Versnellen energietransitie gebouwde omgeving en infra met SolarEMR
Status project
2022-2023
In samenwerking met
TNO, imec, ZUYD, HeLMo – CRIG, Soltech, KU Leuven, ZigZagSolar, RWTH Aachen, Haulogy.net, DCINERGY, AME.
Met het SolarEMR-project willen de partners bijdragen aan het versnellen van de energietransitie in de gebouwde omgeving en bij langgerekte infrastructuur. Dit doen ze door geautomatiseerde productie van geïntegreerde op maat gemaakte fotovoltaïsche (pv)-modules en bijbehorende vermogenselektronica (PE) te demonstreren. Ook laten ze de snelle inzetbaarheid hiervan zien. Dit is in overeenstemming met de regionale vraag, de Europese wetgeving en de publieke aanvaarding van geïntegreerde bouwcomponenten en grootschaligere regionale toepassingen in infrastructuur.
Kansen regionale MKB-bedrijven
Eerdere Interreg-projecten tussen Vlaanderen, Nederland en Duitsland, meer specifiek in de Euregio Maas-Rijn (EMR)-regio, hebben aangetoond dat de technische know-how voor de ontwikkeling van gebouwgeïntegreerde pv (BIPV) (PV OpMaat) en infrastructuur geïntegreerde pv (IIPV) (Rolling Solar) in deze regio aanwezig is. Dit zal veel kansen genereren voor regionale MKB-bedrijven die aan dit vervolgproject gaan bijdragen.
Project SolarEMR
SolarEMR omvat een belangrijk deel van de waardeketen. Parallel aan dit project en de eerder genoemde projecten zien we dat geïntegreerde pv wereldwijd in opkomst is en dat deze trend kansen biedt om pv-productie naar Europa te halen. Dit sluit aan bij het Europese beleid om de productie van sleuteltechnologieën, waaronder pv, terug te halen naar Europese landen.
Naast het opschalen van de gedemonstreerde technologieën, wordt de integratie van pv optimaal verweven met de lokale, meer traditionele bouwsectoren. In dit project willen de partners bewijzen dat geautomatiseerde integratie van pv in eindproducten mogelijk is. Voorbeelden van deze eindproducten zijn in eerdere projecten al gedemonstreerd, maar altijd op kleine schaal en met handarbeid in de integratiefase. In dit project SolarEMR worden op werkelijke schaal een zonne(pv)-geluidsscherm en een zonne(pv)-gevel gedemonstreerd.
Over Interreg Euregio Maas-Rijn
Dit project wordt uitgevoerd met een bijdrage van het Europese programma Interreg Euregio Maas-Rijn, dat innovatie, duurzame energie, een gezond milieu en de arbeidsmarkt bevordert via grensoverschrijdende projecten.
Partners
Een samenwerking van TNO, ZUYD, Helmo-CRIG, Soltech, KU Leuven, ZigZagSolar, RWTH Aachen, Haulogy, DCINERGY and AME.