KNRM, KPN en TNO doen test met drone voor detectie drenkelingen

Thema:
Sensor and processing surveillance, security and safety
9 juni 2021

Aan de kust van Scheveningen is gisteren bij wijze van test een drone ingezet voor de detectie van drenkelingen. Het onbemande luchtvaartuig fungeert als een extra paar ogen bij reddingsoperaties, om daarmee de kans op succes te vergroten. Ook zouden drones voor surveillance op het water kunnen worden ingezet.

Drone boven het strand
Tijdens de oefeningen gisteren voor de kust van Scheveningen steeg een drone van dronebedrijf Skytools meermaals op met behulp van 5G.

De proef is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), TNO en KPN. Het was de eerste test met een drone waarbij de KNRM gebruikmaakte van een 5G-verbinding. Partner KPN zorgde daarvoor. Aan de hand van de verzamelde beelden wil TNO software ontwikkelen waarmee mensen in nood automatisch worden opgespoord. De proef werd ondersteund door dronebedrijven Skytools en Delft Dynamics.

Search and Rescue

De KNRM komt jaarlijks meer dan 2500 keer in actie en brengt ruim 4000 mensen veilig aan wal. De organisatie kende in 2020 een drukke zomer. De hulpverleners rukten honderden keren uit om zwemmers, surfers en andere watersporters te redden, in veel gevallen met een van de 75 boten waarover de KNRM beschikt. Ook wordt gebruikgemaakt van helikopters van de kustwacht. Drones zouden een extra hulpmiddel kunnen zijn in de nabije toekomst.

De KNRM noemt ze van meerwaarde en kijkt nieuwsgierig vooruit. “Deze test is onderdeel van ons onderzoek naar de inzet van drones voor de maritieme Search and Rescue (SAR). Op basis van verzamelde informatie beslissen we hoe we drones gaan inzetten: met welke drone gaan we vliegen, welke sensoren gebruiken we, waar stuur je de beelden naartoe?”, zegt woordvoerder Jeroen Kodde. Behalve detectie zouden drones ook kunnen worden ingezet voor surveillance, voorziet de KNRM.

5G-connectiviteit

Drone boven de Nederlandse zee
Aan de hand van de verzamelde beelden wil TNO software ontwikkelen waarmee mensen in nood automatisch worden opgespoord.

Tijdens de oefeningen gisteren voor de kust van Scheveningen steeg een drone van dronebedrijf Skytools meermaals op met behulp van 5G. “Om de grote hoeveelheid data van de drone te verwerken en realtime videobeelden door te geven is 5G-connectiviteit essentieel. Ook ben je met 5G verzekerd van voldoende bandbreedte en een betere reactietijd, hetgeen noodzakelijk is om veilig met een drone te kunnen vliegen”, legt Niels Hoffmann van KPN uit.

“Daarnaast kunnen we met 5G mobiele data van in dit geval de reddingsdiensten met voorrang beschikbaar houden, ook als het drukker wordt op het netwerk zoals bij een vol strand. Vergelijk het met een snelweg. Als er heel veel verkeer is dan kun je een file krijgen waardoor iedereen langzamer gaat rijden. Met 5G kunnen we een rijbaan vrij houden voor het dataverkeer voor hulpverlening.”

Wamtebeeldcamera

Een pick-uptruck van Delft Dynamics, ontwikkelaar en bouwer van drones, diende als start- en landingsplatform. De drone was voorzien van een camera die hoge resolutiebeelden maakt en van een warmtebeeldcamera die lichaamswarmte kan detecteren. Vanuit een speciale commandowagen werd de reddingsactie gecoördineerd en de drone bestuurd. Beelden van de drone werden realtime gedeeld met de uitgevaren reddingsboot van de KNRM, die uitgerust is met een tablet. Met behulp van beelden en gps-informatie zette de boot koers richting de drenkelingen.

De beelden worden nu door onderzoeksinstituut TNO verzameld en geanalyseerd. “We hebben veel bruikbare praktijkdata verzameld aan de hand van de vijf vluchten die onder variërende omstandigheden plaatsvonden”, zegt onderzoeker Judith Dijk. “Met die testbeelden gaan we automatische herkenning van drenkelingen ontwikkelen. Met dergelijke software kunnen we mensen in de grote hoeveelheid beelddata terugvinden en hun locatie vastleggen. In de toekomst kan met deze software op basis van kunstmatige intelligentie nog sneller en efficiënter gewerkt worden. Het zou dan ook voor de detectie van drenkelingen gebruikt kunnen worden door andere organisaties die hiermee te maken krijgen, zoals de kustwacht of de marine.”

KNRM, KPN en TNO testen drone voor detectie drenkelingen

Beelden van de test bij Scheveningen

Proeftuin op de Noordzee

De locatie is niet willekeurig gekozen. De tests zijn namelijk onderdeel van de zogenoemde Proeftuin op de Noordzee. Dat is een samenwerkingsverband waarbij de gemeente Den Haag, KPN, TU Delft, Sailing Innovation Centre, Svašek Hydraulics en het Watersportverbond innovatie mogelijk maken. Startups en mkb’ers uit de maritieme sector en de watersport kunnen in een testgebied van 10 bij 10 zeemijl nabij Scheveningen onder zware omstandigheden testen uitvoeren voor slimme technologische oplossingen. Denk aan boeien en sensoren voor het meten van wind, stroming en golven en beweging van schepen.

Laat je verder inspireren

10 resultaten, getoond 1 t/m 5

AIVD, CWI en TNO publiceren vernieuwd handboek voor quantumveilige cryptografie

Informatietype:
Nieuws
3 december 2024
Een vernieuwd handboek voor quantumveilige cryptografie. Ontdek de nieuwste adviezen voor een quantumveilige omgeving: cryptografische componenten, quantumrisico’s en wendbaarheid.

Hoe beperken we schade aan zeezoogdieren door ons onderwatergeluid?

Informatietype:
Insight
6 september 2024

Hoe beschermen we onze onderzeese infrastructuur? Industrie experimenteert veiligheidssystemen voor kust van Scheveningen

Informatietype:
Nieuws
13 juni 2024

TNO ontwikkelt detectiesysteem ter bescherming kabels en pijpleidingen op zeebodem

Informatietype:
Nieuws
6 juni 2024

Hoe navigeer je op weg naar ethiek in AI?

Informatietype:
Insight
12 oktober 2023