De toekomst van 3D-geprint voedsel mogelijk gemaakt
De voedselindustrie verschuift van ‘goed voor iedereen’ naar ‘goed voor jou’ met gepersonaliseerde producten. Klimaatverandering en schaarste van hulpbronnen dwingen ons om nieuwe verwerkingsmethodes te ontwikkelen op basis van alternatieve, plantaardige eiwitten. Voedselproducenten zoeken een oplossing voor deze uitdagingen om hun concurrentiepositie te behouden. Samen met DFPI lopen we voorop om te onderzoeken of 3D-geprint voedsel een antwoord is.
Digital Food Processing Initiative (DFPI)
Samen met de Wageningen University & Research en de Technische Universiteit Eindhoven hebben we het Digital Food Processing Initiative (DFPI) opgericht. Dit is een consortium dat de nieuwste technologieën combineert met het meest geavanceerde voedingsonderzoek. DFPI ondersteunt voedselproducenten in hun zoektocht naar smakelijke, voedzame en unieke producten. We hebben zowel theoretische als toegepaste onderzoeksmogelijkheden in huis: een ‘one-stop-shop’ voor al je 3D-geprinte voeding.
De standaard voorbij
Bij DFPI richten we ons op innovaties die verder gaan dan wat hedendaagse 3D-printers kunnen. We hebben kennis van apparatuur, procestechnieken en materialen die worden gebruikt bij 3D-voedselprinten. Zo vinden we maatwerkoplossingen voor de meest urgente uitdagingen op voedingsgebied. Van gezonde, gepersonaliseerde voeding tot minder voedselverspilling. En van de eiwittransitie tot schaalvergroting. Wat je 3D-printdoel ook is, de experts van DFPI helpen je graag.
Van unieke vormen tot voedzame snacks
Samen met DFPI hebben we al een breed scala aan oplossingen ontwikkeld voor consumenten en de toonaangevende voedselmerken. Zo heeft onze samenwerking met pastagigant Barilla geleid tot de productie van unieke pastavormen. Evenals een mogelijkheid om deze unieke pastavormen thuis te printen. Dit maakte de positie van Barilla als marktleider nog sterker.
DFPI werkt ook nauw samen met het Ministerie van Defensie bij de ontwikkeling van gepersonaliseerde snacks. Deze voorzien soldaten van de juiste hoeveelheid voeding die ze nodig hebben om hun taken te volbrengen. Van een dag in een simulator tot een jungle-trekking van 60 kilometer met volle bepakking. Door de voedingswaarde van de snacks te variëren kan Defensie het beste uit zijn vakbekwame troepen halen.
Flexibel voedselproductiesysteem
Samen met DFPI, GEA, Solipharma, Tate & Lyle, General Mills en het Ministerie van Defensie zijn we het consortium ‘Imagine’ gestart. Dit consortium heeft als doel een flexibel voedselproductiesysteem te ontwikkelen, waarbij digitale processen zoals 3D-printen worden gebruikt. Hiermee kunnen ze op ieder moment gepersonaliseerde voedselproducten maken, gebaseerd op individuele voedingsadviezen.
Voor bedrijven blijft het lastig om kennis en gegevens over gezondheid en voeding om te zetten in aantrekkelijke voedingsmiddelen die efficiënt geproduceerd kunnen worden. Het consortium richt zich ten eerste op het gebruik van 3D-geprint voedsel voor prestatieverbetering in een militaire omgeving. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden van gepersonaliseerde voeding binnen een rehabilitatieprogramma voor COPD-patiënten. De technologie binnen dit project wordt in eerste instantie bestudeerd bij bepaalde prestaties en in een zorgomgeving. Maar naar verwachting zal deze straks voor iedereen beschikbaar zijn.
Het voedsel van de toekomst
Bij ieder project proberen we het volle potentieel van 3D-printtechnologie in te zetten richting gepersonaliseerde en gezonde voeding. Door onze specifieke kennis in procestechnieken en voedselwetenschappen houden we altijd rekening met smaak, textuur, kwaliteit en aantrekkelijkheid.
DFPI wil een vooraanstaand ecosysteem van bedrijven en kennisinstituten ontwikkelen dat de meest recente technologie, apparatuur en kennis gebruikt om high-techsystemen te koppelen aan voedingswetenschappen en zo de wereld lekkerder en gezonder te maken. Dit levert een rendabele business case op voor bedrijven die zich van hun concurrenten willen onderscheiden.
Wil je bijdragen aan onze verkenning van 3D-voedselprinten? Of wil je nieuwe richtingen inslaan om je concurrentie een stap voor te blijven? Neem dan contact met ons op. Samen met de beste experts van de wereld creëren wij het voedsel van de toekomst.