Informatietype:
Project
Thema:
Auto's op zonne-energie
Hernieuwbare elektriciteit
Zonne-energie en veiligheid
Unit:
Energy & Materials Transition

Potentie zonne-energie op elektrische voertuigen in Europa

Status project

2023 - 2026

In samenwerking met

Fraunhofer ISE, Sono Motors, IM Efficiency en Lightyear Layer

Het grootste deel van alle voertuigen op de Europese wegen zal in de nabije toekomst elektrisch zijn, waardoor de druk op het elektriciteitsnet toeneemt. Sinds begin 2023 onderzoekt een Europees consortium van experts in welke mate de vraag naar elektriciteit wordt beïnvloed door voertuigen die zijn voorzien van geïntegreerde zonnepanelen.

Deelnemers aan het consortium zijn TNO, Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE en drie leveranciers van zonnetechnologie voor voertuigen: Sono Motors, IM Efficiency en Lightyear Layer. Het SolarMoves project heeft als doel de opwekking van zonne-energie op voertuigcarrosserieën en de impact daarvan op de toekomstige laadinfrastructuur in Europa kwantitatief te beoordelen. Dit gebeurt in opdracht van de Europese Commissie, afdeling Mobiliteit en Transport (DG MOVE).

SolarMoves start met monitoren campagne

In 2023 zijn binnen het project uitgebreide modellen gebouwd die de impact voorspellen van voertuigen met zonnepanelen (VIPV) op de benodigde laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Onlangs (mei 2024) is een meetcampagne van een jaar gestart om deze modellen te valideren. Als onderdeel van het project zijn verschillende typen voertuigen die door heel Europa rijden (waaronder personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen), uitgerust met mobiele instralingssensoren. Op deze manier wordt de hoeveelheid zonlicht op het voertuig gemeten. Voor een aantal van deze voertuigen vindt een gedetailleerde monitoring van de volledige elektrische energiestroom in het voertuig plaats om een beter inzicht te krijgen in de laadbehoeften van elektrische voertuigen.

“De resultaten van deze meetcampagne geven ons inzicht in hoeverre de elektrische efficiëntie van elektrische voertuigen verbetert door het gebruik van geïntegreerde zonnepanelen,” zegt Wim Soppe, Senior Scientist bij TNO en projectleider van SolarMoves. “Het doel is het totale potentieel van in voertuigen geïntegreerde zonne-energie te bepalen en realistische voorspellingen te kunnen doen over de benodigde laadinfrastructuur. Dit is belangrijk als een aanzienlijk deel van elektrische voertuigen wordt uitgerust met zonnepanelen." De resultaten zullen uiteindelijk worden gebruikt om een aantal aanbevelingen voor nieuw beleid te doen voor de Europese Commissie.

tno_wim_soppe_edv7629_500x500

"Het doel is om het potentieel aan energie van zonnepanelen op voertuigen te bepalen. We willen realistische voorspellingen kunnen doen voor de benodigde laadinfrastructuur, voor het geval in de nabije toekomst een aanzienlijk deel van de elektrische voertuigen wordt uitgerust met zonnepanelen."

Wim Soppe

Senior Scientist

Gebaseerd op een Duitse monitoringscampagne

Van 2019 tot 2023 onderzocht Fraunhofer ISE het zonnepotentieel van Duitse verkeersroutes in het PV2Go project. In PV2Go werden deze sensoren geïnstalleerd op 57 auto's en 5 vrachtwagens van een logistiek bedrijf. De wetenschappers verzamelden en evalueerden meer dan 46 miljoen datapunten van 460.000 kilometer in een jaar. Hun gegevensanalyses toonden aan dat het verlies aan zonne-energie als gevolg van schaduw in een voertuig met in het dak geïntegreerde zonnepanelen en gemiddeld rijgedrag ongeveer 35 procent bedraagt.

"Als we rekening houden met deze verliezen, zullen elektrische auto's met in het dak geïntegreerde zonnepanelen ongeveer 460 kilowattuur elektriciteit per jaar opwekken," legt Christian Schill uit, projectmanager van PV2GO bij Fraunhofer ISE. "Met een verbruik van 15 kilowattuur per 100 kilometer zal een elektrische auto ongeveer 3000 kilometer actieradius per jaar winnen."

In het SolarMoves-project gaat het consortium onderzoeken in hoeverre de resultaten uit Duitsland zijn te vertalen voor de EU-regio.

Picture1

Groeiende markt

Elektrische voertuigen met zonnepanelen kunnen 10% van de hele markt uitmaken in 2030. Verschillende auto's met zonnecellen zijn in ontwikkeling. Verder rijden er al meer dan 30 vrachtwagentrailers door Europa met zonnecellen op het dak van de trailer, waardoor commercieel transport duurzamer wordt bij gebruik van zonne-energie. Daarnaast is het openbaar vervoer in binnensteden al uitgerust met zonnecellen om de uitstoot en brandstofkosten te verlagen.

Lees meer over de start van SolarMoves.

Header image: IM Efficiency

Bekijk ook de brochure van SolarMoves

Laat je inspireren

596 resultaten, getoond 1 t/m 5

Compensatie en energiebesparing remden energiearmoede

Informatietype:
Nieuws
2 juli 2024
Naar schatting 400 duizend huishoudens kampten in 2023 met energiearmoede. Dat zijn er 70 duizend meer dan in 2022. Ondanks deze stijging was het aandeel huishoudens met energiearmoede duidelijk lager dan in de jaren 2019-2021.

Duurzame brandstoffen onmisbaar voor energietransitie

Informatietype:
Artikel
1 juli 2024

Space systems engineering

Informatietype:
Artikel
28 juni 2024

TNO-onderzoek: energiehulpen met lokale inbedding het meest effectief

Informatietype:
Nieuws
28 juni 2024

TNO en The Urban Woods zetten met primeur belangrijke stap richting bouwen met circulaire bouwmaterialen

Informatietype:
Insight
27 juni 2024