Soort project:
Project
Thema:
Leefbare steden en regio’s
Werk gezondheid

Een duurzame toekomst dankzij evenwichtige ruimtelijke keuzes

Status project

2024-2027

In ons dichtbevolkte land is ruimte schaars en ruimtelijke ordening vaak lastig door concurrerende prioriteiten. Het gebrek aan onderling samenhangende kennis en gegevens zorgt voor nog meer vertraging van de besluitvorming, waardoor de voortgang van functionele doelen en transities wordt belemmerd. Het programma Balanced Spatial Choices van TNO helpt overheden, beleidsmakers en bedrijven geïnformeerde, geïntegreerde ruimtelijke beslissingen te nemen door sociale, ecologische en economische behoeften met elkaar in evenwicht te brengen.

De complexiteit van stedelijke planning

Hoe kunnen gemeenten invulling geven aan hun verantwoordelijkheid op het gebied van woningbouw en tegelijkertijd rekening houden met alle eisen op het gebied van mobiliteit, diensten, energie, water en het welzijn van burgers?

Welke indicatoren kunnen bouwbedrijven en projectontwikkelaars gebruiken om gezondheidsdoelen te kwantificeren die zijn geformuleerd voor een nieuw woningbouwplan? Hoe kunnen we, met zoveel beslissingen die in onze regio genomen moeten worden en waarbij zoveel stakeholders en verschillende belangen betrokken zijn, prioriteiten stellen en toekomstbestendige keuzes maken?

Beleid en programma’s zoals de Omgevingswet, de Nationale Omgevingsvisie, het Schone Lucht Akkoord en de toenemende aandacht voor welvaart waarbij niet alleen gekeken wordt naar het BBP, geven nieuwe invulling aan ruimtelijke ordening en laten de behoefte aan innovatieve besluitvorming zien.

We moeten toe naar integrale ruimtelijke beslissingen

De huidige ruimtelijke besluitvorming is gefragmenteerd, reactief en traag, wat soms schadelijke en onomkeerbare gevolgen heeft en de transitie naar een duurzame, gezonde samenleving in de weg staat. Om dit aan te pakken moeten we de sociale, ecologische en economische behoeften effectiever projecteren op de ruimte om ons heen en moeten we beter inzicht krijgen in de ruimtelijke eisen en onderlinge verbanden die deze meebrengen.

Hoe kunnen we doelstellingen op het gebied van gezondheid, biodiversiteit, klimaatverandering, mobiliteit, woningbouw en sociale cohesie verwezenlijken en tegelijkertijd de ruimte op een verstandige manier onderhouden en gebruiken?

Het antwoord ligt in evenwichtige ruimtelijke beslissingen – integraal, weloverwogen en betrouwbaar. Deze beslissingen worden genomen op basis van gegevens, waarbij rekening is gehouden met complexiteit en onzekerheid en met de verschillende maatschappelijke, ecologische en economische prioriteiten.

Het nieuwe programma Balanced Spatial Choices

Met Balanced Spatial Choices (BSC) introduceert TNO een meerjarig programma ter ondersteuning en onderbouwing van integrale ruimtelijke besluitvorming ten behoeve van een gezonde, duurzame en veilige leefomgeving.

Het programma is vraaggestuurd en wordt afgestemd op de behoeften van publieke en private betrokkenen. Het doel is om evenwichtige oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen te vinden.

Met onze expertise op het gebied van technologie, gegevens en besluitvormingsmethoden biedt TNO partners unieke inzichten om complexe afwegingen te maken. Wij leveren innovatieve oplossingen voor vertragingen in ruimtelijke ordening als gevolg van onzekerheid, onbetrouwbare gegevens of beperkte rekenkracht, zoals geavanceerde rekenkracht, snellere berekeningen en slimmere processen om indicatoren te evalueren.

Onze evidence-based, datagestuurde aanpak zorgt voor transparantie, waardoor beslissingen kunnen worden genomen die vertrouwen wekken bij en samenwerking opbouwen met betrokkenen, waaronder gemeenschappen, bedrijven en organisaties.

Producten en diensten

Het BSC-programma is opgezet om de belangrijkste uitdagingen in de ruimtelijke besluitvorming aan te pakken door onze partners 3 oplossingen te bieden.

Op basis hiervan kan TNO beleidsmakers ondersteunen met (gelicentieerde) tools om solide en betrouwbare scenarioanalyses uit te voeren op ruimtelijkeordeningsplannen en de impact op relevante leefomgevingsindicatoren te voorspellen.

Bijvoorbeeld:

  • Kwantificeerbare indicatoren voor ‘zachte’ criteria, d.w.z. gezond leven en welzijn
  • Een methodologie om gezondheid als concrete factor standaard te integreren in de verschillende fasen van gebiedsontwikkeling en planningsprocessen.

