Gezond, veilig en productief werken

Thema:
Werk gezondheid

De wereld van werk verandert snel door globalisering, vergrijzing en technologie. Als Nederland wil blijven concurreren zijn goede arbeidskrachten essentieel. Hoe zorgen we dat werknemers gezond, veilig en productief blijven? Wij willen het aanpassingsvermogen van mens en organisatie versterken, zodat ze beter opgewassen zijn tegen de veranderende arbeidssituatie.

Innovaties voor gezonde werknemers en lerende organisaties

Onze samenleving verandert snel. “Nieuwe technologieën bieden zowel uitdagingen als kansen, en die willen we benutten. Daarom ontwikkelen we sociale én technologische innovaties die bijdragen aan een gezonde beroepsbevolking en lerende organisaties die zichzelf voortdurend vernieuwen”, stelt Seth van den Bossche, programmamanager Arbeid & Gezondheid.

Dit doen we binnen drie hoofdlijnen:

  • Inclusief werk: hoe zorgen we dat meer mensen duurzaam en zinvol aan het werk komen en blijven?
  • Duurzaam werk: hoe kunnen mensen, van jong tot oud, langer gezond en productief werken?
  • Toekomst van werk: hoe zorgen we dat mensen en organisaties goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt en het werk van de toekomst?

Innovaties voor toekomstbestendig werken

Ontdek onze innovatieve projecten op het gebied van inclusief werk, duurzaam werk en de toekomst van werk

Monitor arbeid

Daarnaast monitoren we de veranderingen binnen de Nederlandse arbeidssituatie. En de gevolgen daarvan voor de productiviteit, innovatiekracht, gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland. We verzamelen informatie bij werkgevers, zelfstandigen en werknemers, grotendeels in samenwerking met het CBS.

Ook koppelen we allerlei databronnen aan elkaar. Zo brengen we de trends in arbeid in kaart. Hiermee ondersteunen we drie bovengenoemde onderzoekslijnen en faciliteren we overheden, sociale partners, brancheorganisaties, sociale zekerheidsinstellingen en bedrijven bij de ontwikkeling en evaluatie van beleidsmaatregelen.

Adaptieve werkgevers en werknemers

Banen verdwijnen, maar er komen ook nieuwe voor terug. Het gevaar van de snel toenemende digitalisering is dat er een mismatch ontstaat tussen de gevraagde en aangeboden competenties en vaardigheden van werknemers. Tegelijk moeten juist zoveel mogelijk mensen duurzaam en langer blijven werken. Deze veranderingen vragen om een beroepsbevolking die zich kan aanpassen en leert zelf de regie te nemen.

Lerende en adaptieve organisaties zijn nodig om werknemers daarbij te helpen. In onze projecten komen daarom techniek, mens en organisatie samen. We werken aan methoden om medewerkers gemotiveerd, goed inzetbaar én productief te houden, in een steeds flexibelere arbeidsmarkt. Daarmee vergroten we ook het innovatiepotentieel van organisaties.

We zetten onze brede kennis van veiligheid, vitaliteit en vakmanschap in om samen met partners innovaties te ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de vorm van proeftuinen of living labs (een innovatieve oplossing in een levensechte setting).

Meer weten over wat we doen op het gebied van arbeid? Of wil je met ons samenwerken? Lees hieronder verder of neem contact met ons op.

Lees meer

Laat je verder inspireren

6 resultaten, getoond 1 t/m 5

De invloed van technologie op werk

Informatietype:
Podcast
3 juli 2023
2 afleveringen
In deze podcastreeks gaan TNO onderzoekers met partners in gesprek over de invloed van technologie op werk.

Innovatie en ondernemerschap in lage- en middeninkomenslanden

Informatietype:
Podcast
1 maart 2023
1 aflevering

Skills based arbeidsmarkt

Informatietype:
Podcast
5 juli 2022
5 afleveringen

Hybride werken

Informatietype:
Podcast
5 juli 2022
1 aflevering

Achtergronden bij Arbobalans 2020

Informatietype:
Podcast
5 februari 2021
0 afleveringen