Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden

Thema:
Duurzame ondergrond

De nieuwe Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden is beschikbaar. De stand van de kennis van de Nederlandse ondergrond wordt door de Geologische Dienst Nederland (GDN) samengevat in een overzichtskaart die maar één keer in de paar decennia wordt uitgebracht. De laatste geologische kaart dateert van 1975.

De ondergrond van Nederland en de Antillen

De nieuwe papieren kaart biedt een sterk verbeterd beeld voor het vasteland, een geheel nieuwe weergave van de geologie van de Noordzee en omvat voor het eerst het Caribisch deel van het Koninkrijk. De kaart laat zien uit welke afzettingen de bovenste meters van de ondergrond zijn opgebouwd. De kaarteenheden vertegenwoordigen (combinaties van) formaties (Fm), laagpakketten (Lp) en lagen. In de kustzone komen holocene pakketten gestapeld voor. Deze stapelingen zijn gedefinieerd als profieltypes, afzonderlijk gekarteerd en te herkennen aan codes met kleine letters.

De geologische kaart van 2023 heeft een karteerschaal van 1:600.000. De kaart is gebaseerd op een veelheid aan gepubliceerde gegevens, aangevuld met recente informatie en inzichten. Voor het Nederlandse vasteland gaat het met name om informatie die is verzameld in het kader van de geologische kartering 1:50.000 (ca. 1950-1997) en het vervaardigen van de 3D-ondergrondmodellen DGM en GeoTOP (1997-heden).

Geologische kaart bestellen?

De gevouwen papieren Geologische kaart van Nederland kost €15,00 exclusief verzendkosten en is te bestellen op de website van de Geologische Dienst Nederland.

Gevouwen-Geologische-Kaart-van-het-Koninkrijk-der-Nederlanden-821x1024-1

Laat je verder inspireren

51 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hoe snel steeg de zeespiegel na de laatste ijstijd?

Informatietype:
Nieuws
19 maart 2025
Nieuw onderzoek werpt met nauwkeurige schattingen voor het eerst een blik op de zeespiegelstijging in het vroege Holoceen.

TNO presenteert nieuwe editie van 'Geology of the Netherlands'

Informatietype:
Nieuws
11 maart 2025

Impact story: De Nederlandse schat aan ondergronddata, mogelijk gemaakt door de Wet Bro

Informatietype:
Insight
26 februari 2025

Hydrology and Reservoir Engineering

Informatietype:
Artikel

Nederlands Materialen Observatorium (NMO) officieel geopend

Informatietype:
Nieuws
12 februari 2025