Duurzame mobiliteit

Om Nederland schoner te krijgen en de klimaatdoelstellingen van het Parijs-akkoord te halen moeten we 80% minder broeikasgassen uitstoten. Dat vergt een drastische verandering in ons mobiliteitssysteem. Verkeer en transport hebben namelijk een erg groot aandeel van meer dan 20% in de totale CO2 uitstoot. Daarom streeft TNO naar duurzame mobiliteit waarin hernieuwbare brandstoffen zoals elektriciteit en waterstof in de plaats komen van fossiele brandstoffen. Slimme combinaties van maatregelen en duurzame technologieën dragen daar op korte termijn al aan bij, andere zijn we aan het ontwikkelen.

Sparren over dit onderwerp?

Merle Blok gaat graag met je in gesprek.

Waarom TNO

TNO is er voor zowel industrie als overheid. We werken met onze klanten in de industrie aan het ontwikkelen van concurrerende technologieën met lage emissies. Wetgeving en beleid spelen daarbij een belangrijke rol. Daarom adviseert TNO overheden bij het ontwikkelen van effectief beleid. Bijvoorbeeld door in de dagelijkse praktijk de uitstoot van schadelijke stoffen als stikstofoxiden (NOx), fijnstof en CO2 te meten van wegverkeer, schepen en treinen. Zo bieden we inzicht en ondersteunen we overheidsbeleid om onze duurzame innovaties werkend te krijgen in de dagelijkse praktijk.

Vanuit diepgaande kennis over hoe technologieën werken in de verbrandingsmotor, de batterij en de brandstofcel werken de specialisten van TNO samen met partners uit de industrie aan het duurzame transport van de toekomst. Daarnaast beschikt TNO over internationaal erkende expertise om voertuigdata op het gebied van emissies en gedrag te vergaren, koppelen, verrijken en interpreteren. Dat is waardevolle informatie die door vele partners gebruikt wordt om verkeer en transport schoner en duurzamer te maken.

Onderzoek naar duurzame aandrijfsystemen

Vervoerders zoeken doorlopend naar mogelijkheden om verder te verduurzamen. Innovatieve oplossingen waarmee vrachtwagens, bussen en schepen minder uitstoten zijn daarbij natuurlijk onontbeerlijk. Op het gebied van efficiënte en duurzame aandrijfsystemen (zoals motoren) werkt TNO daarom met een groot aantal partijen samen. Het optimaliseren van aandrijfsystemen voor voertuigen en (land)bouwmachines en het ontwikkelen van duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn hier voorbeelden van. Door vervolgens met geavanceerde technologie in het dagelijkse verkeer emissies te meten kan TNO objectief toetsen of nieuwe innovaties en genomen maatregelen impactvol bijdragen aan de duurzaamheidsambities.

Schoner en zuiniger maken van de voertuigvloot

Om de impact van verkeer en transport op ons milieu te verkleinen, richten we de expertise bij TNO op het schoner en zuiniger maken van voertuigen. We voeren uitgebreide emissiemetingen uit bij voer- en vaartuigen en adviseren beleidsmakers over effectieve maatregelen die bijdragen aan een schonere leefomgeving. Dit doen we middels onderzoek naar emissies en het energiegebruik van voer- en vaartuigen. Met onze inzichten bieden we beleidsmakers van overheden of steden en het bedrijfsleven handelingsperspectief, voor vandaag en morgen.

TNO werkt aan oplossingen om over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame brandstoffen voor (zwaar) transport, (land) bouwmachines en vermogensopwekking. Naast een sterke CO2-reductie kunnen deze oplossingen bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en verminderen van geluidsoverlast.

Volg de laatste ontwikkelingen

45 resultaten, getoond 1 t/m 5

Urbanism Next Europe congres 2024

Informatietype:
Evenement
Urbanism Next Europe congres 2024 is een wetenschappelijke conferentie over stedelijke ontwikkeling. De conferentie vindt plaats van 9 tot en met 11 oktober 2024 in Amsterdam.
Startdatum:
-
Locatie:
Amsterdam

TNO intensiveert samenwerking Zuid-Korea en Japan Smart Cities, Smart & Sustainable Mobility en Semicon

Informatietype:
Insight
3 juni 2024

IenW, RWS en TNO verlengen Afsprakenkader om Nederlandse infrastructuur, leefomgeving en economie toekomstbestendig te maken

Informatietype:
Insight
8 april 2024

PBL en TNO: vergroten aanbod hernieuwbare brandstoffen cruciaal voor klimaatneutrale mobiliteit in 2050

Informatietype:
Nieuws
26 maart 2024

Werkelijke methaanuitstoot schepen op LNG hoger dan huidige regelgeving veronderstelt

Informatietype:
Nieuws
25 januari 2024