Voorbereid op de toekomst door innoveren op het gebied van arbeidsveiligheid

Thema:
Innovatie arbeidsveiligheid

De arbeidsmarkt in Nederland is volop in beweging. Digitalisering, vergrijzing, robotisering en de energietransitie zijn enkele voorbeelden van veranderingen en uitdagingen waar de arbeidsmarkt mee te maken heeft. Deze transities stapelen zich op en dat vraagt om robuuste en flexibele oplossingen voor veiligheidsbeheersing van steeds complexere werkomgevingen. TNO helpt bedrijven en de overheid daarbij. Dat doen wij door het inzetten van digitalisering, kunstmatige intelligentie (AI) en robotisering om onveilige situaties op het werk te voorspellen en voorkomen.

Opkomende risico’s het hoofd bieden

Eén van de gevolgen van de veranderende arbeidsmarkt is dat de veiligheidsrisico’s op de werkvloer zullen veranderen door opkomende risico’s waarvan we de ernst niet goed doorzien. Denk daarbij aan de uitdagingen en gevolgen die de energietransitie (wijdvertakte waterstofnetwerken, grootschalige ammoniak- en stroomopslag et cetera), klimaatverandering (zoals hevigere stormen, vaker overstromingen en aardbevingen), circulaire economie en grondstoffen- en materialentransitie (waaronder reactieve materialen, ongezonde bijproducten) en toenemende digitalisering en complexe (AI-)systemen (algoritmisch management, hyperefficiency, autonome HR-systemen et cetera) met zich meebrengen.

Het is belangrijk deze nieuwe risico’s zo snel mogelijk te identificeren en op de juiste manier aan te pakken om de arbeids- en procesveiligheid te borgen. Daarbij gaat het niet alleen om het beperken van de effecten maar ook de noodzaak voor vernieuwing van risicomanagementmethoden en veiligheidsinterventies.

Veiligheid bevorderen met digitale middelen

Technologie neemt een enorme vlucht en biedt mogelijkheden om steeds meer veiligheidsdata te verzamelen binnen de werkomgeving en te analyseren. Met behulp van geavanceerde data-analyse onderzoeken we de implicaties van nieuwe risico’s op het gebied van arbeidsveiligheid. Het daarbij gericht inzetten van digitale middelen kan de veiligheid verbeteren.

Bij ons onderzoek staan twee kernvragen centraal:

  • Wat zijn de nieuwe veiligheidsrisico’s op de werkvloer als gevolg van de energietransitie, klimaatverandering, circulaire economie en toenemende digitalisering en robotisering van het werk?
  • Hoe kunnen digitalisering en AI ingezet worden voor het voorspellen en beheersen van deze nieuwe veiligheidsrisico’s voor mens, organisatie en techniek?

Intelligente robots

De introductie van intelligente en flexibele robots en cobots (collaboratieve robots) op de werkvloer heeft al een paar jaar de aandacht. Als TNO onderzoeken we het effect van werken met robots en mogelijke veiligheidscomplicaties. We helpen bedrijven digitalisering en robotisering in goede banen te leiden en veilig te implementeren. Daarbij ligt de focus op veilig samenwerken met intelligente robots en digitale systemen. GRIP is een door TNO ontwikkelde methode, een stappenplan dat handvatten geeft waar je aan moet denken bij het samenwerken met en inwerken van een robot.

Robotisering in de logistiek

Hoe implementeer je een robot succesvol in de logistiek of de zorg? En verbetert dat de fysieke belasting en arbeidsveiligheid?

Voorspellen van incidenten

Met behulp van bestaande data, verrijkt met meer contextinformatie, proberen we onveilige situaties en handelingen te voorspellen en te voorkomen. Sensoren op het lichaam van werknemers, op machines of elders in de werkomgeving spelen daarbij een belangrijke rol. Maar daarnaast kunnen ook bijvoorbeeld chatbots, via lerende algoritmes, vragen stellen om meer te weten te komen over incidenten. Dit kan informatie opleveren waarmee primaire processen kunnen worden verbeterd en onveilige situaties worden voorspeld.

BLIC Vooruit

Nieuwe soorten data gedreven technologie, zoals AI, lijken veelbelovend om de veiligheid te bevorderen door gevaren of verborgen patronen in Big Data te identificeren. TNO heeft binnen het Brightsite project ‘BLIC vooruit’ worden, samen met een ‘Community of Practice’, de eerste stappen gezet tot de ontwikkeling van een voorspellend model voor procesveiligheid. Dit heeft geleid tot een praktische gids ter bevordering van procesveiligheid met AI.

Algoritmisch management

In samenwerking met de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft TNO onderzoek gedaan naar algoritmisch management. Het resulterende rapport helpt duiden wat algoritmisch management is, hoe je de verschillende vormen ervan (en de gevolgen) kunt classificeren en geeft een aantal toekomstscenario’s voor het werken met algoritmisch management.

Veiligheidsgedrag en -cultuur effectief implementeren

Het is belangrijk alle facetten van veiligheid op de werkvloer te bekijken. De veiligheidsprestaties van bedrijven zijn immers afhankelijk van diverse factoren zoals de mens, organisatie en technologie. Alleen als deze factoren op elkaar zijn afgestemd, kunnen bedrijfsprocessen optimaal functioneren én neemt de betrouwbaarheid en veiligheid toe. Samen met partners innoveert TNO door het ontwikkelen van veiligheidsoplossingen die praktisch, effectief en betaalbaar zijn. Daarbij staan afstemming in de organisatie, praktische inzetbaarheid en afstemming op de doelgroep centraal.

Onderzoek naar veiligheidsgedrag en -cultuur in het licht van de diverse transities zijn dan ook een belangrijk onderdeel van ons werk. Juist bij deze uitdagingen spelen inzichten rondom gedragsverandering een cruciale rol. Door gebruik te maken van gedragsinzichten bij het kiezen, implementeren en borgen van maatregelen kan veiligheids- en gezondheidsrisico’s in de praktijk verminderen. Lees hier meer over onze aanpak Keuzewijzer Gedragsinterventies en/of download de whitepaper (pdf) rondom gedrag en gezondheids- en veiligheidsrisico’s op de werkvloer.

Doe met ons mee!

Wij werken samen met bedrijven die hun veiligheid in kaart willen brengen en verbeteren en met strategische partners voor implementatie en partijen die technologie leveren voor onze innovaties. Wil jij meer weten over ons arbeidsveiligheidsonderzoek of met je organisatie met ons samenwerken in projecten om te innoveren op het gebied van arbeidsveiligheid? Neem contact met ons op.

Meer informatie

Laat je verder inspireren

98 resultaten, getoond 1 t/m 5

De arbeidsproductiviteit moet omhoog, maar hoe doen we dat?

Informatietype:
Insight
23 januari 2025
De arbeidsproductiviteit in Nederland loopt achter bij die van vergelijkbare landen. Wat is er nodig om onze arbeidsproductiviteit de benodigde boost te geven??

Kennisvoorsprong in SSbD biedt kansen voor Nederlandse chemiebedrijven

Informatietype:
Insight
22 januari 2025

Bredere inzet op R&D en skills nodig voor boost arbeidsproductiviteitsgroei

Informatietype:
Nieuws
21 januari 2025

Mensen behouden én aantrekken: technologie als bondgenoot bij personeelskrapte

Informatietype:
Insight
9 januari 2025

Nederland bleef ook in 2023 veel zitten

Informatietype:
Nieuws
16 december 2024