Efficiënt beheer en onderhoud van offshore windturbines

Thema:
Beheer en onderhoud windturbines

Bij de ontwikkeling van windenergie vormt het onderhoud van windturbines op zee een kwart van de totale kosten. TNO doet al jaren onderzoek hoe het onderhoud is te optimaliseren en dus de kosten te minimaliseren. De nadruk ligt hierbij op voorspellen en plannen van onderhoud, de invloed van condities op zee en ook de menselijke factor.

Analyse kosten en planning

Zo ontwikkelen we tools waarmee bedrijven zowel op de korte als lange termijn planning- en kostenanalyses kunnen maken van het installeren, onderhouden en het ontmantelen van de turbines. Met de tools kunnen betrokken bedrijven door efficiënter onderhoud kosten besparen en personeel effectiever inzetten. Deze tools behoren tot de beste van de wereld.

Onderhoud per windturbine

Dankzij deze kennis is uit te rekenen hoeveel onderhoud elke turbine in een windpark nodig heeft. Sommige turbines op specifieke plaatsen in de parken worden lichter belast en kunnen daardoor mogelijk met minder onderhoud toe. Andere turbines ondervinden juist meer belasting door regeninslag of turbulentie. Onderhoud op maat vergt een nauwkeurige planning van onderhoudstaken.

Inzetbaarheid medewerkers

In het Europese project Safety and Productivity of Offshore Wind Technician Transit (SPOWTT) werkten we samen met turbinebouwer Siemens, onderhouds- en scheepvaartbedrijven en de Universiteit Hull, gespecialiseerd in human factors. Voor het kunnen uitvaren van transportschepen met onderhoudspersoneel naar het offshore windpark moet de operator het type weer voor die dag weten, temperatuur, windsnelheid en -richting, golfhoogten en meer. De ontwikkelde tool laat zien welke planning en keuze van werkzaamheden het beste is om zowel de overtocht als onderhoud efficiënt te laten verlopen. Dat resulteert in een verhoogde bereikbaarheid tot de turbines. Daardoor zijn medewerkers meer en beter beschikbaar, verbetert de productiviteit en zijn de kosten lager.

Logistiek optimaliseren

Om operators te helpen hun logistiek in en rond het windpark te optimaliseren, heeft TNO het platform UWISE (Unified Windfarm Simulation Environment) ontwikkeld. Hiermee zijn simulaties uit te voeren op basis van gegevens over golfhoogte, windkracht, temperatuur en meer. Zo is per locatie op zee te voorspellen welk onderhoud nodig is, wat de kosten zijn en of er alternatieven zijn. Zelfs de meest complexe offshore bouwprojecten zijn met de software in een browseromgeving te plannen. Kosten en looptijden komen gedetailleerd in kaart. Wereldwijd maken operators en installatiebedrijven gebruik van deze tool.

Laat je verder inspireren

22 resultaten, getoond 1 t/m 5

Defecten in windturbinebladen opsporen met röntgen-dronetechnologie en digital twin

Informatietype:
Nieuws
14 januari 2025
TNO start met partners een project om defecten binnenin windturbinebladen op te sporen met röntgeninspectie door drones vanaf de buitenkant.

TNO ontwikkelt detectiesysteem ter bescherming kabels en pijpleidingen op zeebodem

Informatietype:
Nieuws
6 juni 2024

Onderzoek TNO en HCSS: Europa onder druk door Chinese opmars in wind- en elektrolysetechnologie

Informatietype:
Nieuws
1 mei 2024

Beperk afhankelijkheid Europa van Chinese windenergie en elektrolysers

Informatietype:
Insight
1 mei 2024

Betere betrouwbaarheid windturbinebladen door innovatieve monitoring en digital twin-technologie

Informatietype:
Nieuws
8 april 2024