Informatietype:
Project
Thema:
Opslag en transport waterstof
Unit:
Energy & Materials Transition

HyTROS: risico's waterstofnetwerk in kaart brengen en verminderen

Status project

2023 - heden

In samenwerking met

11 universiteiten, 2 onderzoeksinstituten, 2 hogescholen en 18 industriële partners

Nederland is de op een na grootste waterstofproducent van Europa. Bijna alle waterstof komt nu nog uit fossiele brandstoffen. In 2030 wil Nederland 4GW elektrolysecapaciteit hebben. De belangrijkste uitdaging om koolstofneutrale of groene waterstof op die grote schaal te produceren is te onderzoeken in hoeverre het huidige aardgassysteem op land (onshore) en zee (offshore) kan worden hergebruikt voor waterstof, waar nieuwe ‘assets’ nodig zijn, en wat er geregeld moet worden om het nieuwe energiesysteem veilig en kosteneffectief te laten functioneren met maatschappelijk draagvlak. Dit vraagt meer onderzoek naar het waterstofnetwerk; de productie, transport en opslag van waterstof in de hele waterstofwaardeketen.

Waterstofnetwerk en markt sneller ontwikkelen

In het programma HyTROS, (Hydrogen Transport, Offshore and Storage), gaat een consortium van elf universiteiten, twee onderzoeksinstituten, twee hogescholen en achtien industriële partners onder leiding van TNO onderzoek doen naar transport (met name via pijpleidingen), boven- en ondergrondse opslag, offshore transport en opslag en veiligheid van waterstof.

Daarbij gaan we risico’s in kaart brengen en verminderen die gepaard gaan met de ontwikkeling van de infrastructuur voor waterstoftransport en -opslag, zowel op zee als op land. Het doel daarvan is dat het netwerk en de markt zich sneller en gemakkelijker ontwikkelt.

Alle landelijke en regionale netbeheerders die waterstof gaan transporteren, toekomstige opslagexploitanten en toeleveringsindustrie voor on- en offshore pijpleidinginstallaties, inspectie en onderhoud doen mee aan het HyTROS-programma.

Bekijk de aftermovie van de workshop over transport en opslag van waterstof

Het HyTROS-consortium

University of Groningen, Radboud University, Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology, Wageningen University, University of Amsterdam, University of Twente, Utrecht University, CWI, Erasmus University Rotterdam, Leiden University, HAN University of Applied Sciences, Hanze University of Applied Sciences, TNO, Deltares, VSL, St. Koninklijk Ned. Normalisatie Instituut, HyET E-TROL, Shell Global Solutions International, N.V. Nederlandse Gasunie, EBN, Nobian Industrial Chemicals, Allseas Group SA, Worley Nederland, DNV Netherlands, Netbeheer Nederland, SKF, Neptune Energy, Voyex, Aliaxis, Fluidwell, TAQA Energy, ONE-Dyas.

Over GroenvermogenNL

GroenvermogenNL is een programma van het Nationaal Groeifonds. Het doel is het gebruik van groene waterstof in de Nederlandse industrie te bevorderen en versnellen door R&D, pilot- en demonstratieprojecten en human capital.

Laat je verder inspireren

23 resultaten, getoond 1 t/m 5

Kosten productie duurzame waterstof via elektrolyse in kaart

Informatietype:
Nieuws
3 juni 2024
De kosten zijn gestegen en toekomstige daling is onzeker door gebrek aan transparantie in kostenopbouw. TNO analyseerde gegevens van veertien elektrolyseprojecten en verwerkte deze in een rekenmodel.

Alternatieven voor PFAS in elektrolysers en brandstofcellen

Informatietype:
Insight
17 mei 2024

Wereldprimeur: groene waterstof van zee naar land

Informatietype:
Insight
8 mei 2024

Onderzoek TNO en HCSS: Europa onder druk door Chinese opmars in wind- en elektrolysetechnologie

Informatietype:
Nieuws
1 mei 2024

Beperk afhankelijkheid Europa van Chinese windenergie en elektrolysers

Informatietype:
Insight
1 mei 2024