SIOM: systeemintegratie voor de internationale glastuinbouw

Thema:
SIOM

Nederland is mondiaal marktleider op het gebied van glastuinbouw. De glazen tuinbouwkas met zijn technische installaties is een belangrijk exportproduct geworden. Hoe kan je deze technologie aanpassen zodat hij ook werkt onder andere omstandigheden? Hiervoor heeft TNO het simulatieprogramma SIOM (Systeem Integratie en Optimalisatie Model) ontwikkeld. Hiermee pakt de Nederlandse kassenbouw een grote voorsprong op de wereldmarkt.

Wat is SIOM?

Een tuinbouwkas kan je zien als een maatpak speciaal gemaakt voor specifieke omstandigheden. SIOM is een simulatieprogramma dat gebruikt wordt door kassenbouwbedrijven. Zij kunnen hiermee een compleet teeltjaar op iedere gewenste locatie simuleren. En dan vervolgens ook samen met de tuinder of investeerder de optimale technologie bepalen voor de kas. dankzij SIOM kan worden gegarandeerd dat de kas als een perfect passend maatpak wordt geleverd!

Wat maakt SIOM uniek?

De tool SIOM heeft een uitgebreide database met specifieke componenten en systemen voor de glastuinbouw, zoals de kasconstructie, verwarming, ventilatie, koeling en irrigatie. Binnen SIOM kun je verschillende ontwerpvarianten van de kas met elkaar vergelijken. Op basis van de locatie geeft SIOM informatie over lokale bronnen zoals zonuren, neerslag, grondwater en energie.

Janssen: “Een kas is een samenspel van vele technologieën die je naar hartenlust kunt combineren. Op elke plek van de wereld moet je een andere combinatie kiezen. SIOM geeft hier inzicht in en geeft waardevolle informatie over terugverdientijden en bedrijfsresultaten en efficiëntie. Deze aspecten zijn zeer relevant voor investeerders om een zo hoog mogelijke opbrengst tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren.”

Bijdrage aan voedselproblematiek

De voedselvoorziening is een mondiaal vraagstuk met grote uitdagingen, nu en zeker in de toekomst. Duidelijke trends zijn urbanisatie en local-for-local, waarbij mensen steeds meer voedingsmiddelen bij de bron (in dit geval de stad) produceren en consumeren. “Het kunnen bouwen van geschikte kassen op elke denkbare locatie zal hier zeker aan bijdragen. Met behulp van SIOM kan ook uitgerekend worden of het efficiënter en/of duurzamer is om lokaal te verbouwen of toch voor voedseltransport te kiezen”, vult Janssen aan.

Vervolgstappen

In de komende jaren zal SIOM in samenwerking met stichting Hortivation steeds verder worden ontwikkeld en verfijnd. Janssen: “De licentiehouders gaan zelf zorgen voor het aanvullen en verfijnen van de data. Nu zitten er bijvoorbeeld slechts enkele typen glas in de database, straks zitten er alle denkbare soorten glas in die met elkaar kunnen worden vergeleken.

En kassenbouwbedrijven kunnen in de toekomst ook met SIOM de performance van de gebouwde kassen analyseren en nieuwe generaties van producten ontwikkelen, zodat toekomstige kassen profiteren van ervaringen in een bepaald gebied. Omdat de licentiehouders SIOM constant aanvullen met data, werken de toeleveranciers op deze manier samen aan een sterke Nederlandse propositie.”

Laat je verder inspireren

5 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO demonstreert kas die waarschuwt voor onveilige situaties

Informatietype:
Nieuws
6 juni 2024
Kassen zijn ontworpen om storm, sneeuw, aardbevingen en gewasbelasting te doorstaan. Hiervoor heeft TNO het CASTA/Kassenbouw programma ontwikkeld, de wereldstandaard voor het ontwerpen van high tech glazen kassen.

TNO en Hortivation investeren 17 miljoen euro voor adaptive & autonomous growing systems

Informatietype:
Nieuws
24 februari 2023

Kasontwerpprogramma CASTA/Kassenbouw

Informatietype:
Artikel

Data driven bouwen en telen in de glastuinbouwsector

Informatietype:
Artikel

Dringend gezamenlijke inspanning nodig om Nederlandse netwerkinfrastructuur toekomstbestendig te maken en behouden

Informatietype:
Nieuws
11 november 2021