SolarNL: grootschalige productie van Nederlandse zonnepanelen
Status project
2024-2032
In samenwerking met
Solarge, MCPV, HyET Solar, Compoform, Energyra, Lightyear Layer, IM Efficiency, Taylor, TNO, Hogeschool van Amsterdam, SolarLab, Stichting NWO-I/AMOLF
Met een ambitieus plan wil een groot consortium van Nederlandse zonnebedrijven de zonne-industrie een koploperspositie geven in Europa. De ondernemingen brengen de plannen samen onder de naam SolarNL. Het doel is in een paar jaar tijd meerdere fabrieken te bouwen, voortbouwend op ambitieuze innovatieprogramma’s. Daarbij werken de bedrijven nauw samen met onderzoeksorganisaties.
Ambitieuze samenwerking
Dit moet circulaire zonnepanelen met hoog rendement opleveren die rekening houden met de specifieke eisen van de Europese en Nederlandse markt. Zo moeten ze veel makkelijker te recyclen zijn en beter in te passen zijn op voertuigen of op daken die niet geschikt zijn voor standaardpanelen.
Zonne-industrie in Europa
Doel is de gehele productieketen op Europese bodem op te zetten. Belangrijk, want de EU zet zwaar in op meer energieonafhankelijkheid door het concurrentievermogen in ‘net-zero-technologie’ te vergroten. Door nu concrete actie te nemen, kan Nederland zich in de kopgroep van de Europese zonne-industrie plaatsen, wat op de lange termijn een cruciaal economisch en strategisch voordeel oplevert.
Webinar 9 september 2024: Zonne-energie in Brabant
De provincie Noord-Brabant wil grootschalige zonne-energie-industrie terugbrengen naar Nederland. Het doel: een fabriek van 2 GW in 2027-2028 met nieuwe zonnetechnologieën. Benieuwd naar de kansen voor de maakindustrie en bouwsector?
Innovatieve producten
De Europese Solar-industrie moet zich onderscheiden met innovatieve producten: een hoog omzettingsrendement en producten voor grootschalige integratie van zonnetechnologie die nu nog niet bestaan. Het programma sluit direct aan op Europese initiatieven zoals RePowerEU die tot doel hebben de energie-autonomie van Europa te versterken.
SolarNL wil langs drie programmalijnen innoveren:
- Hoogrendements zonnecellen op basis van de nieuwe silicium-heterojunctie technologie met een toprendement van meer dan 26%. Doel is daarnaast om het gebruik van kritieke materialen te verlagen. Het fabrieksconcept kan later worden gekopieerd naar andere locaties in Nederland en Europa (18 GWp/jaar).
- Rol-naar-rol productietechnologie voor flexibele zonnefolies die makkelijk te recyclen zijn op basis van perovskiet. Er wordt een pilot line en aparte fabriek gebouwd met een productiefaciliteit van 1 GWp/jaar. Deze zonnefolies kunnen op plekken worden toegepast daar waar de conventionele panelen niet voldoen. In Nederland moet in het jaar 2050 zo’n 1.000 km2 aan zonnetechnologie zijn geïnstalleerd, en dat is met alleen de conventionele rigide glaspanelen niet mogelijk. TNO werkt hard aan de uitdagingen die er zijn op het gebied van flexibele zonnefolies. Hoe krijg je deze zonnelaminaten met hoog rendement en hoge betrouwbaarheid op grote schaal beschikbaar?
- Geïntegreerde circulaire lichtgewicht zonnepanelen voor specifieke toepassingen, in daken en wanden van gebouwen, auto’s en vrachtwagens. Daarbij worden de cellen en folies gebruikt die in de eerste twee programmalijnen worden ontwikkeld. Daarnaast worden zonnepanelen ontwikkeld met een stapeling van silicium- en perovskietcellen, zogenaamde tandem-technologie, waarmee een rendement van meer dan 30% haalbaar is. Binnen TNO werken we aan deze nieuwe technologieën en integratie van zonnepanelen.
Webinar
Bekijk ook het webinar met Marc Rechter van MCPV en Marc Koetse en Harald Kerp van TNO.
SolarNL is een samenwerking van Solarge, MCPV, HyET Solar, Compoform, Energyra, Lightyear Layer, IM Efficiency, Taylor, TNO, Hogeschool van Amsterdam, SolarLab en Stichting NWO-I/AMOLF.
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Nationaal Groeifonds.