Platform Offshore Solar: 3 Gigawattpiek (GWp) zonnestroom in 2030

Thema:
Energievoorziening
Drijvende zonnepanelen
9 januari 2023

Op 1 januari 2023 is het Platform Offshore Solar (POS) officieel van start gegaan. Het platform bestaat vooralsnog uit een kerngroep van Nederlandse bedrijven die de ontwikkeling en uitrol van zonne-energie op zee als ambitie hebben, samen met TNO.

Doelstelling platform

Het platform werpt zich op als gesprekspartner voor de overheid, Tennet en andere sectoren en stakeholders die actief zijn op de Noordzee.

wiep-folkerts

“Als leden van POS willen we graag samenwerken op innovatie, bijvoorbeeld als het gaat om ecologische aspecten en integratie met offshore wind en waterstofproductie.”

Wiep Folkerts, TNO

Voorzitter van POS

De industriële partners onderstrepen eensgezind het belang van een goede samenwerking van de sector met de overheid. Een goed juridisch kader en goede regelgeving met betrekking tot integratie in het energiesysteem kan de ontwikkeling van offshore solar voor Nederland enorm versnellen. 3 GWp is dan zonder meer haalbaar. Daarnaast biedt offshore solar prachtige exportkansen voor Nederlandse technologie.

Elk oppervlak benut voor duurzame elektriciteit

Om op grote schaal groene energie op te wekken, moeten we slim omgaan met de schaarse ruimte in ons land. Daarom maakt TNO het binnen 10 jaar mogelijk elk geschikt oppervlak te benutten voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Mét aandacht voor landschap en natuur. Samen met onze partners ontwikkelen we innovaties zoals drijvende zonneparken en elektriciteit opwekkende infrastructuur en gebouwen. Zo dragen we bij aan een duurzamer Nederland.

Platform Offshore Solar (POS) kerngroep TNO, SolarDuck, Oceans of Energy en Bluewater
Van links naar rechts: Jan Kroon en Wiep Folkerts (TNO), Don Hoogendoorn en Koen Burgers (SolarDuck), Brigitte Vlaswinkel en Allard van Hoeken (Oceans of Energy), Clemens van der Nat (Bluewater Energy Services).

Laat je verder inspireren

108 resultaten, getoond 1 t/m 5

Onderhoud windturbines verbeteren met de sensorinstallatierobot

Informatietype:
Insight
9 april 2025
De robot installeert autonoom sensoren diep in windturbinebladen. Voor efficiënte, nauwkeurige metingen en verminderde onderhoudstijd.

Project gestart voor recyclen windturbinebladen

Informatietype:
Nieuws
27 maart 2025

Schaduwdoek met oprolbare zonnefolie voor energieopwekking en klimaatbeheersing in tuinbouwkassen

Informatietype:
Nieuws
25 maart 2025

TNO-onderzoek leidt tot betere schadevoorspelling bij windturbinebladen op zee

Informatietype:
Nieuws
19 maart 2025

Beter schade aan windturbinebladen voorspellen door unieke weermetingen op zee

Informatietype:
Insight
19 maart 2025