Warmte- en koude oplossingen voor een net zero energiesysteem

Thema:
Warmte- en koudesystemen
Energieneutraal oplossingen

De energietransitie vraagt om slimme, geïntegreerde warmte- en koudeoplossingen. Warmtenetten, restwarmte en opslag kunnen de CO₂-uitstoot fors verlagen. Toch verloopt de verduurzaming van warmte en koude traag, mede door hoge investeringskosten, complexe regelgeving en een gebrek aan transparantie.

Toekomstscenario’s en schaalbare oplossingen

TNO helpt overheden, bedrijven en netbeheerders om gefundeerde keuzes te maken en onderbouwt beslissingen te nemen. Met onze tools, modellen en data-analyses bieden we inzicht in toekomstscenario’s en ontwikkelen we eerlijke, efficiënte en schaalbare oplossingen voor een duurzaam warmte- en koudesysteem.

Uitdagingen en kansen

Warmte en koude zijn goed voor 50% van de totale energievraag en spelen een sleutelrol in de energietransitie. De toenemende vraag naar koeling, de afhankelijkheid van fossiele bronnen en de complexiteit van collectieve warmtenetten maken de transitie uitdagend. Tegelijk bieden nieuwe technologieën kansen voor slimmer en duurzamer energiegebruik.

Onze focus:

  • Collectieve warmtenetten: Efficiënte en duurzame oplossingen die restwarmte benutten en gebouwen zowel kunnen verwarmen als koelen.
  • Net-zero energiesystemen: Combinatie van hernieuwbare energie, opslag en slimme energienetwerken om netcongestie te voorkomen en CO₂-uitstoot te minimaliseren.
  • Inclusieve transitie: Betaalbare en transparante warmte- en koude-oplossingen die energiearmoede voorkomen en brede maatschappelijke acceptatie bevorderen.

Van inzicht naar impact

Wij ondersteunen beleidsmakers en bedrijven met geavanceerde modellen, analyses en tools:

Met modellen zoals Hestia brengen we de effecten van beleid, technologie en investeringen in kaart, zodat stakeholders goed onderbouwde beslissingen kunnen nemen.

Warmte, koude en elektriciteit beïnvloeden elkaar. Door energiesystemen slim te koppelen, helpen we knelpunten zoals netcongestie en hoge kosten te voorkomen.

TNO ontwikkelt kostencatalogi en monitoringsinstrumenten, zoals de Klimaat- en Energieverkenning (KEV), om inzicht te geven in de kosten en voortgang van de energietransitie.

De vraag naar koeling stijgt door klimaatverandering. Wij ontwikkelen toekomstbestendige warmtenetten die ook duurzame koeling mogelijk maken.

Voorbeelden uit de praktijk

Dit model berekent de effecten van beleidsmaatregelen en subsidieprogramma’s over een periode van 30 jaar.

Dit vergroot transparantie over kosten en maakt eerlijke prijsmodellen mogelijk onder de Wet collectieve warmte (Wcw).

In het driejarige innovatieprogramma WarmingUP onderzochten we hoe we lokale restwarmte kunnen benutten om woonwijken energieneutraal te maken.

In dit project doen we onderzoek naar zeer-lage-temperatuur warmtenetten voor zowel verwarming als koeling.

Samen meer grip op de warmte- en koudetransitie

Wij orchestreren samenwerkingen en brengen partijen samen om duurzame innovaties effectief te implementeren. Door zorgvuldige afstemming tussen provincies, gemeenten, netbeheerders, warmtebedrijven en bewoners houden we rekening met alle belangen en zorgen.

Met onze kennis, tools en modellen ondersteunen we onderbouwde besluitvorming, zodat de transitie efficiënter en breed gedragen verloopt.

Benieuwd wat TNO voor jou kan betekenen?

Laat je verder inspireren

12 resultaten, getoond 1 t/m 5

Lage temperatuur warmtenetten

Informatietype:
Project
3 april 2025
De duurzame en toekomstbestendige warmtenet voor in de wijk: zeer-lage-temperatuur (ZLT) warmtenetten. Daar werken we aan in het CHILL-project.

Duurzame verwarmings- en koelsystemen

Informatietype:
Artikel

TNO voorziet forse groei energiegebruik van airco’s

Informatietype:
Nieuws
9 oktober 2024

Monitoring beleid energie- en materialentransitie

Informatietype:
Artikel
18 juni 2024

TNO en eLstar Dynamics ontwikkelen schakelbare gevelplaten warmteregulering in gebouwen

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2024