TNO partner in WellData, dataruimte voor preventie
Status project
2024-2026
De gezondheidszorg in Vlaanderen en Nederland staat onder druk door vergrijzing en een toenemend aantal chronisch zieke mensen. WellData (Dataruimte voor Preventie), een grensoverschrijdend Europees project dat mede mogelijk wordt gemaakt door steun van de Europese Unie, wil deze problemen aanpakken door in te zetten op preventie en gezondheidspromotie. Het doel is om mensen gezonder te houden en zorgkosten te verlagen door technologieën te ontwikkelen die een gezonde leefstijl ondersteunen en ziekten voorkomen.
Nieuwe technologieën voor leefstijlondersteuning
Uitkomsten van WellData omvatten de ontwikkeling van nieuwe technologieën waarmee gegevens over leefstijl, welzijn en dagelijks functioneren veilig kunnen worden uitgewisseld tussen (gezondheids)zorgverleners, bedrijven en overheden in de grensregio. Dit bereidt de weg voor de toekomstige koppeling met de Europese Gezondheidsdataruimte (EHDS), waar gezondheidsdata (met name zorg data) beschikbaar gemaakt worden voor zorg, beleid en onderzoek. De burger zal door Welldata meer controle over de eigen gezondheid krijgen en de mogelijkheid om beter geïnformeerde keuzes te maken over hun levensstijl.
Dankzij WellData kunnen Vlaanderen en Nederland vooroplopen in het ontwikkelen van digitale toepassingen die bijdragen aan een gezondere samenleving, met als doel de druk op de zorg te verlichten en de levenskwaliteit van burgers te verhogen.
Samenwerking met partners
WellData (Dataruimte voor Preventie) is een Interreg Vlaanderen-Nederland project. TNO is trotse partner in het WellData-project, samen met VITO, Domus Medica vzw, Zorgzaam Leuven, Gaston Remmers - Stichting Mijn Data Onze Gezondheid, NSX - Normalized Systems, Selfcare BV, Sport Vlaanderen, Care Innovation Center West-Brabant, Nuts, Eindhoven University of Technology, LiCalab - Living & Care Lab, VAN | Vlaams Apothekers Netwerk, en Gezondheidshuis PIOEN – Lokaal Bestuur Vorselaar.
In het project zal TNO samen met verschillende partners zorgdragen voor een basis-set van variabelen die gezondheid kwantitatief kan monitoren. Deze basis-set zal het voor het eerst mogelijk maken om leefstijl en preventie interventies in Vlaanderen en Nederland op grote schaal kwantitatief met elkaar te vergelijken. Ook zal TNO een bedrage leveren aan het ontwikkelen van een geschikte governance structuur rondom de dataruimte voor preventie. Bijvoorbeeld hoe de controle van burgers op data gebruik goed kan worden ingeregeld.