Gezondheidsinterventies laten aansluiten op kwetsbare groepen

Thema:
Gepersonaliseerde preventie en zorg

Een ongezonde leefstijl, mentale problemen of leven in een ongezonde leefomgeving zijn hardnekkig en aan de orde van de dag. Om daar wat aan te doen, werkt TNO aan de onderbouwing, ontwikkeling, implementatie en evaluatie van gedragsveranderingsprogramma’s. Dit doen we in co-creatie met de doelgroep, hun omgeving en stakeholders. We bieden zowel ondersteuning op gezondheidsbevordering, -preventie én -bescherming. Hierbij is speciale aandacht voor het volhouden en de sociale dynamiek van gedragsverandering bij doelgroepen in kwetsbare omstandigheden.

Mensen die zich, door bijvoorbeeld stress, armoede, een chronische aandoening of beperkte (digi)taalvaardigheden, in een kwetsbare positie bevinden lopen meer risico op mentale problemen, een ongezonde leefstijl en bevinden zich vaker in een ongezonde leefomgeving.

Toch worden juist deze groepen minder goed bereikt met bestaande gedragsveranderingsprogramma’s. Preventie, maatwerk en een inclusieve aanpak zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ook kwetsbare doelgroepen kunnen participeren.

Gepersonaliseerde inclusieve preventie en zorg

Gedragsverandering is een complexe uitdaging die vaak gepaard gaat met vallen en opstaan. TNO heeft jarenlange ervaring op het gebied van gedragsveranderingsonderzoek. Vanuit onze gedragsexpertise bieden we ondersteuning op diverse gezondheidsdomeinen.

Door middel van gepersonaliseerde, inclusieve preventie en zorg willen we kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun omgeving – bijvoorbeeld ouders, (zorg)professionals, beleidsmakers – een actievere rol geven bij het bevorderen van gezond gedrag (bijvoorbeeld beweging, voeding, mentale en seksuele weerbaarheid, mondhygiëne), het voorkomen van risicogedrag (alcohol- en middelengebruik) en het maken van geïnformeerde keuzes over gezondheid (vaccinaties, bevolkingsonderzoeken, gezond zwanger worden, tijdig herkennen van aandoeningen).

We zetten in op het langdurig kunnen volhouden van gedragsverandering en het bevorderen van gezonde gewoonten. Dit doen we enerzijds door de ontwikkeling van interventies die zelfregulatie en zelfmanagement ondersteunen en aansluiten bij het dynamische proces van gedragsverandering. Anderzijds door het creëren van stimulerende sociale en fysieke omgevingen (gezonde school, gezonde leefomgeving), omdat de inzet op eigen regie voor velen ontoereikend is.

Praktische implementatie

We vertalen fundamentele kennis over gedragsverandering en gedragsbehoud naar praktisch toepasbare en evidence-based programma’s. Wij leveren effectievere en meer inclusieve gedragsveranderingsprogramma’s die bruikbaar zijn in de praktijk.

Hierbij maken we gebruik van diverse kwalitatieve, kwantitatieve en co-creatie onderzoeksmethoden. We werken altijd samen met stakeholders die van belang zijn voor de adoptie, implementatie en borging van de programma’s. Dat kan gaan om thema-instituten, beroepsverenigingen maar ook bijvoorbeeld scholen.

De trend keren op het gebied van leefstijlgerelateerde ziekten

Het Health Applications-team van TNO wil de trend op het gebied van chronische, leefstijlgerelateerde ziekten doorbreken met behulp van een breed scala aan evidence-based en gepersonaliseerde gezondheidstoepassingen.

Voorbeelden van waar we aan werken

‘Wat Drink Jij’ is een voorbeeld een interventie die we, in samenwerking met het Trimbos-instituut, Radboud Universiteit en mbo-studenten, hebben ontwikkeld. Deze gepersonaliseerde e-coaching app biedt jongeren en jongvolwassenen persoonlijk advies over hun alcoholgebruik. Jongeren stellen een doel om het aantal glazen per week te minderen en ze worden dagelijks gevraagd naar hun alcoholgebruik, stemming, motivatie en zelfvertrouwen om minder te drinken. Middels het monitoren van het behalen van het gestelde doel of inzicht in barrières voor het niet behalen, wordt gericht feedback en advies gegeven.

Daarnaast hebben we beschreven hoe we mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid beter kunnen bereiken en kunnen betrekken bij onderzoek en ontwerp van gezondheidsinformatie. Deze groepen leven vaker in ongezonde omstandigheden én hebben vaker moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie en interventiemateriaal. Omdat juist bij deze mensen de meeste gezondheidswinst is te behalen, is het belangrijk dat informatie en interventies toegankelijk, begrijpelijk en toegankelijk zijn.

Van zorg naar gezondheid

Onze ambitie voor de komende jaren is om bij te dragen aan de gezondheidstransitie van ziekte en zorg naar gezondheid door (gezondheids)verschillen te verkleinen, kwetsbare doelgroepen beter te ondersteunen én bij te dragen aan een gezondere leefomgeving.

Naast ons onderzoek naar methodieken en data-gedreven technieken gericht op participatie, empowerment en gedragsbehoud, en het vergroten van de inclusiviteit van onderzoek en interventies draagt de ontwikkeling van meer integrale en systeemoplossingen daar aan bij. Dit betekent ook dat we steeds meer inzetten op domein overstijgende oplossingen die impact hebben op meerdere transities buiten het gezondheidsdomein, zoals energie, klimaat en mobiliteit.

Doe met ons mee!

Wil je meer weten over wat we doen op het gebied van preventie en gedragsonderzoek of wil je met ons samenwerken aan de ontwikkeling van innovaties voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken? Neem dan contact met ons op.

Laat je inspireren

1 resultaat

Houd 11-jarigen met mentale problemen goed in de gaten

Informatietype:
Nieuws
1 december 2021
Kinderen met mentale problemen die op het punt staan naar de middelbare school te gaan, moeten we extra goed in de gaten houden, zo blijkt uit recent onderzoek van TNO in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.