Meer inzicht in functionele biomarkers
Functionele biomarkers zijn objectieve biochemische metingen die de gezondheid, de progressie van een ziekte en het effect van een geneesmiddelinterventie weerspiegelen. Ze maken van alles mogelijk, van vroegere, nauwkeurigere ziektediagnose tot versnelde (pre)klinische medicijnontwikkeling tot nauwkeurige patiëntenselectie voor klinische proeven. TNO biedt ongeëvenaarde expertise in de (in silico) identificatie, ontwikkeling, validatie, implementatie en analyse van functionele biomarkers voor preklinische en klinische toepassingen.
Miniaturisering om de impact te vergroten
Een van de sterkste punten van TNO is haar uitgebreide expertise (>50 jaar) op het gebied van biomarker assays, -analyse en interpretatie. Onze huidige technologieën zijn minimaal invasief en geschikt voor zowel klinisch als preklinisch onderzoek. TNO werkt daarnaast aan het verfijnen, combineren en miniaturisen van assays om de benodigde hoeveelheid bloed terug te brengen tot 3ml/biomarker, in de eerste plaats voor onderzoeken aan kwetsbare groepen zoals zuigelingen, kinderen zieke mensen en senioren, maar ook voor R&D toepassing in proefdiermodellen of organ on chip modellen. Een revolutionaire stap is het verwerken van kleine bloedmonsters die geen centrifugering of koeling vereisen, waardoor thuisstudies of studies in niet-laboratoriumomgevingen mogelijk worden, bijvoorbeeld voor milieutoxicologie en militaire omgevingen.
Nieuwe technologie voor meer inzicht
TNO gebruikt multimodale biomarker platforms (proteomics, metabolomics, etc) en heeft unieke biobanken met (pre)klinisch weefsel en bloed toe in studies voor onze farmaceutische, voedings- en CRO-partners. Samen streven wij ernaar de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen, voedingsbehandelingen te onderbouwen en patiëntenzorg te verbeteren. Dit verlaagt de kosten en tijd in het ontwikkelingsproces en verbetert de voorspelling en prognose van ziekten. Enkele van de beschikbare technologieën die wij aanbieden zijn:
Ons biomarkerpanel voor leverfibrose kan worden gebruikt voor een snelle diagnose van de verschillende ziektestadia (F0-F4) bij patiënten met een vervette lever (speciefiek MASH met fibrose). Dit panel maakt gebruikt van serummonsters, zodat voor het stellen van de diagnose geen leverbiopsie meer nodig is. Dit versnelt niet alleen de opsporing van de ziekte, maar kan ook de nauwkeurige identificatie van patiënten voor klinische onderzoeken mogelijk maken (homogenere testpopulaties; kostenbesparing bij klinische trials).
In ons streven om de vertaalbaarheid van preklinische effectiviteitsmodellen te vergroten, hebben we nieuwe biomarkersets ontwikkeld en gevalideerd voor in-vitro, ex-vivo en in-vivo preklinische studies. Deze sets geven informatie over orgaan-specifieke ziekteprocessen (zoals vasculaire ontsteking, leverontsteking, ontstoken vetweefse, neuroinflammatie, enz.) of kritieke orgaanfunctie (zoals hepatische de novo lipogenese (DNL), ijzermetabolisme, darmlekkage, mitochondriale disfunctie, oxidatieve stress, neuronale sterfte, spiergezondheid enz.). Daarnaast beschikken we over biomarkersets die kunnen wijzen op de vatbaarheid voor het ontwikkelen van ziekte, inclusief lipidebiomarkers voor hart- en vaatziekten en immuunbiomarkers voor respiratory distress syndrome (RDS) en Long Covid.
We hebben gevalideerde en robuuste analytische panels ontwikkeld voor simultane analyse van meerdere readouts, waaronder protein multiplex, lipidomics en metabolomics. Dit zorgt voor een nog nauwkeuriger vertaling van preklinische naar klinische readouts en geeft informatie over de onderliggende ziekteprocessen. Daarnaast beschikken we over generieke metabolomic-panels voor het in kaart brengen van onder meer korteketenvetzuren, galzuren, tryptofaanmetabolieten of biogene aminen. Deze zijn tevens relevant voor functionele studies naar afzonderlijke micro-organismen en voor complexe microbiota-studies.
Wij kunnen onder meer biomarkeranalyses uitvoeren in fecesmonsters (bv. immuunprofilering in voedingsonderzoeken voor zuigelingen), speekselmonsters (bv. stress- en ontstekingsreadouts, zoals cortisol, cytokinen) en moedermelk (bv. immuungezondheid, cytokinen). De meeste functionele biomarkers van TNO kunnen ook worden gemeten in orgaan- of weefselhomogenaten van bijvoorbeeld effecten van behandeling in specifieke hersengebieden (bv. de hippocampus), specifeke darmregio’s of leverweefsel te analyseren. Voor de verschillende organen heeft TNO de verstorende matrixeffecten in kaart gebracht en oplossingen gevonden om deze te verminderen, zodat biomarkeranalyses zeer snel kunnen worden uitgevoerd. Alle vermelde functionele assays kunnen daarnaast worden gebruikt voor in-vitro tissuekweek (bv. huid, darm) en celkweek studies (bv. primaire hepatocyten, stellaatcellen).
Met behulp van 14C-tracerverbindingen en AMS-technologie heeft TNO vele functionele biomarkers ontwikkeld voor het accuraat meten van metabole fluxen. Eén van deze unieke assays is een flux assay voor de novo lipogenese (14C-acetaat wordt geïncorporeerd in het vetzuur C16:0 en vervolgens uitgescheiden in een VLDL-deeltje) en de novo cholesterolsynthese, alsmede reverse cholesterol transport (via HDL) en andere assays voor het meten van lipidemetabolismefluxen
Toekomstfocus
TNO ontwikkelt en verbetert voortdurend technieken en technologieën om de toepassingen van biomarkers verder uit te breiden. Zo werken we onder andere aan de identificatie van biomarkers voor spierverlies, de afgifte van darmhormoon uit vers menselijk darmweefsel en de analyse van ontstekingsmarkers in menselijke 3D epidermale cellen en primaire menselijke 3D levercellen. Voortbouwend op ons werk in het ontwikkelen van biomarkers voor fibrose in MASH, verkennen we mogelijkheden om de toekomstige ontwikkeling van fibrose te voorspellen in andere organen (bv. de longen, nieren en het hart).
Samenwerken om sneller te werken
TNO werkt graag samen met specialisten in onderzoek en ontwikkeling (R&D), farmaceutische bedrijven, voedingsbedrijven en (klinische) CRO’s die hun functionele biomarker assays willen optimaliseren. Van klinische validatie van biomarkerpanels tot het ontwikkelen van biomarkers voor het opsporen van ziekterisico’s, zoals endometriose of dementie. Van de ontwikkeling van assays en analytische labs tot klinische onderzoeken die ondersteuning nodig hebben. Van het aanwenden van onze bestaande panels en gegevens tot het onderzoeken van andere orgaansystemen. Of het nu gaat om publieke of private partnerschappen, één-op-één co-ontwikkelingsstudies of andere samenwerkingsverbanden, we willen onze expertise op het gebied van functionele biomarkers graag inzetten. Neem vandaag nog contact met ons op.