Brightsite Plasmalab: grote stap naar duurzame, efficiënte, industriële toepassing voor plasmatechnologie

Thema:
CO2-neutrale industrie
CO2-uitstoot van industrie afvangen
13 december 2021

Met de opening van het Brightsite Plasmalab op de Brightlands Chemelot campus wordt een belangrijke stap gezet richting een circulaire chemische industrie zonder CO2-uitstoot. De ontwikkeling van nieuwe en efficiënte plasmaprocessen zal een grote rol spelen in de transitie van de chemische industrie naar een duurzame toekomst.

Brightsite Plasmalab op BNR radio

Een lesje plasmatechnologie vanuit het lab

Het Brightsite Plasmalab

In het Brightsite Plasmalab werken onderzoekers van de universiteit Maastricht, Sitech, BCC en TNO samen aan optimalisatie van bestaande plasmatechnologie en ontwikkeling van nieuwe plasmaprocessen. Dit maakt het mogelijk om chemische processen te elektrificeren met (groene) stroom en om waterstof en grondstoffen voor de chemische industrie te produceren zonder CO₂-uitstoot.

Gerard van Rooij en Hans Linden in het Brightsite Plasmalab
Prof.dr. Gerard van Rooij (universiteit Maastricht) en Ing. Hans Linden (TNO) in het Brightsite Plasmalab

Met trots en plezier kijken Prof.dr. Gerard van Rooij (universiteit Maastricht) en Ing. Hans Linden (TNO), de drijvende krachten achter het Brightsite Plasmalab, terug op de officiële opening op 18 november.

Prof.dr. Gerard van Rooij, hoogleraar Plasmachemie aan de Universiteit Maastricht en hoofd van het Brightsite Plasmalab: “Plasmatechnologie is DE innovatieve chemische procestechnologie die gebaseerd is op groene stroom. Door de mogelijkheden van plasma in ons nieuwe laboratorium te combineren met innovatieve, state-of-the-art technologieën en ook door fundamenteel onderzoek te doen, verwachten we grote doorbraken op het gebied van duurzaamheid te maken.”

Wat maakt het Brightsite Plasmalab zo bijzonder?

De oprichting van het Brightsite Plasmalab is een grote stap naar de industriële toepassing van plasmatechnologie binnen de chemie, op een efficiënte en duurzame manier.

“Wij zijn een van de weinigen die echt in de plasma ‘black box’ kunnen kijken, slechts een paar andere labs kunnen dat. Wat ons lab onderscheidt, is dat we dit combineren met experimenten onder hoge druk en kracht op grotere schaal. Er zijn meer labs die experimenten doen met potentieel gevaarlijke moleculen, maar niet in de hoeveelheden waarin we dat kunnen. Doordat we gevestigd zijn op het terrein van Chemelot is er veel veiligheidsbewustzijn en kennis en kunnen we experimenten doen die andere labs niet veilig en gecontroleerd kunnen doen. Ons doel is om toe te werken naar de toepassing van plasmatechnologie op industriële schaal”, zegt Van Rooij. Het Brightsite Plasmalab is voor iedereen toegankelijk. Van Rooij: “Wij zijn voorstanders van open science, iedereen is in principe welkom om te experimenteren.

Aan de slag in het lab

Hans Linden, Manager van de Brightsite programmalijn ‘Reductie van emissies door elektrificatie’ en werkzaam bij TNO, speelde een belangrijke rol bij de financiering en realisatie van het Brightsite Plasmalab op de Brightlands Chemelot Campus. “We hebben nu de faciliteiten om aan de slag te gaan en onze plasmaplannen te realiseren - het is een enorme mijlpaal. Lange tijd bestond het plasmalab alleen in ons hoofd en op papier, maar nu kunnen we echt aan de slag.

Interessant was ook de VoltaChem-talkshow waarin de toepassing van plasmatechnologie in de chemische industrie werd besproken, met een grote keuze aan panelleden. Wat ik van de show meenam was hoe belangrijk het is om samen te werken; we hebben elkaar nodig om vooruitgang te boeken.”

Hans Linden en Gerard van Rooij geven je in een online labtour een unieke inkijk in het pas geopende Plasmalab, waar onderzoekers en ingenieurs op een veilige manier de experimenten kunnen uitvoeren die nodig zijn om plasmatechnologie op te schalen naar industrieel niveau.

Laat je verder inspireren

61 resultaten, getoond 1 t/m 5

NORCE en TNO gaan strategisch partnerschap aan voor waterstofontwikkelingen

Informatietype:
Nieuws
14 november 2024
NORCE en TNO hebben een langdurige strategische samenwerking ondertekend om waterstofontwikkeling en -opslag te versnellen.

Inzet waterstof essentieel voor behalen energierichtlijn vervoerssector

Informatietype:
Nieuws
12 november 2024

Nederlands consortium neemt deel aan EU-onderzoek naar grootschalige waterstofopslag in lege gasvelden

Informatietype:
Nieuws
8 november 2024

Ondergrondse waterstofopslag

Informatietype:
Artikel

Drie doorbraaktechnologieën helpen industrie verder te verduurzamen

Informatietype:
Insight
11 oktober 2024