Onafhankelijk van Russisch gas? Een overzicht van opties
Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 zoekt Europa naar manieren om de afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen. Ten behoeve van de EZK-commissie van de Tweede Kamer stelde TNO begin juni 2022 een overzicht op van de diverse opties die Nederland heeft.
De optelsom van mogelijke maatregelen biedt genoeg ruimte om het aandeel Russisch gas te compenseren. Door investeringen in energiebesparing en duurzame energie naar voren te halen, kunnen de opties met hoge kosten, CO2-emissies of risico’s op termijn worden beperkt. Dit levert een structurele verbetering op in het licht van de benodigde energietransitie en vermindert de importafhankelijkheid.
Het huidige Nederlandse verbruik van gas uit Rusland bedraagt ongeveer 9 bcm per jaar (~6 bcm via pijpleidingen, en ~3 bcm LNG). In het optieoverzicht dat TNO maakte worden opties op een rij gezet die in meer of mindere mate kunnen bijdragen aan het terugdringen van deze import. Daarbij is onderscheid gemaakt in mogelijke maatregelen voor de korte (komende winter), de middellange en langere termijn (5 jaar). De opties betreffen enerzijds het vervangen van het aanbod van gas uit Rusland door andere fossiele, maar ook door duurzame energiebronnen. Anderzijds wordt ingegaan op maatregelen die de vraag beperken.
De gepresenteerde opties moeten worden geïnterpreteerd als mogelijke maatregelen bovenop reeds ingezet beleid (2021) en in een onzekere geopolitieke tijd. De korte doorlooptijd en de afbakening van het onderzoek maken dat het optieoverzicht is beperkt tot een indicatie op basis van beschikbare kennis op het moment van schrijven. Onderzoekers van Clingendael International Energy Programme (CIEP) en van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waren ook betrokken.
Neem contact met ons op
Download de whitepaper
Nederland onafhankelijk van Russisch gas | Opties voor korte en lange termijn