Inzicht in huidige en toekomstige ontwikkelingen in werk

Thema:
Monitor en impact-assessment

De arbeidssituatie van de Nederlandse beroepsbevolking verandert voortdurend. TNO onderzoekt deze veranderingen en de gevolgen ervan voor de productiviteit, innovatiekracht, inclusie, duurzame inzetbaarheid en gezondheid van werkend Nederland. Daarnaast verkennen we de toekomstige ontwikkelingen in werk. Dit alles met als doel om strategie en beleid te ontwikkelen voor een gezonde, productieve en plezierige werkomgeving en beter inzetbare werkenden.

Binnen Monitoring & Foresight monitoren we de stand van zaken van werkend Nederland, analyseren we de trends en geven we inzicht in mogelijke toekomstige ontwikkelingen op basis van systematische toekomstverkenningen. We verzamelen kwalitatief hoogstaande data, ontwikkelen methodieken op het gebied van dataverzameling en -analyse, ontwikkelen onderbouwde methodes voor toekomstverkenning en voeren deze uit. De monitoringdata en toekomstverkenningen geven inzicht in de huidige situatie en verandering in werk op korte én lange termijn. Dit is van grote waarde voor de agendering van arbeidsvraagstukken en vormt een wetenschappelijk basis voor de ontwikkeling van beleid.

Monitor Arbeid

Het programma Monitoring van Arbeid is vormgegeven in nauwe samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Met grootschalige en representatieve enquêtes worden jaarlijks of tweejaarlijks duizenden werknemers (NEA), zelfstandigen (ZEA) en werkgevers (WEA) bevraagd over allerlei werk gerelateerde thema’s, zoals leven lang ontwikkelen, mentale en fysieke gezondheid, verzuim, veiligheid, productiviteit en innovatie. Tevens worden met cohortstudies (CODI en STREAM) vaste groepen werkenden in de tijd gevolgd.

TNO verzamelt, in samenwerking met partners zoals het CBS, data en kan vervolgens allerlei aanvullende analyses uitvoeren, al dan niet door de data te koppelen met andere databestanden. Met die data kunnen allerlei ontwikkelingen op de arbeidsmarkt inzichtelijk worden gemaakt. Zo zijn in de Monitor Leercultuur door de SER en TNO relevante indicatoren voor een leercultuur in Nederland systematisch op een rij gezet. Resultaten zijn beschikbaar per sector, verschillende groepen werkenden en bedrijfsgroottes. De monitor kan als een benchmark dienen: Hoe staat jouw sector ervoor vergeleken met de rest van Nederland. Of hoe verhoudt jouw bedrijf zich tot andere bedrijven in de sector of grootteklasse? Zo is bijvoorbeeld onderzocht hoe het is gesteld met de leercultuur bij gemeenten.

Meer weten?

Op de website van het Programma Monitoring van Arbeid is veel informatie te vinden over de monitoring van arbeid, onder andere (wetenschappelijke) publicaties, interactieve visualisaties en verschillende voorbeelden van toepassing van data in maatwerkonderzoek, toolontwikkeling en scenariostudies.

Een kijkje in de toekomst

Waar met de Monitor Arbeid gekeken kan worden hoe de huidige situatie zich verhoudt met het verleden, kijken we met de projecten die onder ‘Foresight’ vallen naar de toekomst van werk. Een voorbeeld daarvan is het project de ‘Toekomst van Gezond en Veilig Werken’, waarin TNO samen met RIVM en het ministerie van SZW met behulp van een brede horizonscan verkend hebben welke ontwikkelingen op Nederland afkomen en wat die betekenen voor gezond en veilig werken. Op basis van deze toekomstverkenning zijn vijf strategische thema’s benoemd voor de komende 15 jaar: gevolgen van technologische ontwikkelingen, mentale belasting van werkenden, autonomie van werkenden, leven lang leren en stapeling van risico’s bij kwetsbare groepen werkenden. Ook op de thema’s leven lang ontwikkelen, inclusieve arbeidsmarkt en mensgerichte technologie voert TNO toekomstverkenningen uit.

Technologie Impact Methode

De Technologie Impact Methode (TIM) is een voorbeeld van een tool die ontwikkeld is om de impact van specifieke technologieën op werk in te kunnen schatten. Met TIM wordt inzicht gegeven in de verandering van werk op individueel en organisatieniveau. Om het concreet te maken, nemen we bepaalde functies of werkprocessen als uitgangspunt en beperken we ons tot de komende 5 tot 10 jaar. Welke technologische toepassingen komen beschikbaar? Wat betekent die technologie voor taken van werknemers en de kwaliteit van werk? En hoe sluit dat aan op de competenties en de behoeften van werknemers?

Meer weten over de Technologie Impact Methode?

Wat is de impact van nieuwe technologieën op werkprocessen, de aard van het werk en jouw medewerkers? Hoe veranderen de taken in de komende jaren? Welke kennis en vaardigheden zijn nodig, en hoe zorg je dat jouw mensen langdurig inzetbaar blijven?

Doe met ons mee!

Ben je benieuwd hoe jouw sector ervoor staat en hoe de toekomst eruit ziet? Wil je een verdieping van grote vraagstukken in jouw sector?

Laat je verder inspireren

25 resultaten, getoond 1 t/m 5

Onbenut arbeidspotentieel biedt kansen voor krappe arbeidsmarkt

Informatietype:
Nieuws
27 juni 2024
TNO en CBS presenteren op donderdag 27 juni 2024 de zevende editie van Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt (DNA VII). In deze publicatie wordt onderbenutting op de Nederlandse arbeidsmarkt in beeld gebracht.

Flexbarometer: minder flexibele en meer vaste werknemers

Informatietype:
Nieuws
15 mei 2024

Vaakst arbeidsongeval met verzuim bij politie en brandweer

Informatietype:
Nieuws
14 mei 2024

Feit of fictie? Generatieverschillen in mentale gezondheid op het werk

Informatietype:
Nieuws
2 mei 2024

Thuiswerkers wonen kwartier verder van werk

Informatietype:
Nieuws
17 april 2024