheiding op millimeterschaal: efficiëntere technologieën voor het scheiden van polymeren en anorganische stoffen in gemengde afvalstromen.
- Scheiding op micrometerschaal: specifieke technieken voor complexe materialen, zoals composieten.
- Geavanceerde solvolyse: nieuwe methodes om koolstofvezelcomposieten efficiënter te recyclen.
Deze projecten bieden niet alleen oplossingen voor technische uitdagingen, maar helpen ook om operationele kosten te verlagen, materiaalherstel te verbeteren en te voldoen aan strengere milieuregels.
De Global Impact Coalition (GIC)
De Global Impact Coalition (GIC) is een samenwerkingsplatform dat de chemische industrie in staat stelt om een circulaire en netto-nul emissie toekomst te bereiken. Opgericht bij het World Economic Forum, is GIC een onafhankelijke coalitie geleid door wereldwijde industrie leiders. Als de eerste CEO-geleide coalitie in de industrie, werken de leden van de GIC samen om uitdagingen aan te pakken die niet effectief alleen kunnen worden aangepakt.
De GIC biedt een platform voor samenwerking tussen verschillende industrieën om nieuwe technologieën en innovatieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen en op te schalen om de koolstofemissies te verminderen en circulariteit in de waardeketen te bevorderen.
Hoe werkt de R&D Hub?
Tijdens jaarlijkse workshops identificeren TNO en de deelnemende bedrijven samen de belangrijkste uitdagingen en technologische behoeften. Op basis daarvan selecteren de leden de meest relevante projectideeën. TNO vertaalt deze ideeën naar concrete onderzoeksprojecten, die worden uitgevoerd in TNO-labs in Nederland, eventueel aangevuld met Europese samenwerkingspartners.
De leden bepalen actief mee wat er wordt onderzocht en krijgen exclusieve inzichten in de resultaten. Hierdoor blijven ze vooroplopen in de ontwikkeling van duurzame plasticrecycling. Bedrijven die willen deelnemen, kunnen zich twee keer per jaar aanmelden (in januari en juli), zodat ook andere partijen een bijdrage kunnen leveren en profiteren van de kennis en innovaties.
Impact op circulariteit en plasticrecycling
De R&D Hub speelt een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire plasticeconomie. Door nieuwe sorteer- en recyclingtechnologieën te ontwikkelen, wordt plasticrecycling efficiënter. Dit betekent dat meer plastics kunnen worden hergebruikt, waardoor de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen afneemt, CO₂-uitstoot wordt verminderd en duurzaamheid in de gehele waardeketen wordt verbeterd.
Een goed voorbeeld van de vooruitgang binnen de Hub is de ontwikkeling van nieuwe sensortechnologieën en geavanceerde scheidingstechnieken voor complexe materialen. Deze innovaties verbeteren de kwaliteit van gerecyclede materialen, verminderen vervuiling en drukken kosten.
Luister naar de podcast
Luister naar de nieuwste inzichten over dit baanbrekende initiatief in de podcast “Radio Davos” van het World Economic Forum en ontdek hoe jouw organisatie kan bijdragen aan en profiteren van deze ontwikkelingen.
Luister naar de experts:
- Jan Harm Urbanus, Principal consultant circulaire koolstof, TNO
- Hella Koops, Senior project manager circulaire plastics, TNO
- Charlie Tan, CEO, Global Impact Coalition
Sluit je aan bij de R&D Hub
De R&D Hub werkt continu aan nieuwe projecten en technologieën die plasticrecycling duurzamer maken. Ook jouw bedrijf kan meewerken aan de volgende fase van innovaties.
Wil je bijdragen aan de gezamenlijke ontwikkeling van oplossingen voor plasticrecycling? Neem contact met ons op en sluit je aan bij de volgende stap in de transitie naar een circulaire plasticeconomie.