Bijvoorbeeld:

  • Banken voorzien van gegevens om overstromingsrisico’s nauwkeurig te bepalen voor portefeuilleanalyse
  • Beleidsmakers nieuwe inzichten bieden in planningsdilemma’s via veilige technologieën voor gegevensuitwisseling, zoals Secure Multi-Party Computation

Bijvoorbeeld:

Een model maken om de kosten en baten te berekenen van grootschalige ingrepen in de openbare ruimte die natuurinclusief bouwen bevorderen

Rekenkracht gebruiken om de vereiste infrastructuur te berekenen voor de planning van een nieuw woningbouwproject

Belangrijkste aandachtsgebieden

Op basis van onze expertise en de huidige uitdagingen op het gebied van ruimtelijke ordening richten onze oplossingen zich op de volgende onderwerpen en dilemma’s:

Hoe kunnen we een evenwicht vinden tussen de vraag naar wonen en mobiliteitsbehoeften en tegelijkertijd zorgen voor een duurzame, inclusieve en veilige leefomgeving? Wat is er nodig om steden leefbaar en de openbare ruimte functioneel te houden en een balans te vinden tussen wonen, verplaatsen en verblijven voor iedereen?

Het aanpakken van deze uitdagingen vereist innovatieve, geïntegreerde oplossingen om ervoor te zorgen dat stedelijke gebieden rechtvaardig en levendig blijven.

Hoe kunnen ruimtelijke keuzes de gezondheid bevorderen en verschillen verkleinen? Hoe maken we de ruimte voor iedereen toegankelijk als het gaat om sport, interactie en ontspanning? Welke voorzieningen zijn essentieel voor menselijk welzijn en hoe beïnvloeden klimaatverandering en verstedelijking de gezondheid?

Het is cruciaal dat gezondheid wordt geïntegreerd in het beleid voor energie, economie en huisvesting. Daarnaast moeten ongelijkheden worden aangepakt die kwetsbare groepen treffen.

Hoe kan bij ruimtelijke keuzes rekening worden gehouden met de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, extreme weersomstandigheden en een stijgende zeespiegel?

Wat zijn de vereisten voor klimaatadaptatie en hoe kunnen principes als ‘water en bodem sturend’ richting geven aan beslissingen en tegelijkertijd de volksgezondheid, rechtvaardigheid en economische prioriteiten waarborgen?

Uniek ‘right to play’

Waar de meeste planningsexperts op de markt zeer specialistische, diepgaande kennis op een specifiek gebied leveren, biedt TNO haar partners het bredere perspectief dat nodig is om goed afgewogen, integrale planningsbeslissingen te nemen. TNO biedt uitgebreide expertise op verschillende bouwstenen die cruciaal zijn voor het creëren van een veilige en gezonde leefomgeving, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur, mobiliteit, gezondheid, ondergrond en luchtkwaliteit.

Bovendien heeft TNO de unieke kennis in huis om een betrouwbare gegevensomgeving te bouwen en een kader te creëren voor een beslissingsondersteunend systeem met meerdere parameters.

Op basis van deze unieke combinatie van multidisciplinaire en technologische kennis kan TNO waardevolle ondersteuning bieden bij de integrale ruimtelijke besluitvorming ten behoeve van een gezonde, duurzame en veilige leefomgeving.

Mogelijkheden voor samenwerking

Gezien de sterke ‘van buiten naar binnen’-focus van ons BSC-programma vormen de maatschappelijke thema’s en uitdagingen van onze partners het uitgangspunt van onze gesprekken.

TNO wil met dit uitgebreide programma innovatieve samenwerking tot stand brengen tussen verschillende domeinen, waarin alle belangrijke aspecten van ruimtelijke ordening worden meegenomen. Door samen te werken kunnen we effectievere oplossingen met een grotere impact ontwikkelen.

Laat je verder inspireren

133 resultaten, getoond 1 t/m 5

Weinig zicht op omvang groep platformwerkers in kwetsbare situaties

Informatietype:
Nieuws
27 maart 2025
Hoe bescherm je platformwerkers zoals bezorgers en vertalers beter? RIVM en TNO pleiten voor meer onderzoek naar hun werkomstandigheden en ervaringen om kwetsbaarheden aan te pakken.

Spring niet op elke innovatietrein: TNO's afwegingskader helpt steden bij slimmere mobiliteitskeuzes

Informatietype:
Insight
21 maart 2025

TNO lanceert spin-off voor objectieve recruitment via AI

Informatietype:
Nieuws
3 maart 2025

Stedelijke ruimte

Informatietype:
Artikel

Zero emissie stedelijke mobiliteit

Informatietype:
Artikel