
Pilot skillspaspoort Metalektro
Status project
januari – december 2025
In samenwerking met
Sociale partners vertegenwoordigd in de Raad van Overleg Metalektro (FME, FNV, CNV, de Unie, VHP2) en A+O metalektro
De arbeidsmarkt verandert in hoog tempo. Door ontwikkelingen zoals digitalisering, AI en robotisering veranderen banen, verdwijnen banen en komen er nieuwe banen bij. Ook in de Metalektro is sprake van grote personeelskrapte waardoor het steeds belangrijker wordt om de juiste persoon op de juiste plek te hebben. Dat lukt nu nog niet goed genoeg, omdat traditionele informatiebronnen als cv’s, diploma’s, functiebeschrijvingen en vacatures snel verouderen en niet alles zeggen over wat iemand allemaal kan.
Skills based arbeidsmarkt
TNO bepleit dat de arbeidsmarkt van de toekomst om skills draait en minder om diploma’s. Het ontwikkelen van skills én het matchen van mens en werk op basis van skills moet centraal komen te staan. Daarom werken we aan het objectiveren van skills in een uniforme skillstaal en het uitrollen hiervan.
Met behulp van deze openbaar toegankelijke skillstaal kunnen werkenden en werkgevers elkaar in de toekomst vinden op basis van erkende skills én is het voor iedereen duidelijk welke skills een baan vereist. Dit helpt structurele mismatches in skills te beperken en overgangen tussen sectoren en beroepen te bevorderen. Werknemers kunnen hun skills vastleggen in een skillspaspoort.
Skillspaspoort geeft inzicht
Werkgevers hebben niet altijd een goed beeld welke skills hun werknemers hebben. Werknemers kunnen niet altijd goed verwoorden welke skills ze na hun diploma al werkend hebben opgedaan. Een skillspaspoort is een (digitaal) instrument dat werknemers in staat stelt om hun talenten en ambities (skills) inzichtelijk te maken en te benutten. Een skillspaspoort is niet gebonden aan één werkgever waardoor de werknemer het overal mee naartoe kan nemen.
Werknemer eigenaar
Het skillspaspoort respecteert privacy en databeveiliging. De werknemer bepaalt zelf wie toegang heeft tot deze gegevens. Het gebruik van een skillspaspoort bevordert eigenaarschap en autonomie bij de werknemer en ondersteunt deze in de persoonlijke ontwikkeling. Werkgevers krijgen inzicht in de skills van nieuw personeel en kunnen zittend personeel helpen bij het formuleren van leerbehoeften en voorbereiden van ontwikkelgesprekken. Zo werken werkgever en werknemer samen aan duurzame inzetbaarheid binnen het bedrijf en op de arbeidsmarkt.
Pilot Metalektro
Om inzicht te krijgen in de toepasbaarheid en effectiviteit van een skillspaspoort, starten we met een pilot in de Metalektro sector. Gedurende drie maanden (tussen april – augustus 2025) proberen 10-15 medewerkers van 12 deelnemende bedrijven het skillspaspoort uit. Zij worden drie tot vier keer (individueel of collectief) ondersteund bij het invullen en gebruik. Ook delen leidinggevenden en medewerkers hun ervaringen.
Uitkomsten onderzoek
Het TNO-onderzoek brengt in beeld in hoeverre het gebruik van het skillspaspoort werknemers helpt om meer zicht te krijgen op de persoonlijke skills en de match met het werk. Daarbij krijgen deze werknemers perspectief op scholings- en loopbaanmogelijkheden. Met de uitkomsten van het onderzoek zullen cao-partijen een besluit nemen over verdere ontwikkeling en implementatie van het skillspaspoort in de sector. Het uiteindelijke doel is dat werkgevers en werknemers binnen de sector het skillspaspoort gaan gebruiken om de ontwikkeling van personeel binnen de branche te stimuleren en een goede match tussen werknemers en werk te realiseren.
Deelnemen aan de pilot?
Wil je als organisatie in de Metalektro proactief leer- en loopbaangedrag bij werknemers stimuleren en je werknemers de gelegenheid bieden om hun wensen, mogelijkheden en ontwikkelbehoefte beter te formuleren? Doe dan mee aan de pilot met het skillspaspoort. Op langere termijn draagt dit bij aan duurzame inzetbaarheid van personeel en aan een goede match tussen werknemers en werk.
Bekijk alle informatie (pdf) over deelname aan de pilot.
Meld je aan
Aanmelden kan tot 11 april. Daarna zullen we het aantal aanmeldingen evalueren en 12 bedrijven selecteren die aan de pilot kunnen deelnemen. Je ontvangt in ieder geval bericht met meer informatie.
Partners






Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Groot arbeidspotentieel bij mensen met chronische aandoening


De arbeidsproductiviteit moet omhoog, maar hoe doen we dat?


Bredere inzet op R&D en skills nodig voor boost arbeidsproductiviteitsgroei


Arbeidsmarktinnovatie

