Soort project:
Project
Thema:
Skills
Werk gezondheid

CompetentNL: één standaard voor skills in Nederland

In samenwerking met

UWV, SBB en CBS

De Nederlandse arbeidsmarkt is sterk in beweging. Banen veranderen steeds sneller van inhoud, mensen wisselen vaker van functie en mede door veranderingen in de samenstelling van de beroepsbevolking heerst er krapte op de arbeidsmarkt. Redenen genoeg om vraag en aanbod zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. In de praktijk blijken het traditionele diploma en curriculum vitae onvoldoende nauwkeurig weer te geven wat iemand precies kan. Skills bieden een mogelijke oplossing voor dit informatieprobleem op de arbeidsmarkt. Hiervoor is een eenduidige taal nodig die verduidelijkt welke skills er zijn, en welke skills nodig zijn voor welk werk.

Ontwikkeling uniforme skillstaal

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken (SZW) en het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt TNO daarom samen met partners UWV, SBB en CBS aan de ontwikkeling van CompetentNL: een nationale skillstaal. Onderdeel van de samenwerking is het opzetten van een standaard voor het objectiveren en betekenis geven van alle skills die relevant zijn voor onderwijs en werk. CompetentNL levert een datafundament voor toepassingen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Te denken valt aan vacaturebanken, portfolio’s en skills-paspoorten (cv’s op basis van skills) en tooling voor arbeidsmarktmatching. Deze toepassingen worden niet binnen het programma ontwikkeld.

Expertkennis en AI combineren

CompetentNL wordt een openbaar toegankelijke skillstaal voor alle partijen die actief zijn op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. CompetentNL functioneert op basis van een hybride AI-systeem (een combinatie van expertkennis en artificiële intelligentie) dat relaties legt tussen alle skills, beroepen, taken en opleidingen. CompetentNL blijft up to date doordat het automatisch nieuwe skills, synoniemen van skillsbeschrijvingen en context toevoegt. Op die manier spreken we dezelfde taal - verstaan we hetzelfde onder de beschrijving van een skill – en komt de skillsgerichte benadering van de arbeidsmarkt en betere matching van vraag en aanbod binnen handbereik.

Skills zijn de kennis, vaardigheden en eigenschappen waarmee mensen onder steeds veranderende omstandigheden hun taken en rollen in het werk succesvol kunnen uitvoeren. In CompetentNL wordt onderscheid gemaakt tussen hard skills, soft skills en kennisgebieden. Hard skills zijn (vak)vaardigheden die iemand nodig heeft om taken van een functie of beroep te kunnen uitvoeren. Het gaat om vaardigheden die veelal door opleiding en/of training eigen worden gemaakt en vaak meetbare of zichtbare resultaten geven.

Soft skills zijn gedragsvaardigheden die iemand nodig heeft om taken van een functie of beroep succesvol uit te kunnen voeren. Soft skills hebben te maken met het karakter of persoonlijkheid, zijn van nature aanwezig bij de persoon (aanleg) en kunnen verder worden ontwikkeld. Kennisgebieden zijn inhoudelijk verwante vakspecifieke feiten, principes, theorieën en praktijken die iemand nodig heeft om de taken van een functie of beroep uit te kunnen voeren en verband hebben met een werkveld of studie.

Proefversie & publieks-versie CompetentNL

Momenteel bevindt CompetentNL zich in de derde fase van ontwikkeling. In deze fase ligt de focus op het ontwikkelen van zowel een proefversie als een eerste publieksversie van de skillstaal. De lancering van de eerste publieksversie wordt rond september verwacht.

  • Community of Practice
    Om deze fase succesvol te laten verlopen, is een Community of Practice (CoP) opgericht van toekomstige afnemers en gebruikers van CompetentNL. De CoP heeft als doel om feedback te geven bij de verdere ontwikkeling van CompetentNL. Verder adviseert de CoP het UWV over de hosting van CompetentNL en treden leden van de CoP op als ambassadeurs voor onderwijs en arbeidsmarkt.
  • Hosting
    Door de hosting kunnen partijen in onder andere het onderwijs en op de arbeidsmarkt gebruikmaken van CompetentNL. Het hosting-team zorgt voor de technische toegang en realiseert de infrastructurele en beheervoorzieningen voor het openbaar beschikbaar stellen van (open) data uit CompetentNL. Dit beheer is gericht op een transparantere arbeidsmarkt en een Leven Lang Ontwikkelen. De door Hosting aangelegde infrastructuur maakt het mogelijk om via een API de data in CompetentNL te gebruiken en deze, op basis van Linked Open Data, te koppelen aan externe bronnen van partners in de arbeidsmarkt.
  • Beheer
    Het beheerteam is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en de doorontwikkeling van zowel de inhoud als het technische beheer van het platform van CompetentNL. Het gaat hierbij om het beheer van het ketenportaal en de communicatie met afnemers, zoals het afhandelen van klantvragen. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle gebruikers soepel kunnen werken en altijd toegang hebben tot up-to-date informatie over skills, beroepen en opleidingen.

