Gezondere mensen met biomedische en digitale gezondheid

Thema:
Biomedische en digitale gezondheid
5 juli 2022

De zorgkosten stijgen. Daar willen én kunnen we wat aan doen. Daarom ontwikkelen we tools en kennis waarmee we bedrijven, professionals en individuen helpen om gepersonaliseerde gezondheidsinterventies te ontwikkelen en te implementeren. Hierbij zetten we onder andere in op de nieuwste technologie, apps en data om mensen gezonder te maken.

Paper Personalised Health

Wil jij personalised health in de praktijk brengen en meer lezen over oplossingen en organisaties waarmee TNO innoveert?

Biomedical Health: beter begrip van ziekte en gezondheid

Samen met bedrijven richten we ons op efficiëntere en snellere ontwikkeling van medicijnen en functionele voeding, maar ook op leefstijlinterventies gericht op individuele situaties en behoeften. Zo helpen we om de kwaliteit van zorg te optimaliseren en zorgkosten te verlagen.

Het ontwikkeltraject van nieuwe medicijnen kost veel tijd en geld. Dit kan beter met voorspellende tools en modellen in het preklinische traject en met beter design van klinische trials. Bij TNO ontwikkelen we translationele modellen, meet- en modellingtools die ontwikkelaars van medicijnen helpen om de effectiviteit en veiligheid van hun producten doelmatiger te onderzoeken. Dit verlaagt onder andere de uitval, en daarmee de kosten, van medicijnen in een latere fase van de ontwikkeling.

Om te voorspellen waarom iemand ziek wordt, onderzoeken we hoe deze ziekte ontstaat en zich ontwikkelt. We kunnen een selectie van metabole en immuunziekten eerder detecteren én voorspellen hoe deze zich ontwikkelen voor een bepaald individu. Hiervoor gebruiken we kennis over biomarkers. Dat zijn indicatoren die onder andere in bloed meetbaar zijn. Ook gebruiken we inzicht in ziektemechanismen en in het gedrag van mensen.

Elke individu is uniek. Of iemand met overgewicht diabetes en andere complicaties krijgt, hangt af van factoren als leefstijl, omgeving, metabolisme en genetica. Het is niet simpelweg ‘one size fits all’. Een bepaalde interventie die bij de ene patiënt werkt, werkt mogelijk niet bij een andere patiënt. Met onze brede én diepgaande biomedische kennis helpen we bedrijven en zorgprofessionals om gepersonaliseerde interventies te ontwikkelen op het gebied van metabole en immuungezondheid.

We zoeken continu naar nieuwe inzichten en technologieën om dierproeven zo effectief mogelijk in te zetten en deze te verfijnen, te verminderen en waar mogelijk te vervangen. De diermodellen die we inzetten zijn zo ontwikkeld dat ze ziekteprocessen in de mens aantoonbaar goed nabootsen. Daarnaast gebruiken we proefdiervrije modellen, zoals computermodellen en organ-on-a-chip technologie. Hiermee kunnen we de ontwikkeling van nieuwe producten verbeteren en versnellen. Voor alle preklinische modellen is het voor ons essentieel dat we weten welk deel van de menselijke fysiologie goed wordt nagebootst en welk deel niet of direct in mensen testen.

Digital Health: mensen gezonder maken met digitale gezondheidsinterventies

Digitale gezondheidsinterventies dragen bij aan effectieve en duurzame gezondheidszorg. Met de nieuwste technologie, apps en data kunnen we mensen gezonder maken. We willen de impact van Digital Health verder vergroten en daarbij centraal stellen dat iedereen zelf de regie over zijn of haar eigen gezondheid heeft.

Zie het voor je: digitalisering in de zorg

Video die laat zien hoe TNO bijdraagt aan het succes van onze gezondheidszorg in het digitale tijdperk van morgen.

Mensen verzamelen tegenwoordig veel gezondheidsdata met apps die bijvoorbeeld hartslag, dagelijkse activiteit of voeding registreren. Deze data is waardevol voor zowel de gebruikers als wetenschappers. Met deze data ontwikkelen we bijvoorbeeld modellen en adviessystemen. Hiermee ondersteunen en adviseren we patiënten en gezonde personen over hun gezondheid en leefstijl. Gebruikers geven zelf aan wie voor welke doeleinden welke data mag gebruiken. Transparantie leidt tot vertrouwen, en veilige dataopslag is cruciaal.

Binnen Digital Health werken we met 3 programmalijnen:

  1. Sense: verkrijgen, veilig opslaan en managen van data
  2. Reason: modeleren en interpreteren van data
  3. Act: interacteren met individuen met apps, interventies ontwikkelen om gedrag te veranderen

Voor alle 3 de lijnen en de ontwikkeling van tools zijn 4 principes van belang (pdf):

  1. De verzameling, analyse en advies van Digital Health moet persoonlijk zijn. Want iedereen heeft een andere genetica, historie en voorkeuren. En iedereen heeft andere behoeften om gezond te blijven.
  2. Om te komen van data naar adviezen zijn geldige en betrouwbare predictiemodellen voor gezondheid en ziekten nodig. Hiervoor integreren we grote gezondheidsdatabases en domeinkennis met kunstmatige intelligentie (AI) en andere modeleringstechnieken.
  3. Goede ontsluiting van eigen data en connecties met publieke data is cruciaal om goede modellen te ontwikkelen.
  4. Gegevens moeten heel goed beschermd en beveiligd te worden.

Privacy, big data en Digital Health zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om de strijd aan te gaan met de uitdagingen die komen kijken bij het verwerken van gevoelige en persoonlijke data, hebben we onder andere het model RESPECT4U (pdf) ontwikkeld.

Meer weten?

Laat je verder inspireren

7 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers: medicijnontwikkeling versnellen met organen in een machine

Informatietype:
Insight
15 november 2023
In deze aflevering spreken we tijdmaker Evita van de Steeg, senior scientist preklinische farmacologie, over hoe zij met een orgaanmachine kan voorspellen hoe een geneesmiddel in een lichaam reageert.

VitalTissue krijgt 1,5 miljoen euro om menselijk restweefsel beschikbaar te maken voor onderzoek

Informatietype:
Nieuws
10 oktober 2023

VitalTissue ontvangt ZonMW Parel

Informatietype:
Nieuws
11 mei 2023

Beluister de podcast Inflammatie

Informatietype:
Insight
13 februari 2023

Jaarlijkse TO2 impactrapportage 2021: TO2MORROW

Informatietype:
Nieuws
11 februari 2022