Effecten van voeding op gezondheid

Thema:
Gezondheid en leefstijl

We zoeken naar mogelijkheden om via voeding de gezondheid te verbeteren. Suzan Wopereis, Principal Scientist: “Op dit moment zijn voedingsadviezen ‘one size fits all’. We kijken nog te weinig naar de persoonlijke fysiologie. Kennis over fysiologie nemen we mee in de samenstelling van gezonde voeding en adviezen aan consumenten.

Onze gezondheid: van micro-organismen tot ons hele systeem

Van bestaande en nieuwe ingrediënten en voedingsmiddelen meten we welke specifieke bijdrage ze leveren aan de gezondheid. We willen dit op individueel niveau in kaart brengen, zodat mensen persoonlijke keuzes kunnen maken.

Vroeger werd vooral naar één proces of molecuul gekeken. Bijvoorbeeld naar glucose bij diabetespatiënten. Maar het wordt steeds duidelijker dat alle processen en organen samen belangrijk zijn bij onze gezondheid. Daarom is het van belang de gezondheid per persoon en in het geheel van ons systeem te analyseren.

Steeds duidelijker wordt de grote rol die bacteriën in ons lichaam spelen. Niet alleen bij ziekte, maar juist ook bij gezondheid. Dat veld is enorm in beweging. De micro-organismen in ons lichaam hebben invloed op gedrag, fysiologie en immunologie.

Positieve effecten op fysiologie aantonen

We hebben de technologie om de fysiologische behoeften op persoonlijk niveau te ontdekken. En om het (positieve) effect van een voedingsmiddel of ingrediënt op de fysiologie te tonen. In een studie hebben we de gezondheid van ernstige diabetespatiënten significant verbeterd met gepersonaliseerde voedingsadviezen. We werken hierin samen met de voedingsmiddelenindustrie en de personal care industrie.

In dit kader werken we aan:

  1. onderzoeken naar de effecten van bestaande voedingsmiddelen. Dit zowel in humane als laboratoriumstudies.
  2. het ontwerpen en samenstellen van producten die bepaalde gezondheidseffecten bereiken.

Werken aan betere producten

Bedrijven zoeken manieren om hun producten dichter bij de consument te krijgen. We zetten bijvoorbeeld in op de vraag hoe we consumenten meer inzicht geven in de eigen fysiologie. In plaats van een standaardproduct kiezen ze dan voor een product dat echt voor hen persoonlijk werkt.

Kindervoeding met persoonlijk paspoort

Ook kindervoeding willen we toespitsen op de persoonlijke behoefte. Nu kun je bij een doe-het-zelfwinkel je verfkleur laten mixen vanuit een aantal basiskleuren. Het zou mooi zijn als dat ook voor kindervoeding kan. Op basis van een biologisch paspoort van het kind maak je een basisreceptuur die eraan bijdraagt dat het kind een gezonde start maakt.

Levensstijl als medicijn om diabetes type 2 om te keren

Bekijk onze studie naar een duurzaam en financieel voordelig alternatief voor de traditionele focus op medicatie en insuline.

Laat je verder inspireren

17 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO ontdekt nieuwe methode voor diagnose van leverziekte

Informatietype:
Nieuws
3 juni 2024
TNO heeft, in samenwerking met Academisch Medische Centra van Amsterdam, Leiden en Kopenhagen, een nieuwe set van biomarkers* ontdekt die in het bloed gemeten kunnen worden en die de mate van fibrosering, de vorming van littekenweefsel in de lever, kan vaststellen.

TNO-onderzoek basis voor betrouwbaardere allergie-informatie op voedseletiketten

Informatietype:
Nieuws
6 februari 2024

Een gezonde leefstijl als beste medicijn

Informatietype:
Insight
28 november 2023

Persoonlijk diabetesplan Ancora Health dankzij 360 methodologie

Informatietype:
Insight
11 mei 2023

Hoe MixMasters fenotypetest gebruikt om gepersonaliseerde voeding aan te bieden

Informatietype:
Insight
11 mei 2023