Bias

Een skillstaal voor de gehele beroepsbevolking, dat is waar CompetentNL naar streeft. Bekend is dat data in CompetentNL gekleurde of subjectieve beschrijvingen kunnen bevatten, bijvoorbeeld omdat deze afkomstig zijn van vacatures. Daarom onderzoeken we of er in CompetentNL ongewenste vooroordelen voorkomen en corrigeren deze. TNO heeft hiervoor modules ontwikkeld die vooringenomenheid in beschrijvingen met betrekking tot leeftijd of gender opzoeken en corrigeren. Daarnaast ontwikkelen we modules die ingewikkeld taalgebruik vereenvoudigen. Het streven is om alle beschrijvingen in ComptetntNL begrijpbaar en aanspreekbaar te maken voor iedereen.

Pilots

In de tweede fase van de ontwikkeling van CompetentNL heeft de pilotfase plaatsgevonden (oktober 2023 - april 2024), voor meer verdieping. Tijdens diverse pilots zijn verschillende versies van CompetentNL, of onderdelen daarvan, voorgelegd aan geselecteerde pilotpartijen.

De belangrijkste doelen van deze pilots waren:

  • Bijdragen aan de (door)ontwikkeling van CompetentNL: De pilots geven inzicht in de bruikbaarheid, volledigheid en mogelijke tekortkomingen van de data en de toegang hiertoe voor toekomstige toepassingen van CompetentNL;
  • Inzicht in de meerwaarde van CompetentNL: In de pilots testen gebruikers wat de meerwaarde van CompetentNL is voor henzelf en de eindgebruikers van hun toepassingen.

CompetentNL Pilots Rapport

Download het 'Eindrapport Pilots CompetentNL en lees de resultaten van de pilotfase.

Marktreview

Om ervoor te zorgen dat CompetentNL aansluit bij de behoeften, voorkeuren en wensen van partijen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs, heeft TNO in de eerste fase van ontwikkeling een marktreview uitgevoerd. Tijdens de marktreview zijn organisaties en personen die mogelijk betrokken raken bij het gebruik van de data over skills, beroepen en kwalificaties uit CompetentNL door TNO geïnformeerd en geraadpleegd over hun wensen en behoeftes. De interesse in CompetentNL is groot, zo’n 240 stakeholders zijn betrokken geweest bij deze marktreview. De nieuwe skillstaal helpt volgens werkgevers concreet te begrijpen hoe de skills gerichte arbeidsmarkt er in de praktijk uitziet en draagt bij aan de (door)ontwikkeling en interoperabiliteit van skills gebaseerde tooling. Bovendien is de skillstaal openbaar toegankelijk, wat zorgt voor een groot potentieel bereik.

Eindrapport Marktverkenning CompetentNL

Download het 'Eindrapport Marktverkenning CompetentNL' en ontdek de verwachtingen en behoeften van marktpartijen voor de skillstaal.

Denk en doe mee

Denk je graag mee over de ontwikkeling van CompetentNL of heb je vragen over CompetentNL? Stuur dan een mail naar  [email protected].

Je ontvangt dan een uitnodiging voor het webinar, het invullen van de vragenlijst en mogelijk ook voor een (groeps)interview.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze CompetentNL-nieuwsbrief

Laat je verder inspireren

9 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO’s ambitie voor 2030: Passend werk voor 80% van Nederland

Informatietype:
Insight
29 mei 2024
TNO’s doel voor 2030 is dat 80% van werkend Nederland een baan heeft die past bij zijn of haar skills. Hiervoor ontwikkelt TNO een nationale standaard voor skills: CompetentNL.

Toekomstbestendige leefomgeving dankzij regionaal bouwen aan human capital

Informatietype:
Nieuws
2 februari 2023

Skills based arbeidsmarkt

Informatietype:
Podcast
5 juli 2022
5 afleveringen

Skills: een leven lang leren

Informatietype:
Artikel
5 juli 2022

Stand van zaken Nederlandse leercultuur in kaart gebracht

Informatietype:
Nieuws
8 februari 2022