Soort project:
Project
Thema:
Zonnepanelen op landbouwgrond

Zonnepanelen op landbouwgrond

Status project

2020 - 2024

In samenwerking met

Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ERF, Hemus en Aeres Hogeschool

Bij de aanleg van een zonnepark is het belangrijk om te kijken naar de impact op de leefomgeving. Ook bij zonnepanelen op landbouwgrond. Stel dat je landbouw die bijdraagt aan biodiversiteit én energieproductie samen kunt laten gaan? Die concepten ontwikkelen energiebedrijven en onderzoeksinstituten.

Project Symbizon

In het Symbizon-project onderzoeken we samen met Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ERF, Hemus en Aeres Hogeschool de combinatie van een zonnepark met strokenteeltlandbouw om nieuwe kennis en inzichten voor efficiënt gebruik van land te verkrijgen. Het samenwerkingsverband is een initiatief vanuit het consortium Zon in Landschap.

Slim combineren

Het doel van het Symbizon-project is om te laten zien wat een slimme combinatie van zonnepanelen en strokenteelt kan. Namelijk het land in stand houden voor voedselproductie, de ecologische eigenschappen verbeteren en tegelijkertijd positieve business cases voor de agrariër en de energieopwekker opleveren.

Hogere opbrengst per zonnepaneel

Door de combinatie van zonnepanelen en landbouw passen er minder zonnepanelen per hectare dan in reguliere zonneparken. Een hogere opbrengst per zonnepaneel is dus nodig. Daarom worden in dit project het gebruik van tweezijdige zonnepanelen en een zonvolgsysteem onderzocht.

Zonnepanelen met twee kanten om zon op te vangen
Tweezijdige zonnepanelen

Zonnepanelen die de zon volgen

De projectpartners ontwikkelen en testen een zonvolg-algoritme. Dat monitort bijvoorbeeld gewasopbrengst, energieopbrengst, effect kruidenstroken, weersvoorspelling, energieprijs en bodemgesteldheid. En optimaliseert waar mogelijk. Ook het effect van het zonvolgsysteem op gewasopbrengst, ziekten en het gebruiksgemak voor de boer wordt gemeten.

Zonnepanelen die de zon volgen dankzij zonvolg-algoritme
Auteursrechten foto: Schletter

Zonnepark op landbouwgrond in Almere

In 2022 is het zonnepark in Almere in gebruik genomen en wordt de combinatie van zonnepanelen en strokenteelt getest. Het terrein is ter beschikking gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf. Het consortium heeft subsidie ontvangen (TKI Urban Energy) voor het 4-jarige Symbizon-project. We bouwen kennis op over de verschillende ontwerpkeuzes voor zonnepanelen in de landbouw (agri-pv). Deze kennis kan in combinatie met gewasgroeimodellen worden ingezet om business cases te analyseren.

Laat je verder inspireren

20 resultaten, getoond 1 t/m 5

CO2-voetafdruk drijvende zonne-energiesystemen vergelijkbaar met die op land

Informatietype:
Nieuws
31 juli 2024
Drijvende zonne-energiesystemen op binnenwateren zijn qua CO2-voetafdruk vergelijkbaar met zonne-energiesystemen op land. Dit maakt ze tot een nuttige aanvulling van systemen op land, volgens een rapport dat TNO heeft geschreven voor International Energy Agency, Photovoltaic Power Systems Programme (IEA PVPS) Task 12.

SWITCH adresseert de energievraagstukken van de toekomst

Informatietype:
Insight
13 mei 2024

SWITCH-fieldlab van TNO en Wageningen University & Research/ACRRES geopend

Informatietype:
Nieuws
28 maart 2024

Onderzoek zonnesystemen in melkveehouderij gestart

Informatietype:
Nieuws
14 november 2023

Zonpositief

Informatietype:
Podcast
21 augustus 2023
4 afleveringen